«Τα ζώα που θα δοθούν ως δώρα Χριστουγέννων, είναι τα εν δυνάμει αδέσποτα»

Μπορεί η χρονιά που πέρασε να θεωρείται χρονιά ρεκόρ στις εγκαταλείψεις σκύλων, που ξεπέρασαν τις 250 χιλιάδες, ωστόσο παρά τις εκκλήσεις των εθελοντών και άλλων αρμοδίων, φαίνεται πως και η φετινή χρονιά θα φτάσει στα ίδια επίπεδα. Το κερασάκι στην τούρτα, είναι πως τις γιορτινές ημέρες, γονείς αποφασίζουν να πάρουν στα παιδιά τους ως δώρο Χριστουγέννων ένα σκυλάκι.

Αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους εθελοντές που θεωρούν πως τα ζώα που θα δοθούν ως δώρα από τον Άγιο Βασίλη, είναι με μαθηματική ακρίβεια, εν δυνάμει αδέσποτα που θα βρεθούν στο δρόμο μαζί με τα χιλιάδες αδέσποτα που ήδη υπάρχουν. Όπως ανέφερε μιλώντας στον REPORTER η εθελόντρια και υπεύθυνη του καταφυγίου Nicosia Dog Shelter, Βικτώρια Νικολάου, όσα σκυλιά θα δοθούν για δώρο Χριστουγέννων, είναι εκείνα που στη συνέχεια θα εγκαταλειφθούν από τους ιδιοκτήτες τους, μόλις αντιληφθούν τις ανάγκες που έχουν.

Σύμφωνα με τους εθελοντές, οι περισσότερες εγκαταλείψεις παρατηρούνται μετά τα Χριστούγεννα για τον ίδιο λόγο. Δηλαδή, έρχονται οι γιορτές, παίρνουν τα σκυλάκια ως δώρο και αφού αντιληφθούν τις πραγματικές ευθύνες και ανάγκες που χρειάζεται το ζώο, τα εγκαταλείπουν. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις, όπως εξήγησε η κα Νικολάου, που όταν ετοιμάζουν το σπίτι τους για το τραπέζι των Χριστουγέννων, αποφασίζουν ότι το σκυλάκι τους ενοχλεί και το εγκαταλείπουν, σε αντίθεση με εκείνους που τα αγαπούν πραγματικά σαν μέλος της οικογένειάς τους. «Είναι λυπηρό αυτό που συμβαίνει, αλλά είναι η πραγματικότητα. Για αυτό το λόγο εμείς αυτή την περίοδο σπάνια δίνουμε για υιοθεσία σκυλιά», είπε.

Στο καταφύγιο, όπου είναι υπεύθυνη η κα Νικολάου, αυτές τις ημέρες φτάνουν αρκετά αιτήματα για υιοθεσία σκύλων, όμως μόνο σε τέσσερις περιπτώσεις ανταποκρίθηκαν θετικά μετά από σχετικό έλεγχο. Το καταφύγιο έχει ως τακτική πριν προχωρήσουν σε υιοθεσία ζώων, να συνομιλούν με τον εν δυνάμει ιδιοκτήτη και να επισκέπτονται τον χώρο που θα διαμένει το σκυλάκι, για να είναι σίγουροι ότι θα λαμβάνει την απαραίτητη φροντίδα. «Δεν εμπιστευόμαστε εύκολα κόσμο που θέλει να υιοθετήσει ζώα τα Χριστούγεννα. Φέτος δώσαμε σκυλάκια σε τέσσερα άτομα που, είτε το ζώο τους απεβίωσε, είτε θέλουν δεύτερο σκύλο για την οικογένειά τους».

