Εκτός λειτουργίας το 70% των σταθμών καυσίμων λόγω κυβερνοεπίθεσης στο Ιράν

Εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί από το πρωί της Δευτέρας σχεδόν το 70% των σταθμών καυσίμων στο Ιράν, σύμφωνα με όσα διευκρίνισε ο Ιρανός υπουργός Ενέργειας. Σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Τεχεράνης, Fars, οι διαταραχές αυτές οφείλονται σε ένα πρόβλημα λογισμικού χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί ότι πρόκειται για κυβερνοεπίθεση.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα λογισμικού με το σύστημα ανεφοδιασμού σε ορισμένα από τα πρατήρια καυσίμων σε ολόκληρη τη χώρα και οι ειδικοί μας εργάζονται επί του παρόντος για να το διορθώσουν», δήλωσε στο Fars εκπρόσωπος της Ένωσης Πρατηρίων Φυσικού Αερίου του Ιράν.

Παράλληλα, μια ομάδα χάκερ από το Ισραήλ με την ονομασία «The Predatory Sparrow» ανέλαβε την ευθύνη για την κυβερνοεπίθεση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ομάδα προειδοποίησε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης πριν από την έναρξη της επίθεσης και αποφάσισε να μην καταστρέψει όλα τα πρατήρια καυσίμων της χώρας, προκειμένου να διατηρηθεί η ικανότητα των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης να ανταποκριθούν και να δράσουν εάν χρειαστεί. Οι χάκερ πρόσθεσαν ακόμα πως «μπορούμε να σταματήσουμε εντελώς τη λειτουργία τους».

Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Ιράν, που είναι αρμόδια για την κυβερνοασφάλεια της χώρας, επεσήμανε ότι εξετάζει ακόμη τα αίτια των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν.

Ιρανικά μέσα ενημέρωσης σημείωσαν ότι αυτή η ομάδα χάκερς έχει αναλάβει στο παρελθόν την ευθύνη για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον πρατηρίων καυσίμων, του σιδηροδρομικού δικτύου και εργοστασίων χαλυβουργίας στο Ιράν.

Τα προβλήματα στα πρατήρια καυσίμων σήμερα είναι το πρώτο τέτοιου είδους περιστατικό που καταγράφεται από το 2021, όταν μεγάλη κυβερνοεπίθεση εναντίον του Ιράν είχε διαταράξει την πώληση καυσίμων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές στα βενζινάδικα σε όλη τη χώρα.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν νωρίς σήμερα το πρωί και ήταν ιδιαίτερα έντονα στην Τεχεράνη. Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη σχολιάσει το περιστατικό.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Ο Τραμπ ενδέχεται να πάει Τουρκία-«O Πούτιν θέλει να πάω κι εγώ»
Πήρε θέση το Κρεμλίνο για τις διαπραγματεύσεις-«Η ρωσική αποστολή θα βρίσκεται στην Τουρκία»
BINTEO: Πήγαν να απαγάγουν την κόρη επιχειρηματία στο Παρίσι-Ήταν μαζί με των δύο ετών γιο της
Επιμένει ο Ζελένσκι για την ανάγκη παρουσίας Τραμπ στην Τουρκία-«Θα δώσει ένα επιπλέον κίνητρο στον Πούτιν»
Φρίκη στη Βραζιλία-Συνελήφθησαν 25χρονη και σύντροφός της για τον βιασμό και τον φόνο 20μηνου βρέφους
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακυρώνει την απόφαση της Κομισιόν να αποκρύψει τα μηνύματα φον ντερ Λάιεν-Μπουρλά
Σε ισχύ η εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ και Κίνας-Οι δεσμοί που αίρονται και τα σημεία τριβής που παραμένουν
Νέα ισραηλινή διαταγή απομάκρυνσης κατοίκων από βόρειο τμήμα Γάζας
Σε τεντωμένο σχοινί οι ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Τουρκία, κυρώσεις αν δεν πάει ο Πούτιν
Διαβεβαιώσεις Τραμπ-«Έχουμε πλαίσιο πολύ γερής συμφωνίας με την Κίνα»