ΒΙΝΤΕΟ: Διαμαρτυρήθηκαν έξω από τη Βουλή οι χαμηλόμισθοι της Ισότητας-Συζήτησαν με βουλευτές
16:42 - 18 Δεκεμβρίου 2023
Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας έξω από το κτήριο της Βουλής των Αντιπροσώπων το Κλαδικό Συμβούλιο Γραμματειακού και Γραφειακού Προσωπικού της Παγκύπριας Συντεχνίας «Ισότητα». Η διαμαρτυρία της Συντεχνίας, η οποία έλαβε χώρα ταυτόχρονα με την έναρξη της συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2024 στη Βουλή, αφορούσε τη μη συμπερίληψη των χαμηλόμισθων συναδέλφων τους που υπηρέτησαν και υπηρετούν στην Κλίμακα Α1 στη ρύθμιση για επιταχυνόμενη ανέλιξη.
Όπως αναφέρει η Συντεχνία σε υπόμνημα που επέδωσε προς τη Βουλή, ο αποκλεισμός «συνιστά κατάφωρη παραβίαση των εργασιακών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων» των χαμηλόμισθων υπαλλήλων, καθώς και «παραβίαση των θεμελιωδών αρχών της ισότητας και της ίσης αμοιβής για εργασία ίσης αξίας που διασφαλίζονται τόσο από το Κυπριακό Σύνταγμα όσο και από διεθνείς συμβάσεις και το δίκαιο της ΕΕ».
Ακόμη, η «Ισότητα» καλεί τη Βουλή «να ασκήσει τις κατάλληλες πιέσεις στην Κυβέρνηση για να επιφέρει τις κατάλληλες αλλαγές στον Κρατικό Προϋπολογισμό ώστε να αρθεί η εις βάρος των πλέον χαμηλόμισθων συναδέλφων αδικία».
Η Λίνα Ανδρέου, Πρόεδρος του Κλαδικού Συμβουλίου Γραμματειακού και Γραφειακού Προσωπικού της Παγκύπριας Συντεχνίας «Ισότητα», ανέφερε ότι η διαμαρτυρία γίνεται «για να πράξουν οι Βουλευτές τα δέοντα ούτως ώστε να ασκηθούν οι κατάλληλες πιέσεις προς την Κυβέρνηση και να αρθεί αυτή η κατάφωρη αδικία».
Πρόσθεσε ότι έχει δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση στον εργασιακό χώρο. «Η δέσμευση του Προέδρου Χριστοδουλίδη ήταν να αναβαθμίσει τους χαμηλόμισθους, όχι να τους διχάσει», επεσήμανε.
Ο Αλέξιος Σαββίδης, Πρόεδρος του Κλαδικού Συμβουλίου Εκπαιδευτικών της Παγκύπριας Συντεχνίας «Ισότητα», διερωτήθηκε γιατί οι Βουλευτές δεν καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση διαμαρτυρίας σε περίπτωση που η Κυβέρνηση δεν θα φέρει πρόταση (Σ.Σ. για ρύθμιση του ζητήματος).
«Η αδικία θα μπορούσε να διορθωθεί αν η Βουλή ήταν σύσσωμη εδώ μαζί σας και διαμαρτυρόταν, αντί να συνεδριάζει άσκοπα και να δίνει κούφιες υποσχέσεις», είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ανείσπρακτοι φόροι 2,3 δισ. ευρώ και δεν μπορούν να εξευρεθούν 7 εκατ. ευρώ για τους χαμηλόμισθους».
Η Έλενα Ανδρέου, εργαζόμενη στο Κτηματολόγιο, ζήτησε από τους Βουλευτές, την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών «να δώσουν μια πειστική απάντηση γιατί επέλεξαν να αναβαθμίσουν 8.000 άτομα που βρίσκονται στην ίδια θέση μαζί μας και να αφήσουν 1.500 άτομα εκτός».
Ο Ανδρέας Νικολάου, ταχυδρομικός διανομέας, διερωτήθηκε με τι μισθό θα ζήσει την οικογένειά του και ποια σύνταξη θα πάρει, αφού, όπως είπε, δεν θα μπορέσει ποτέ να μπει στην κλίμακα Α7. «Θέλω να μου απαντήσουν γιατί έμειναν απέξω 1.500 άτομα», πρόσθεσε.
Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο της Βουλής φωνάζοντας συνθήματα με τα οποία ζητούσαν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Βουλευτές από πέντε κοινοβουλευτικά κόμματα συνάντησαν τους διαμαρτυρομένους, συνομίλησαν μαζί τους και προέβησαν σε δηλώσεις.