Μέσα από αυτή την προσεγμένη τακτική που χρησιμοποιούν, μοναδικός σκοπός των εθελοντών, είναι να μειωθούν οι εγκαταλείψεις σκύλων, αφού η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο κατά την περσινή χρονιά. Όπως φαίνεται όμως, το φαινόμενο της εγκατάλειψης γίνεται κάθε χρόνο όλο και χειρότερο, με τον αριθμό εγκαταλείψεων ζώων να ανταγωνίζεται το περσινό ρεκόρ. «Παλαιότερα λέγαμε ότι οι εγκαταλείψεις είχαν αυξηθεί λόγω της πανδημίας, τώρα κάνουν λόγο για την οικονομική κρίση. Γενικά παρατηρούμε μια αυξητική τάση στην εγκατάλειψη ζώων», εξήγησε η κα Νικολάου.

Αυτό που προξενεί εντύπωση, είναι ότι παλαιότερα ο κόσμος εγκατάλειπε μόνο ημίαιμα σκυλιά, ενώ τώρα βλέπουν εγκατάλειψη καθαρόαιμων σκυλιών. Η συχνότερη αιτία που οδηγεί τον κόσμο στην εγκατάλειψη των ζώων, σύμφωνα με την ίδια είναι πως, υιοθετούν σκυλιά για τους λάθος λόγους. «Παίρνουν τα σκυλιά στο σπίτι, είτε γιατί το θέλουν τα παιδιά τους, είτε γιατί είναι χαριτωμένα. Πρέπει να βάζουν πρώτα καλά στο μυαλό τους ότι τα σκυλιά είναι δέσμευση για δεκαπέντε χρόνια. Δεν είναι παιχνίδι που θα παίξουν και μετά θα το βάλουν πίσω στο ντουλάπι μαζί με τα άλλα παιχνίδια», είπε η κα Νικολάου.

Ένα άλλο φαινόμενο που παρατηρείται είναι η ζήτηση που έχουν τα σκυλιά, ως ζώα συντροφιάς από ηλικιωμένα άτομα. Ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα, είναι προσεκτικοί, αφού σε πολλές περιπτώσεις τα σκυλιά αυτά εγκαταλείφθηκαν από συγγενείς. «Έχουμε δει συγγενείς να τα εγκαταλείπουν όταν οι ηλικιωμένοι πεθαίνουν ή πάνε γηροκομεία. Όσο και να θέλουμε να βοηθήσουμε τα άτομα αυτά, παραμένει επίφοβο να υιοθετήσουν σκυλάκι».

Το μήνυμα της κα Νικολάου προς τον κόσμο ενόψει των εορτών είναι πως πρέπει να αντιληφθούν πως δεν πρόκειται για δώρο, αλλά δέσμευση για μια ζωή. «Όταν θέλουμε να το υιοθετήσουμε πρέπει πρώτα να ξέρουμε τις ανάγκες του και μετά να παίρνουν την απόφαση. Δεν είναι παίξε-γέλασε», είπε.

Δειτε Επισης

Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους
Για αποζημιώσεις ε/κ περιουσιών και ενέργεια μίλησε στον παράνομο Bayrak ο Ουστέλ
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
Οι λόγοι για έλλειψη επαγγελματιών οδηγών στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Μεταφορών
Στην Επιτροπή Παιδείας το καθεστώς εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου
Έξω από Προεδρικό και Σπίτι Ευρώπης στις 3/10 οι αγελαδοτρόφοι
Το φανταστικό σενάριο, οι ευθύνες της Αστυνομίας και οι χούλιγκανς που αφήνουμε να διοικούν
Στα κατεχόμενα λειτουργούν 22 «πανεπιστήμια» με 80.000 ενεργούς φοιτητές
Ζητούν απαντήσεις από ΠτΔ και ΕΕ για τους κανονισμούς για το χαλλούμι οι αγελαδοτρόφοι
Σκληρή και χειρότερη από Ρίκκου η απόφαση για Οδυσσέα-«Παρασυρόμενος από τις Σειρήνες της δημοφιλίας, σύγχυσε τα όρια»