Οι ξένες επενδύσεις, η τρομοκρατία και η εγκληματικότητα-Παράδεισος παρανόμων τα κατεχόμενα

Τεράστια ανησυχία και προβληματισμό, θα έπρεπε να προκαλούν μια σειρά από γεγονότα του τελευταίου διαστήματος, που περιστρέφονται γύρω από την μετεξέλιξη των κατεχομένων. Την ώρα που η Άγκυρα και ο εγκαθετός της στα κατεχόμενα, επιχειρούν σε πολιτικό επίπεδο να προλιάνουν το έδαφος για να μπει στη συζήτηση η λύση δύο κρατών και να γίνει αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα η διχοτόμηση ως μια μορφή λύσης, στα εδάφη των κατεχομένων επικρατεί αναβρασμός.

Από τη μια οι ειδήσεις για τη ραγδαία αύξηση του ρωσικού πληθυσμού, από την άλλη το ξεπούλημα ελληνοκυπριακών περιουσιών σε Ισραηλινούς και την ίδια ώρα η εμπλοκή των κατεχομένων, στην προετοιμασία τρομοκρατικού χτυπήματος, από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, κατά Ισραηλινού, που ματαιώθηκε την υστάτη, σύμφωνα με το γραφείο του Βενιαμίν Νετανιάχου, δημιουργούν ένα πλέγμα αλλαγών, που όλοι παρακολουθούν, αλλά κανείς δεν τολμά να παρέμβει. Την ίδια ώρα, είναι κοινώς αποδεκτό πως η Τουρκία όποτε θέλει ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα των μεταναστευτικών ροών και πάλι, μέσω της μαύρης τρύπας των κατεχομένων, προωθεί παράνομα μετανάστες στις ελεύθερες περιοχές. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και μια σειρά από περιπτώσεις εγκληματικών στοιχείων, με δράση εντός και εκτός Κύπρου, που μετά από την συμπερίληψή τους στους καταλόγους της Iterpol και της Europol, βρίσκουν καταφύγιο στα κατεχόμενα όπου ζουν ανενόχλητοι. Γενικότερα, η εικόνα είναι πως στα κατεχόμενα επικρατεί μια απίστευτη ασυδοσία σε όλους τους τομείς, με την κατάσταση να ευνοεί συγκεκριμένα συμφέροντα και ομάδες ανθρώπων.

Στην περίπτωση της αύξησης των Ρώσων και Ισραηλινών, είναι ξεκάθαρο πως συντελείται ένα απίστευτο φαγοπότι, ανάμεσα σε στελέχη του κόμματος του Τατάρ, τα οποία ξεπουλούν Ελληνοκυπριακές περιουσίες σε πολύ πιο χαμηλές τιμές από ότι στις ελεύθερες περιοχές, σε ξένους. Ενδεικτικό τούτου είναι οι επικρίσεις από Τουρκοκύπριους αρθρογράφους στην πολιτική που ακολουθεί το κατοχικό καθεστώς, που πλέον με τις πολιτικές που εφαρμόζει, περιέπλεξε όσο ποτέ άλλοτε το περιουσιακό. Επαύλεις, ξενοδοχεία και κτιριακά συγκροτήματα, έχουν φυτρώσει μέσα σε περιουσίες Ελληνοκυπρίων και έχουν αγοραστεί από ξένους και το ερώτημα που τίθεται, είναι πώς θα βρεθεί λύσει για όλα αυτά, από τη στιγμή, που μέρα με τη μέρα, οι ρυθμοί οικοδομικής ανάπτυξης αυξάνονται ραγδαία.

