Μ. Καρογιάν: Εντός δημοσιονομικής πειθαρχίας ο προϋπολογισμός για συνέχιση ανάκαμψης

Ο προϋπολογισμός του 2024, ο πρώτος της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, κινείται εντός του πλαισίου της επιβαλλόμενης δημοσιονομικής πειθαρχίας και της χρηματοοικονομικής σταθερότητας που είναι απαραίτητη για να συνεχισθεί η ανάκαμψη της οικονομίας μας και η βιώσιμη ανάπτυξή της, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ - Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων Μάριος Καρογιάν, σε ομιλία του κατά την συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024 στην Ολομέλεια της Βουλής.  

Στην ομιλία του, ο κ. Καρογιάν, αφού σημείωσε ότι η ΔΗΠΑ-Συνεργασία, «συνεπής στο καθήκον και την ευθύνη που της αναλογεί, θα υπερψηφίσει τον Κρατικό Προϋπολογισμό», είπε ότι «η κυπριακή οικονομία, μετά από μια μακρόχρονη και επώδυνη δοκιμασία, επανέρχεται σε τροχιά σταθεροποίησης και ανάπτυξης» και πρόσθεσε πως «η εικόνα της οικονομίας μας αλλάζει χάρη στις θυσίες του κυπριακού λαού, τη συνετή διαχείριση των προηγούμενων ετών και την υπεύθυνη και νοικοκυρεμένη διαχείριση της σημερινής διακυβέρνησης».

«Η Κυβέρνηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, δεν έμεινε αδρανής», αλλά υιοθέτησε πακέτο μέτρων, με οριζόντια διάσταση και σε στοχευμένους τομείς ώστε να απαλύνει τις δυσκολίες μιας μεγάλης μερίδας του λαού μας χωρίς να υπερβαίνει τις δημοσιονομικές δυνατότητες του κράτους», ανέφερε και πρόσθεσε «οι σημαντικές επιδόσεις που αποτυπώνονται στους βασικούς οικονομικούς δείκτες επιβεβαιώνουν πέραν πάσης αμφιβολίας, πως η κυπριακή οικονομία παραμένει ανθεκτική και αξιόπιστη παρά τα διαρθρωτικά προβλήματα και τις τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές».

Ανέφερε επίσης ότι «δεν θα τα καταφέρουμε αν συνεχίσουμε να αγνοούμε τα διαρθρωτικά προβλήματα που επί σειρά ετών σωρεύονται κάτω από το χαλί της οικονομίας μας», ενώ εξέφρασε την ανάγκη τόσο να καταπολεμηθεί η υπογεννητικότητα και κατ’ επέκταση το δημογραφικό πρόβλημα, όσο και η Κύπρος να επενδύσει στον αγροδιατροφικό τομέα και στην αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης και ενίσχυση του επαγγελματικού προσανατολισμού.

Ο κ. Καρογιάν αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη δημιουργίας δομών και υποδομών που βελτιώνουν ουσιαστικά την ποιότητα ζωής και που θεωρούνται στρατηγικές επενδύσεις.

Είπε ακόμη ότι «ενόσω το πολιτικό σύστημα συνεχίζει να περιστρέφεται γύρω από ξεπερασμένες πρακτικές, δοκιμασμένες και αποτυχημένες συνταγές, ανούσιες και ατέρμονες συζητήσεις και μικροκομματικές σκοπιμότητες, θα συσσωρεύονται τα αδιέξοδα».

Αναφορικά με το θέμα των ΜΕΔ, ο κ. Πρόεδρος της ΔΗΠΑ είπε ότι η Κυβέρνηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, σε συνεργασία με το νομοθετικό σώμα και άλλους εμπλεκόμενους, «πέρασε μια σειρά από νομοθετήματα και προτάσεις νόμου, παρέχοντας στους δανειολήπτες μια σειρά από σημαντικά εργαλεία» και πρόσθεσε ότι «εάν από την αρχή είχαν γίνει ειλικρινείς συνεννοήσεις και δεν επιδιώκετο η εξασφάλιση πρόσκαιρου κομματικού ή πολιτικού οφέλους, θα μπορούσαν πολύ νωρίτερα να αναπτυχθούν συνέργειες για κοινή αντιμετώπιση της μεγάλης αυτής πληγής που ταλαιπώρησε και εξακολουθεί να ταλαιπωρεί και χιλιάδες συμπολίτες μας και την ίδια την οικονομία μας».

Επίσης αναφέρθηκε σε «Λερναία Ύδρα της διαφθοράς και της διαπλοκής» που «εξακολουθεί ακόμα να τρώει τα σωθικά του τόπου» και βλάπτουν «εξίσου την διεθνή εικόνα της χώρας και προσβάλουν το λαό μας», ενώ είπε ότι η χώρα υστερεί σε θεραπευτικές και υποστηρικτικές υποδομές, σε πολιτικές κοινωνικής ενσωμάτωσης και αξιοποίησης, καθώς και σε παροχή επαρκούς φροντίδας όπου χρειάζεται.

