Μ. Γιωργάλλας: Διεκδικούμε ειρήνη, ασφάλεια, πολιτική σταθερότητα

Διεκδικούμε την ειρήνη, την ασφάλεια, την πολιτική σταθερότητα και τη διασφάλιση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες της Κύπρου, είπε ο Υπουργός Άμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας, μιλώντας στο μνημόσυνο των πεσόντων εθελοντών αγωνιστών και αστυνομικών κατά τη διάρκεια των ενόπλων συγκρούσεων του 1963 - 64, την Κυριακή, στον Ιερό Ναό Αγίου Κασσιανού στη Λευκωσία.

Σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών, με σκοπό τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών. "Παρά τις όποιες δυσκολίες, τις προκλήσεις και τα εμπόδια που δημιουργεί η τουρκική πλευρά, με ομοψυχία, ρεαλισμό και ορθολογισμό, οφείλουμε να συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να πετύχουμε άρση του παρατεταμένου αδιεξόδου και μέσα από τη διαδικασία των συνομιλιών να καταλήξουμε στην πολυπόθητη λύση του κυπριακού προβλήματος", ανέφερε ο Υπουργός.

Σημείωσε ότι διεκδικούμε την ειρήνη, την ασφάλεια, την πολιτική σταθερότητα και τη διασφάλιση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες της Κύπρου. "Διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον, μια πατρίδα ευημερίας και προόδου για τις παρούσες και μελλοντικές γενιές", πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα γεγονότα της περιόδου 1963-1964, είπε ότι οδήγησαν σε έναν εκτεταμένο πληθυσμιακό διαχωρισμό του κυπριακού λαού, και σταδιακά εξελίχθηκαν, όπως αποδείχθηκε, σε ένα καλά ενορχηστρωμένο σχέδιο, με στόχο τη διάλυση της νεοϊδρυθείσας Κυπριακής Δημοκρατίας και τη ντε φάκτο διαίρεση του νησιού.

"Μετά τα γεγονότα του 1963 - 64 το Κυπριακό εισήλθε σε μια εξαιρετικά δύσκολη και πολύπλοκη φάση, αφού πλέον στηριζόταν σε πολύ λεπτές ισορροπίες", είπε. Σημείωσε ότι οι εξελίξεις της διετίας '63 - '64 και άλλων ένοπλων συγκρούσεων που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια αποτέλεσαν αδιάψευστο αποδεικτικό στοιχείο των επεκτατικών προθέσεων της Τουρκίας και κακό οιωνό για το μέλλον, "μέχρι το τελικό βάρβαρο πλήγμα της τουρκικής εισβολής του 1974".

Ως αποτέλεσμα των γεγονότων, είπε, η πρωτεύουσα της Κύπρου διχοτομήθηκε με τη χάραξη της «πράσινης γραμμής». Επιπλέον μεγάλος αριθμός Τουρκοκυπρίων μετακινήθηκαν και συγκεντρώθηκαν σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές, όπου σχημάτισαν συμπαγείς αμιγείς θύλακες, στους οποίους απαγορευόταν η είσοδος Ελληνοκυπρίων, καθώς και η άσκηση ελέγχου από τη νόμιμη Κυβέρνηση, επεσήμανε.

Αναφερόμενος στους πεσόντες αστυνομικούς και εθελοντές αγωνιστές, είπε ότι τιμούμε τη μνήμη τους, σημειώνοντας πως "με απαράμιλλο ηρωισμό και υπέρτατη αυταπάρνηση πολέμησαν ηρωικά και θυσιάστηκαν για να προστατεύσουν την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καταδίκη νοσηλευτή που έβαλε κρυφή κάμερα στις συναδέλφους του και κατέγραφε ιδιωτικές στιγμές-«Ταπείνωση, εξευτελισμός και προσβολή»
Σχεδόν στα μισά του δρόμου οι ανακλήσεις οχημάτων-Καθοριστικοί μήνες Μάιος και Ιούνιος για το χρονοδιάγραμμα
Καθήλωσαν οι μαρτυρίες νεαρών κωφών-«Πώς είναι μέτρια η ζωή μέσα στην σιωπή; Όταν δεν ακούω ήχους, τον κίνδυνο...»
Το σενάριο πίσω από την στρατηγική Ευσταθίου, το νομικό παραθυράκι και η αντεπίθεση των διαγραφέντων
Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ευρώ στην κλήρωση του Τζόκερ
Δεν εντοπίστηκε οτιδήποτε ύποπτο στη Βουλή των Ελλήνων-Λήξη συναγερμού
Με αναφορές στις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας η ομιλία Αννίτας στο ΕΛΚ
Τουλάχιστον τρεις νεκροί από τους πυροβολισμούς σε κομμωτήριο της Σουηδίας
Απάτη στο όνομα του δημάρχου Λευκωσίας-Προειδοποιεί για ψεύτικους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
ΒΙΝΤΕΟ: Άγριος καυγάς και ξυλοδαρμοί σε κρουαζιερόπλοιο στο Τέξας-Αποκλείστηκαν διά βίου επιβάτες από ταξίδια