Ζεσταίνονται με κόσμο τα ορεινά θέρετρα-Χειμερινοί προορισμοί δύο ταχυτήτων

Δυο ταχυτήτων είναι οι πληρότητες των ξενοδοχείων στα ορεινά θέρετρα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, καθώς από τη μια υπάρχουν τα καταλύματα που είναι υπερπλήρεις, αφενός γιατί βρίσκονται σε χωρία που αποτελούν παραδοσιακούς προορισμούς για τους χειμερινούς μήνες και αφετέρου, επειδή προσφέρουν ειδικό πακέτο με ρεβεγιόν και από την άλλη τα ξενοδοχεία τα οποία είναι μισοάδεια, καθώς δεν διαθέτουν ανάλογα πακέτα.

Παράλληλα, εξωγενή παράγοντα που επηρεάζει την κίνηση στα ορεινά, αποτελεί και ο καιρός, μιας και μεγάλη μερίδα πολιτών αρέσκεται να σπεύδει κυρίως στην οροσειρά του Τροόδους, όταν χιονίζει. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα στοιχεία, η πληρότητα στα ξενοδοχεία τα οποία προσφέρουν ειδικό πακέτο με ρεβεγιόν, αγγίζει το 90%, ενώ όσον αφορά τα υπόλοιπα ξενοδοχεία η πληρότητά τους κυμαίνεται μεταξύ 30 και 50%.

Οι ορεινές περιοχές που παραδοσιακά πρωταγωνιστούν την περίοδο των εορτών με πλήθος κόσμου να τις κατακλύζει κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, είναι συγκεκριμένα η Κακοπετριά, ο Αγρός, οι Πλάτρες, ο Καλαπαναγιώτης, ο Πεδουλάς και η Κυπερούντα. Όπως ανέφερε στον REPORTER, o πρόεδρος της Επιτροπής Ορεινών Θερέτρων του ΠΑΣΥΞΕ Αντρέας Μαντάλας, «ως είθισται αυτά τα χωριά γεμίζουν κάθε χρόνο τέτοια περίοδο, ακόμη και αν δεν υπάρχουν τα χριστουγεννιάτικα χωριά».

Για το γεγονός ότι η προσέλευση του κόσμου στα ορεινά εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, ο κ. Μαντάλας εξήγησε ότι, εάν χιονίζει ο κόσμος είναι πολύ περισσότερος στα ορεινά, αφού θέλει να συνδυάζει την ατμόσφαιρα με την ξεκούραση του. «Αν κοιτάξουμε την πληρότητα με τον μήνα, είμαστε για κλάματα, εάν δούμε όμως τις γιορτινές μέρες, υπάρχει μια έντονη κινητικότητα στα ορεινά. Μάλιστα, συνέπεσε φέτος να η παραμονή Χριστουγέννων να είναι Κυριακή και έτσι ο κόσμος θα επιλέξει το σπίτι του οικογενειακά, ενώ αν ήταν καθημερινή η παραμονή, αρκετοί θα ήταν αυτοί που θα επέλεγαν διαμονή σε ξενοδοχεία».

Ενδεικτικό της δυναμικής που διαθέτουν οι περιοχές που έχουν μετατραπεί σε χριστουγεννιάτικα χωριά, αποτυπώνει και η κίνηση που παρατηρείται σε αυτά, μιας και πλήθος κόσμου θα σπεύσει για ένα περίπατο και όχι για να διαμείνει σε κάποιο ξενοδοχείο. Εντούτοις, σύμφωνα με τον κ. Μαντάλα, «υπάρχει και μερίδα πολιτών, που ενδιαφέρεται να μείνει σε κάποιο ξενοδοχείο και με τις χαμηλές τιμές που κρατήσαμε στα ξενοδοχεία, όπου προσφέρονται πακέτα από 50 μέχρι 90 ευρώ για δυο άτομα με πρωινό. Πιστεύω ότι είναι πολύ ελκυστικές τιμές για να έρθουν αρκετά ζευγάρια».

Όπως κάθε χρονική περίοδο, έτσι και αυτή όμως, υπάρχουν αρκετοί που είναι και της τελευταίας στιγμής, καθώς αναμένουν να δουν και τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν για να συνδυάσουν τη διαμονή τους με ειδική ατμόσφαιρα. «Ο πλείστος κόσμος είναι συγκρατημένος λόγω οικονομικής κρίσης, ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί που θέλουν να περάσουν όμορφες στιγμές κατά τη διάρκεια των εορτών και θα ξοδέψουν το κάτι παραπάνω», είπε ο κ. Μάνταλας.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι μαθητικές εκδρομές στα ορεινά, γεγονός που φέρει αύξηση της πληρότητας στα ξενοδοχεία. Οπόταν, όπως ανέφερε ο κ. Μάνταλας, «υπάρχουν ξενοδοχεία που θα είναι υπερπλήρεις και κάποια άλλα που θα δουλεύουν κυρίως την Παρασκευή και το Σάββατο μέσα στην εβδομάδα. Τα έξοδα όμως γι΄ αυτά τα ξενοδοχεία που δουλεύουν μόνο δυο μέρες την εβδομάδα είναι τεράστια, καθώς πρέπει να θερμαίνουν τα κτίρια συνεχώς και όχι μόνο τη μέρα που θα έρθει ο πελάτης, αφού όταν φθάσει στο ξενοδοχείο ο κόσμος, το δωμάτιο πρέπει να είναι ήδη ζεστό».

Δειτε Επισης

Τέλος στο σίριαλ γενικού διευθυντή στον ΟΑΥ-Διόρισε Ανδρέα Παπακωνσταντίνου το Δ.Σ. του οργανισμού
Σκόνη και άνεμοι στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ανεβαίνει η θερμοκρασία
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
Δεκτή η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Νόμος δίνει χρόνο σε ξενοδοχεία για συμμόρφωση με διατάξεις για άδεια λειτουργίας
Με γραπτές εξετάσεις οι διορισμοί σε κλίμακες Α9 και Α11-Τι αλλάζει μετά το ψήφισμα της Βουλής
Μεγαλύτερη του αναμενομένου η ανάπτυξη της οικονομίας στα κατεχόμενα το 2023