LIVE: Σε εξέλιξη η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό στη Βουλή

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Βουλή η πρώτη ημέρα της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό, που θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη με τη ψήφιση, τόσο του προϋπολογισμού όσο και των πολλών τροπολογιών που κατατέθηκαν από τα κόμματα.

Η συζήτηση στη Βουλή θα ανοίξει με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, ενώ από αύριο θα αρχίσουν οι ομιλίες όλων των βουλευτών που θα εγγραφούν στον κατάλογο ομιλητών. Πριν από τις ομιλίες των αρχηγών, έγινε μια συνοπτική αναφορά στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού από την πρόεδρο της Επιτροπής, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Οι αρχηγοί των επτά κοινοβουλευτικών κομμάτων, θα έχουν στη διάθεση τους 30 λεπτά έκαστος πλην των αρχηγών του ΔΗΚΟ, του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ που θα έχουν 40 λεπτά. Οι αρχηγοί των κομμάτων, αναμένεται να τοποθετηθούν γενικότερα στις οικονομικές συνθήκες της χώρας, τους κινδύνους και τα προβλήματα που εντοπίζουν, ενώ οι ομιλίες των βουλευτών τις επόμενες ημέρες, θα επικεντρωθούν σε πιο ειδικά ζητήματα.

Η ψηφοφορία

Το μόνο δεδομένο, σε σχέση με τη ψηφοφορία της Τετάρτης, είναι πως το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, μετά τη σχετική απόφαση που έλαβε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, την περασμένη εβδομάδα. Από εκεί και πέρα, αφενός η στάση κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προϋπολογισμών των Υπουργείων στην επιτροπή Οικονομικών και αφετέρου το γεγονός ότι οι βουλευτές του υπογράφουν ελάχιστες τροπολογίες, καταδεικνύει την πρόθεση του Δημοκρατικού Συναγερμού να υπερψηφίσει.

Με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός θα υπερψηφιστεί και από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ, αυτός αναμένεται να εγκριθεί χωρίς προβλήματα, ενώ άγνωστο παραμένει πως θα τοποθετηθούν το ΕΛΑΜ, οι Οικολόγοι, το Βολτ μέσω της Αλεξάνδρας Ατταλίδου και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Κωστής Ευσταθίου και Ανδρέας Θεμιστοκλέους. Εάν ο ΔΗΣΥ υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό, τότε αυτός θα περάσει με πέραν των 30 ψήφων.

Χ. Ερωτοκρίτου: Aνάγκη διατήρησης υγιών δημοσίων οικονομικών

Η Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ανέγνωσε την έκθεση τα επιτροπής για τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2024, σηματοδοτώντας την έναρξη της τριήμερης συζήτησης ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.

«Η κυπριακή οικονομία, όπως και η ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία, περιβάλλονται από συνθήκες αβεβαιότητας», ανέφερε η κ. Ερωτοκρίτου, διαβάζοντας αποσπάσματα της έκθεσης της επιτροπής.

Όπως ανέφερε, «επιθυμία όλων των πλευρών είναι η διατήρηση υγιών δημόσιων οικονομικών με σκοπό την ανταπόκριση στις μελλοντικές προκλήσεις και την περαιτέρω εξομάλυνση». Συμπλήρωσε δε ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης παρουσιάζονται θετικές, περιβάλλονται ωστόσο από μεγάλη αβεβαιότητα λόγω των κρατουσών συνθηκών.

Χ. Θεοπέμπτου: Μεγάλες αλλαγές για το περιβάλλον μέσα από την ευρωπαϊκή νομοθεσία

Μέσα από την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το περιβάλλον οι αλλαγές που έρχονται είναι μεγάλες, ανέφερε ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Μιλώντας κατά την έναρξη της συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2024, ο κ. Θεοπέμπτου αναφέρθηκε στις εξελίξεις που αφορούν το κλίμα σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας.

Σημείωσε ότι στην Ευρώπη σχεδιάζουν τις «πόλεις των 12 ή 15 λεπτών» όπου η πολιτεία βεβαιώνεται ότι κοντά στις οικιστικές περιοχές υπάρχουν όλα τα καταστήματα που χρειάζονται ούτως ώστε ο κάτοικος της περιοχής να μην χρειάζεται περισσότερο από 12 λεπτά περπάτημα για τα είδη πρώτης ανάγκης.