Κυπριακό

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Καρογιάν είπε ότι ο πρόσφατος διορισμός Ειδικής Απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, «είναι μια θετική εξέλιξη», προσθέτοντας ότι «ο ρόλος της θα είναι περιορισμένος, αφού οι όροι εντολής τους εξαντλούνται στην ανίχνευση των δυνατοτήτων επανέναρξης των συνομιλιών σε μια προσπάθεια υπέρβασης του παρατεταμένου αδιεξόδου, παρόλες τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες του Προέδρου Χριστοδουλίδη, από τις πρώτες κιόλας μέρες ανάληψης των καθηκόντων του». 

«Νοείται ότι η επανέναρξη των συνομιλίων θα είναι από το σημείο στο οποίο σταμάτησαν το 2017 και εντός του πλαισίου Γκουτέρες», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «εμείς ως Ε/K  δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποστασιοποιηθούμε από το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, που δεν είναι άλλο, από τη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως προνοείται στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τις αποφάσεις των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη βούληση της διεθνούς κοινότητας, όπως αυτή παγίως εκφράζεται όλα τα προηγούμενα χρόνια». 

Η λύση, συνέχισε, «πρέπει να οδηγεί σε απαλλαγή από την κατοχή και τα συνεπακόλουθά της και να αποδώσει ένα κανονικό κράτος».

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ είπε ότι «θετική θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η αναθέρμανση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «η πιο πάνω εξέλιξη θα μπορούσε να αποβεί ωφέλιμη για το Κυπριακό, νοουμένου ότι η όποια πρόοδος των ευρω-τουρκικών, όπως επίσης και το ενδιαφέρον της Τουρκίας για αναβάθμιση της τελωνειακής της σχέσης με την ΕΕ, θα συναρτάται με την πρόοδο στο Κυπριακό».  

Ανέφερε, ωστόσο, πως «η νέα προσπάθεια αναθέρμανσης των ευρωτουρκικών σχέσεων φαίνεται να δυσχεραίνει τη διαχρονική επιδίωξη μας, άμεσης διασύνδεσης της με το Κυπριακό και τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας, λόγω των ευρύτερων γεωπολιτικών επιδιώξεων κυρίως του Βερολίνου με την συνδρομή και κάποιων άλλων εταίρων και μη, καθώς και της σαφούς αλληλεπίδρασης συμφερόντων των χωρών που είναι παράλληλα μέλη και του ΝΑΤΟ».

Ο κ. Καρογιάν είπε ακόμη ότι «το πιο κρίσιμο και καθοριστικό σημείο, που αποτελεί και το κλειδί για ουσιαστικές ενδεχομένως εξελίξεις στο Κυπριακό, αποτελούν οι στρατηγικές στοχεύσεις της Τουρκίας».

«Μέσα, από αυτές τις εξελίξεις, με απροσδιόριστο ή χωρίς προβλέψιμο αποτέλεσμα, δεν μπορεί εύκολα κάποιος να εκφράσει βεβαιότητα για τις όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό», ανέφερε και πρόσθεσε πως «ευθύνη και υποχρέωση μας είναι να προσεγγίσουμε τα δεδομένα ενώπιον μας με ρεαλισμό και όχι με ευσεβοποθισμούς, χωρίς αχρείαστες ωραιοποιήσεις και χωρίς δογματισμούς». 

Πηγή: ΚYΠΕ

Δειτε Επισης

Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου καταδίκασε με ψήφισμα προς Στάρμερ την ανακήρυξη ψευδοκράτους
H ανάγνωση Λευκωσίας στις αναφορές Γέντζια για το Κυπριακό-«Απόδειξη προσήλωσης για επανέναρξη διαπραγματεύσεων»
Επιμονή Φιντάν για δύο κράτη-«Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συμφωνούν ότι οι δύο κοινότητες χάραξαν το δρόμο τους»
Διαβεβαίωση ΠτΔ πως θα εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτικό περιθώριο στο Κυπριακό
Πρόκληση Ερντογάν για την επέτειο παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους: Η πιο πολύτιμη εκδήλωση ενός επικού αγώνα
Κάνει πίσω ο Καρούσος, συνεχίζεται η χρήση του ΙΠΠΟΔΑΜΟΥ-Ξανά στον ΕΟΑ τη Δευτέρα ο Δαμιανού
Αναβαθμίστηκε δις ο ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ, έρχονται άλλες δύο-«Όπως σε κάθε μεταρρύθμιση, υπάρχουν προβλήματα»
Επιμένει στην κυριαρχία των Τ/κ ο Τατάρ κάνοντας λόγο για «εγγενές» δικαίωμα