Ν. Χριστοδουλίδης: Να λέμε τα πράγματα όπως έχουν, υπάρχουν φαινόμενα διαφθοράς στον αθλητισμό

Η Πολιτεία στηρίζει το έργο της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού και θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα της με απόλυτο σεβασμό στη δουλειά και την ανεξαρτησία της, με μοναδικό στόχο την ολική πάταξη της αθλητικής διαφθοράς, ανέφερε το απόγευμα της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο των εγκαινίων των νέων γραφείων της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού στη Λευκωσία, παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Άννας Κουκκίδη – Προκοπίου.

Κάλεσε επίσης την Επιτροπή και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεργαστούν για τη δημιουργία ενός αθλητικού πεδίου που θα παρέχει στους νέους, αλλά και στην κοινωνία ειδικότερα, τις προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη διαπαιδαγώγηση, κοινωνική ευημερία και πάνω από όλα αθλητικές επιτυχίες.

Στον χαιρετισμό του κατά την τέλεση των εγκαινίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η αποψινή του παρουσία στον χώρο των νέων γραφείων, όπως και αυτή και του Γενικού Εισαγγελέα και της Υπουργού Δικαιοσύνης, είναι η πιο ισχυρή ένδειξη ότι η Κυβέρνηση στηρίζει τη δουλειά της Επιτροπής, με τα εγκαίνια των νέων της γραφείων να αποτελούν, όπως είπε, ακόμη ένα σημαντικό βήμα ενίσχυσης της αποτελεσματικότητάς της.

Ο υγιής αθλητισμός, ιδιαίτερα στον κλασικό πολιτισμό, αποτέλεσε προαπαιτούμενο για την ηθική και την πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπου, γιατί μέσα από το ευ αγωνίζεσθαι ο άνθρωπος αναπτύσσει το αγωνιστικό πνεύμα, σφυρηλατεί την αποφασιστικότητα και την αυτοκυριαρχία και διδάσκεται το σεβασμό προς τους κανόνες και τους συναθλητές, και, κατ’ επέκταση, τον συνάνθρωπο, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι «αυτόν ακριβώς τον αθλητισμό θέλουμε να προωθήσουμε, να διαφυλάξουμε και να προαγάγουμε μέσω της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού».

«Έχετε αναλάβει πολύ βαρύ φορτίο και ευθύνη, όχι απλώς έναντι του Κυπριακού Αθλητισμού, αλλά έναντι και της κυπριακής κοινωνίας γενικότερα. Από το 2021, όταν και ξεκίνησε ουσιαστικά τις εργασίες της η Επιτροπή, έχει ερευνήσει πέραν των 100 σοβαρών υποθέσεων αναφορικά με το ασυμβίβαστο στον αθλητισμό και προφανώς σχετικά με θέματα διαφθοράς που πλήττουν και ταλαιπωρούν τον αθλητικό κόσμο του νησιού μας. Και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, να λέμε τα πράγματα ως έχουν. Υπάρχουν τέτοιου είδους φαινόμενα. Αν δεν το αναγνωρίσουμε δεν θα μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε», τόνισε στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι από τις εν λόγω έρευνες και τα πορίσματα που έχουν προκύψει έχουν εξαχθεί σημαντικά ευρήματα και διαπιστώσεις που καθημερινά, σε συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα, αξιοποιούνται, ακόμη και σε επίπεδο ποινικών ερευνών, έτσι ώστε τα φαινόμενα διαφθοράς να παταχθούν και οι υπαίτιοι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η Επιτροπή μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στη ριζική καταπολέμηση των φαινομένων σήψης και διαφθοράς που μολύνουν τον αθλητισμό μας. Πιστεύω έντονα ότι με το έργο της μπορεί να αποτελέσει και τον καθοριστικό παράγοντα εξυγίανσης, αυτός είναι και ο λόγος που προέτρεψα και ενθάρρυνα τα μέλη της Επιτροπής όπως προχωρήσουν στην ενοικίαση των νέων γραφείων που σήμερα εγκαινιάζουμε, ούτως ώστε η Επιτροπή να αποκτήσει στέγη για να μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά της και ως εθνική πλατφόρμα της Κύπρου», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο της ενίσχυσης της δράσης της Επιτροπής και αναγνωρίζοντας τον όγκο και τη σημασία της εργασίας που έχει να επιτελέσει, η Κυβέρνηση αποφάσισε επίσης την αύξηση των ωρών των συνεδριάσεων της επιτροπής από 40 σε 60, γεγονός το οποίο, όπως είπε, έχει βοηθήσει σημαντικά ως προς την ενίσχυση και ενδυνάμωση της προσπάθειας για υλοποίηση του έργου της.