Ο Ευθύμιος Δίπλαρος, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ, κατά την κατάθεση των νομοσχεδίων του Προϋπολογισμού, είχε υποδείξει στον Υπουργό Οικονομικών «ότι θα έπρεπε να ικανοποιήσει το δικαιολογημένο αίτημα των χαμηλόμισθων υπαλλήλων και θα είχε τη σύμφωνη γνώμη του ΔΗΣΥ όταν θα υπέβαλλε αυτό το αίτημα στη Βουλή».
Εν συνεχεία, απηύθυνε έκκληση προς την Κυβέρνηση και τον Υπουργό Οικονομικών να εξεύρουν τον τρόπο ούτως ώστε το ζήτημα να διευθετηθεί «τώρα, εντός Δεκεμβρίου». Ακόμη, εξέφρασε την ετοιμότητα του κόμματός του να διορθώσει «αυτήν τη στρέβλωση ακόμη και τώρα ή μέχρι και την Τετάρτη, εάν έρθει η Κυβέρνηση (Σ.Σ. με πρόταση)».
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Λουκαΐδης, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, είπε ότι η συμφωνία που έγινε για τους υπόλοιπους χαμηλόμισθους είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι εντελώς άδικη γιατί έχει αφήσει πίσω τους πιο χαμηλόμισθους. «Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας, η οποία θα συνεχιστεί», υπογράμμισε.
Επιπλέον, έκανε λόγο για «απόλυτη αδυναμία της Βουλής να αυξήσει τον Προϋπολογισμό έστω κατά ένα ευρώ». Όπως είπε, «ακόμα και αν οι 56 Βουλευτές ψηφίσουν υπέρ της αύξησης των κρατικών δαπανών, αυτό θα είναι αυτόματα αντισυνταγματικό και άνευ περιεχομένου».
Ο Μαρίνος Σιζόπουλος, Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, ανέφερε ότι ο ίδιος είχε στηρίξει τα αιτήματα των χαμηλόμισθων υπαλλήλων από το 2007 και το 2010. Απευθυνόμενος προς τους διαμαρτυρομένους, είπε ότι «η Κυβέρνηση έδωσε την υπόσχεση ότι εντός των επόμενων μηνών, με σωφροσύνη και με προσοχή, σε διαβούλευση και μαζί σας, θα επιλύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα». «Εάν δεν τηρήσει αυτήν την υπόσχεση, εγώ και η ΕΔΕΚ θα είμαστε δίπλα σας και το έχουμε αποδείξει», συμπλήρωσε.
«Έχουμε τις θέσεις μας και τις απόψεις μας, και τις καταθέτουμε. Η εκτελεστική εξουσία έχει την ευθύνη να πάρει τις τελικές αποφάσεις», υπέδειξε.
Ο Αλέκος Τρυφωνίδης, Βουλευτής της ΔΗΠΑ, ανέφερε ότι η ΔΗΠΑ έχει στηρίξει από την πρώτη στιγμή το αίτημα για επιταχυνόμενη ανέλιξη του χαμηλόμισθου προσωπικού. «Έχουμε πει αμέτρητες φορές στο Προεδρικό και στο Υπουργείο Οικονομικών ότι θα πρέπει να αναγνωριστούν τα χρόνια υπηρεσίας», πρόσθεσε.
Ακόμη, σημείωσε ότι ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε νωρίτερα στους Βουλευτές ότι το αίτημα των χαμηλόμισθων υπαλλήλων θα κόστιζε 7 εκατ. ευρώ εάν υλοποιείτο.
Ο Λίνος Παπαγιάννης, Βουλευτής του ΕΛΑΜ, ανέφερε ότι σήμερα ενημερώθηκε ότι η αύξηση στον κρατικό προϋπολογισμό θα είναι αμελητέα. «Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση στον μισθό όσων θα επωφεληθούν από αυτήν τη συμφωνία θα είναι ελάχιστη», επεσήμανε, κάνοντας λόγο για «μια συμφωνία που γίνεται καθαρά για εντυπωσιασμό».
«Ο δρόμος είναι ο μόνος που μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα. Στον δρόμο θα είμαστε δίπλα σας», είπε ο κ. Παπαγιάννης στους διαμαρτυρομένους. «Ο πρώτος που κρατάει το κλειδί είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», κατέληξε.
Πηγή: ΚYΠΕ