Μ. Καρογιάν: Ο προϋπολογισμός κινείται εντός του πλαισίου της δημοσιονομικής πειθαρχίας

Ο προϋπολογισμός του 2024, ο πρώτος της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, κινείται εντός του πλαισίου της επιβαλλόμενης δημοσιονομικής πειθαρχίας και της χρηματοοικονομικής σταθερότητας που είναι απαραίτητη για να συνεχισθεί η ανάκαμψη της οικονομίας μας και η βιώσιμη ανάπτυξή της, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ - Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων Μάριος Καρογιάν, σε ομιλία του κατά την συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024 στην Ολομέλεια της Βουλής.  

Στην ομιλία του, ο κ. Καρογιάν, αφού σημείωσε ότι η ΔΗΠΑ-Συνεργασία, «συνεπής στο καθήκον και την ευθύνη που της αναλογεί, θα υπερψηφίσει τον Κρατικό Προϋπολογισμό», είπε ότι «η κυπριακή οικονομία, μετά από μια μακρόχρονη και επώδυνη δοκιμασία, επανέρχεται σε τροχιά σταθεροποίησης και ανάπτυξης» και πρόσθεσε πως «η εικόνα της οικονομίας μας αλλάζει χάρη στις θυσίες του κυπριακού λαού, τη συνετή διαχείριση των προηγούμενων ετών και την υπεύθυνη και νοικοκυρεμένη διαχείριση της σημερινής διακυβέρνησης».

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Καρογιάν είπε ότι ο πρόσφατος διορισμός Ειδικής Απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, «είναι μια θετική εξέλιξη», προσθέτοντας ότι «ο ρόλος της θα είναι περιορισμένος, αφού οι όροι εντολής τους εξαντλούνται στην ανίχνευση των δυνατοτήτων επανέναρξης των συνομιλιών σε μια προσπάθεια υπέρβασης του παρατεταμένου αδιεξόδου, παρόλες τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες του Προέδρου Χριστοδουλίδη, από τις πρώτες κιόλας μέρες ανάληψης των καθηκόντων του». 

Μ. Σιζόπουλος: Νέα πορεία οικονομικής διαχείρισης, στηρίζεται σε δύο πυλώνες

Για την αρχή μιας νέας πορείας οικονομικής διαχείρισης που φιλοδοξεί να σηματοδοτήσει η συζήτηση και ψήφιση του πρώτου προϋπολογισμού της Kυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη έκανε λόγο ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, αναφέροντας πως η ΕΔΕΚ υπερψηφίζει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024.

Στην ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024, ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι αυτή η νέα πορεία οικονομικής διαχείρισης στηρίζεται σε δύο πυλώνες, ο πρώτος ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα, με στόχο τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και ο δεύτερος αυτός της ορθολογικής και ορθολογιστικής διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών με βασικό στόχο την επίτευξη μακροοικονομικής σταθερότητας και αποπληρωμής των 6,5 δις ευρώ του δανείου της Τρόϊκας.

Λ. Παπαγιάννης: Επιβεβαιωνόμαστε σε όσα λέμε για Κυπριακό και Μετανάστευση

Επιβεβαιωνόμαστε σε όσα λέμε για τη διαχείριση του Κυπριακού και για το μεταναστευτικό και κάποιοι που περιέγραφαν τις προτάσεις μας ως λαϊκισμό, τις επαναλαμβάνουν δημόσια, δήλωσε ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης, ο οποίος ανέγνωσε την ομιλία του Προέδρου του κόμματος Χρίστου Χρίστου, που απουσιάζει για υπηρεσιακούς λόγους στο εξωτερικό, κατά την έναρξη συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού.

Ανέφερε ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία την τελευταία τριετία η Κύπρος θα εξασφαλίσει από την ΕΕ 29 εκ. ευρώ ενώ η συνολική δαπάνη για το μεταναστευτικό είναι 220 εκ. προσθέτοντας ότι το μεταναστευτικό μαζί με το Κυπριακό είναι «τα μεγαλύτερά προβλήματά μας» και είναι αλληλένδετα και κακώς, όπως ανέφερε, κάποιοι υποβιβάζουν το μεταναστευτικό.

Ο κ. Παπαγιάννης επανέλαβε τις προτάσεις του ΕΛΑΜ, μεταξύ άλλων, για αποκοπή επιδομάτων, για απελάσεις παράνομων, για έναρξη απελάσεων σε ασφαλείς περιοχές της Συρίας και για τερματισμό εξέτασης νέων αιτήσεων ασύλου μέχρι αυτές να φτάσουν στο 1% πληθυσμού.