Τόνισε επίσης ότι μια άλλη διάσταση του έργου της Επιτροπής αφορά στην πρόληψη των παθογενειών που αντιμετωπίζει ο αθλητισμός της χώρας, προσθέτοντας πως κανείς δεν θέλει να φτάνουμε να έχουμε τέτοιου είδους φαινόμενα και μετά να τα αντιμετωπίζουμε, με το πιο σημαντικό στοιχείο να αφορά στην ύπαρξη του πλαισίου εκείνου που να αποτρέπει τον οποιονδήποτε να σκεφθεί καν μια τέτοια ενέργεια, παρόμοιου με έναν από τους στόχους της Επιτροπής Κατά της Διαφθοράς.

Συμπλήρωσε σε αυτό το πλαίσιο ότι έχει ενημερωθεί με ικανοποίηση για την ολοκλήρωση των προτάσεων για τροποποίηση της Νομοθεσίας που αφορά την Επιτροπή, κάτι που θα την καταστήσει ακόμη πιο αποδοτική και ωφέλιμη ως προς το έργο που καλείται να παραγάγει, και είναι κάτι που η Κυβέρνηση μελετά σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία και το αρμόδιο Υπουργείο.

Είπε επίσης ότι θα πρέπει, και με τη βοήθεια της Επιτροπής, να δοθεί ιδιαίτερη σημασία και στην εφαρμογή προληπτικών μέτρων για την παρεμπόδιση ενεργειών χειραγώγησης αθλητικών αγώνων, μια πραγματική μάστιγα που, όπως είπε, εκθέτει τον κυπριακό αθλητισμό και σπιλώνει τη διεθνή υπόληψή της χώρας.

«Ο στόχος είναι ξεκάθαρος, και για αυτό η Επιτροπή μέσα από το δικαίωμα που έχει για να διερευνά αυτεπάγγελτα υποθέσεις ύποπτης στοιχηματικής δραστηριότητας, θα πρέπει να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο. Και αυτό δεν είναι μόνο δική μου απαίτηση, ή της Κυβέρνησης, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας», συμπλήρωσε σχετικά.

«Είμαι βέβαιος ότι με σκληρή δουλειά, πλήρη διαφάνεια και με συνεργασίες, όχι μόνο εσωτερικά, αλλά και με διεθνείς οργανισμούς, και έχετε τέτοιες συνεργασίες που ασχολούνται με το εν λόγω αντικείμενο σε παγκόσμια κλίμακα, θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο: έναν αθλητισμό καθαρό, μακριά από παράνομες οικονομικές εξαρτήσεις και δραστηριότητες. Να δημιουργήσουμε μαζί ένα αθλητικό πεδίο που θα παρέχει στους νέους μας, αλλά και στην κοινωνία ειδικότερα, τις προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη διαπαιδαγώγηση, κοινωνική ευημερία και πάνω από όλα αθλητικές επιτυχίες», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι η Πολιτεία στηρίζει το έργο της Επιτροπής και θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα της με απόλυτο σεβασμό στη δουλειά και την ανεξαρτησία της.

«Εμείς είμαστε εδώ για να ενισχύουμε τη δουλειά σας πρακτικά και ενεργά, με ένα και μόνο στόχο: την ολική πάταξη της αθλητικής διαφθοράς. Αυτή είναι και δική σας ευθύνη, αλλά και δική μου, δική μας υποχρέωση, της Πολιτείας, για την οποία δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποτύχουμε. Ως Πολιτεία είμαστε στο πλευρό σας, στη διάθεση σας σεβόμενοι πάντα την ανεξαρτησία των εργασιών σας, καλές δουλειές», κατέληξε ο Πρόεδρος. 

Από την πλευρά του, ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης είπε η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας έχει αγαστή συνεργασία με την Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας ου Αθλητισμού, θεωρώντας τον ρόλο της πολύ ουσιαστικό για να μπορέσει η πολιτεία να απαλλάξει τον αθλητισμό από φαινόμενα διαφθοράς, όπως αποτυπώνεται σε σειρά αποφάσεων που υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα για την υποβοήθηση του έργου της Επιτροπής και στον ορισμό νομικών λειτουργών ως σημείων επαφής για άμεση επικοινωνία και καθοδήγηση αναφορικά με τις υπό εξέταση υποθέσεις.

Ομοίως, συνέχισε ο κ. Σαββίδης, η Νομική Υπηρεσία αποφάσισε για τη συμμετοχή του προέδρου ή μέλους της Επιτροπής στις συνεδρίες της ομάδας συντονισμού διερεύνησης υποθέσεων διαφθοράς όταν η εμπλοκή ή η ενημέρωσή τους κρίνεται απαραίτητη για τον χειρισμό συγκεκριμένης υπόθεσης διαφθοράς που προέκυψε από έρευνα της Επιτροπής.

«Για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε έναν όσο το δυνατόν πιο καθαρό αθλητισμό είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί πλήρως και ορθά αυτό το σημαντικό εργαλείο που ονομάζεται Επιτροπή Προστασίας και Δεοντολογίας του Αθλητισμού», προσέθεσε ο Γενικός Εισαγγελέας, συμπληρώνοντας πως τα αρκετά προβλήματα που στο παρελθόν ταλαιπώρησαν την Επιτροπή σε σχέση με τη σύνθεσή της έχουν παρέλθει και βρίσκεται πλέον σε θέση με την υπάρχουσά της σύνθεση να παράγει αποτελέσματα, καθώς ήδη το 2023 εστάλησαν από την Επιτροπή προς τη Νομική Υπηρεσία 13 υποθέσεις για αξιολόγηση, έναντι μίας υπόθεσης το 2021 και δύο το 2022, με κάποιες από αυτές να έχουν ήδη διαβιβαστεί στον Αρχηγό της Αστυνομίας με οδηγίες για ποινική διερεύνηση και άλλες να βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης για να αποφασιστεί ο περαιτέρω χειρισμός τους.

Αναφερόμενος στις αρμοδιότητες της Επιτροπής, ο κ. Σαββίδης επεσήμανε την ανάγκη για περαιτέρω αξιοποίηση του νομοθετικού πλαισίου της Επιτροπής στο θέμα της εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, ιδίως στις νεαρές ηλικίες, προσθέτοντας ότι γίνεται μια προσπάθεια να συζητηθεί το νομοθετικό πλαίσιο και πως η Νομική Υπηρεσία, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Κυβέρνηση στο σύνολό της έχουν κάθε καλή διάθεση να το εξετάσουν, υπό την αίρεση ότι το οποιοδήποτε κείμενο προκύψει από τη διαδικασία θα διασφαλίζει πλήρως τις αρμοδιότητες του κάθε θεσμού για να αποφευχθούν τυχόν επικαλύψεις και προβλήματα στον τρόπο διεξαγωγής των ερευνών.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού Ανδρέας Καπαρδής είπε ότι η καταπολέμηση και πρόληψη της χειραγώγησης αθλητών και αθλητικών γεγονότων είναι βασική αποστολή της Επιτροπής, προσθέτοντας πως μόνο φέτος η Επιτροπή έχει συνεδριάσει 52 φορές και έχει αποστείλει πολυάριθμα πορίσματα ερευνών στον Γενικό Εισαγγελέα και την Αστυνομία.

Χαιρετίζοντας τα εγκαίνια των νέων γραφείων της Επιτροπής, ο κ. Καπαρδής ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Γενικό Εισαγγελέα και την Υπουργό Δικαιοσύνης για τη στήριξή τους, όπως και τον αντιπρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι ο αγώνας για τη στήριξη του αθλητισμού συνεχίζεται.

Πηγή: ΚYΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι αντιπρόεδροι και οι κοσμήτορες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Ανυπομονεί για την παράνομη επίσκεψη Ερντογάν και τους εορτασμούς της ντροπής ο Τατάρ
Περήφανη δηλώνει η Αϊσέ Γκιουνές που η τουρκική καταστροφή στην Κύπρο φέρει το όνομά της
Κυρώσεις κατά Τουρκίας όπως στη Ρωσία ζητά το ECR-Μίλησε για ενιαίο κράτος
Ανησυχία εκφράζει ο Τριανταφυλλίδης-«Δεν επιτρέπεται ο ΔΗΣΥ να γίνει κόμμα φυλακισμένων εγκεφάλων»
Αναγνώριση του ψευδοκράτους ζήτησε από τον Στάρμερ τ/κ οργάνωση
Αρχίζει η ανέγερση κατοικιών σε κατεχόμενο Γερόλακκο και Μόρφου
Δημητρίου: Η καταδίκη του πραξικοπήματος και της εισβολής ισοδυναμεί με αφύπνιση της συλλογικής μνήμης
Καταγγέλλει ΔΗΣΥ-ΕΛΑΜ για ανίερη συμμαχία στον Δήμο Δρομολαξιάς το ΑΚΕΛ
Φυσιολογικά χαρακτηρίζει η Αννίτα τα όσα διημείφθησαν στον ΔΗΣΥ-«Να μην μεγαλοποιούμε»