Ν. Παπαδόπουλος: Tα λάθη του Χριστοδουλίδη σε αυτούς τους 9 μήνες δεν ήταν λάθη πολιτικής, αλλά λάθη επιλογών

Ο προϋπολογισμός του 2024 πετυχαίνει μία ισορροπία ανάμεσα στην κοινωνική ευαισθησία και τη διαφύλαξη της δημοσιονομικής σταθερότητας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, τονίζοντας πως «πρέπει όμως να συνεχιστεί η σωστή και συνετή οικονομική πολιτική».

Σε ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας στο πλαίσιο της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι παρά τις προκλήσεις και τις απανωτές κρίσεις η πορεία της κυπριακής οικονομίας «είναι πολύ καλύτερη από τις περισσότερες χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης».

«Παρά τις απανωτές κρίσεις που είχε να αντιμετωπίσει, η κυπριακή οικονομία έχει αποδειχθεί ανθεκτική, ευέλικτη και με αντιστάσεις», είπε, επισημαίνοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας για το 2023 ήταν τριπλάσιος από τον μέσο όρο της Ευρώπης, με τον ρυθμό ανάπτυξης το 2024 να προβλέπεται να είναι ακόμη καλύτερος από εκείνον του 2023.

Στην ομιλία του, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεν έχει κανένα δισταγμό να παραδεχθει πως «αυτή η Κυβέρνηση σε αυτούς τους 9 μήνες έχει διαπράξει και λάθη», προσθέτοντας ότι είναι καλοδεχούμενη η κάθε καλόπιστη κριτική για αυτά τα λάθη και ότι αυτός εξάλλου είναι και ο ρόλος της αντιπολίτευσης.

«Έχω μόνο δυο σχόλια: Πρώτον, τα λάθη του Νίκου Χριστοδουλίδη σε αυτούς τους 9 μήνες δεν ήταν λάθη πολιτικής, αλλά λάθη επιλογών» και πρόσθεσε: «Δυστυχώς όμως, αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι κάποιοι κύκλοι ανέλαβαν εργολαβικά να μεγεθύνουν τα λάθη της διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη. Όμως ο λαός μας έχει μνήμη».

Σ. Στεφάνου: Διαχειριστικός προϋπολογισμός που δεν ανταποκρίνεται στις προκλήσεις

Ο πρώτος προϋπολογισμός της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη είναι «διαχειριστικός», δεν ανταποκρίνεται στις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα και το ΑΚΕΛ θα τον καταψηφίζει, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, σε ομιλία του κατά την συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024 στην Ολομέλεια της Βουλής.  

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη η κυπριακή οικονομία ν’ απαλλαγεί από βαρίδια που την καθηλώνουν και εμποδίζουν τη δυναμική της και πρόσθεσε πως πρώτο βαρίδιο είναι «η αρνητική εικόνα που δημιουργήθηκε διεθνώς τα τελευταία χρόνια για τη χώρα εξαιτίας του σκανδάλου με το εμπόριο των χρυσών διαβατηρίων, παιδί της διακυβέρνησης του Ν. Αναστασιάδη – Συναγερμού».

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι η καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς είναι μια μεγάλη πρόκληση που έχει ενώπιον της η Κυβέρνηση και πρόσθεσε πως «η Κυβέρνηση καλείται επίσης να βάλει τέλος στην ατιμωρησία η οποία πλήττει και υποσκάπτει το κύρος των θεσμών».

Δειτε Επισης

Νέες έρευνες φυσικού αερίου στη αν. Μεσόγειο εξαγγέλλει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας
Στη Λευκωσία την ερχόμενη βδομάδα τα συνέδρια της Διασποράς
Στο 22% στο τέλος Ιουνίου η υλοποίηση αναπτυξιακών δαπανών του προϋπολογισμού
Συνεχίζει στο ίδιο τέμπο ο Τατάρ-«Αν υπάρξει συμφωνία, το ψευδοκράτος θα είναι μέρος της λύσης ως κυρίαρχο τουρκικό κράτος»
Τηλεδιάσκεψη για τον Great Sea Interconnector με αίτημα Κομισιόν-Ζήτησε ενημέρωση
Eπίσκεψη εργασίας του υπουργού Εξωτερικών της Αρμενίας στην Κύπρο
Επανεξελέγη Ανώτατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ ο Σάββας Τσίβικος
Α. Δημητρίου: Να αξιοποιήσουμε την κινητικότητα που παρατηρείται
Ξεκαθαρίζει ο Χριστοδουλίδης για τερματικό-«Παρέμβαση αν ανακοινώναμε κάτι πριν την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία»
Η απόφαση για τον Επίτροπο της Κύπρου θα καθοριστεί από το χαρτοφυλάκιο-Προστιθέμενη αξία αναζητά ο Πρόεδρος