Σε άρθρο του στη Yeni Duzen την περασμένη εβδομάδα ο Τζενκ Μουτλούγιακαλι, σχολιάζει τη δήλωση Τατάρ ότι, «οι τίτλοι ιδιοκτησίας της ΤΔΒΚ τυγχάνουν σεβασμού». Μεταξύ άλλων ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος σχολιάζει πως οι δηλώσεις δεν είναι αστείες αλλά λυπηρές. «Εβραίοι, Ρώσοι, Ιρανοί και Ουκρανοί δεν εμπιστεύονται τους τίτλους ιδιοκτησίας μιας άλλης χώρας, αλλά εμπιστεύονται την 'ΤΔΒΚ', γι' αυτό έρχονται και αγοράζουν αγαθά από εδώ, σωστά; Το παγκοσμίου φήμης περιοδικό Forbes εξέτασε, ερεύνησε και έγραψε, το φθηνότερο ακίνητο της παγκόσμιας αγοράς είναι στο βόρειο τμήμα της Κύπρου! Είναι 47% φθηνότερο από την Ευρώπη. Γι' αυτό υπάρχει ενδιαφέρον», υποδεικνύει.

Ενώ, σε άλλο σημείο του άρθρου καλεί τους αναγνώστες του να απαντήσουν στο ερώτημα γιατί τα ακίνητα στα κατεχόμενα είναι τόσο φθηνά. «Ξέρετε γιατί η γη και τα ακίνητα είναι τόσο φθηνά σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο. Να μοιραστούμε το κοινό μυστικό που όλοι γνωρίζουν; Γιατί αυτά τα ακίνητα είναι κλεμμένα. Λάφυρα του πολέμου!».

Οι αριθμοί

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν, στα κατεχόμενα συστάθηκαν και λειτουργούν σήμερα, δύο χιλιάδες ισραηλινές, εταιρείες, ενώ ο αριθμός των Ισραηλινών, ξεπερνούν τις 35 χιλιάδες. Φαίνεται μάλιστα, πως μέχρι στιγμής έχουν αγοράσει 25 χιλιάδες στρέμματα γης, εκ των οποίων τα περισσότερα ανήκουν σε Ελληνοκύπριους. Σε ότι αφορά τις επισκέψεις στα κατεχόμενα, πρώτη στη λίστα είναι οι Ρώσοι με 44 χιλιάδες επισκέψεις, ενώ ακολουθούν οι Ιρανοί με 35 χιλιάδες επισκέψεις.

Αυτά τα στοιχεία καταδεικνύουν την ραγδαία ανάπτυξη που γνωρίζουν λόγω των ξένων επενδύσεων τα κατεχόμενα, με τον Τατάρ να επαινεί τους κλάδους που ασχολούνται με τα κτηματομεσιτικά, τις οικοδομές και τη βιομηχανία, για το γεγονός ότι καταφέρνουν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις και να παρέχουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε όσους επιλέγουν τα κατεχόμενα για να ζήσουν. Με απλά λόγια, από τη στιγμή που Ρώσοι, Ισραηλινοί και άλλοι, ανακάλυψαν ότι μπορούν να αποκτήσουν γη και στέγη στο ένα τρίτο της τιμής από ότι στις ελεύθερες περιοχές, δεν φαίνεται πως για αυτούς αποτελεί φραγμό το γεγονός, ότι ουσιαστικά καπηλεύονται τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων.

Η πόρτα στη Μεσόγειο

Πρόσφατα ο Τατάρ, θέλοντας να καταδείξει τα πλεονεκτήματα του ψευδοκράτους, είπε πως η «ΤΔΒΚ» αποτελεί πόρτα στη Μεσόγειο. Και έχει δίκαιο αφού οι πόρτες του ψευδοκράτους είναι ανοιχτές για όλους. Είτε πρόκειται για βασανισμένους Αφρικανούς μετανάστες που ψάχνουν τρόπο να μπουν στην Ευρώπη, είτε πρόκειται για εξαπατημένους αλλοδαπούς επενδυτές, είτε για εγκληματικά στοιχεία. Για να μη μιλήσουμε και για τους Τούρκους εποίκους που εδώ και χρόνια αλλοίωσαν οριστικά το δημογραφικό χαρακτήρα των Τουρκοκυπρίων, τόσο σε επίπεδο αριθμών, όσο και σε επίπεδο παιδείας, θρησκείας και εκπαίδευσης.

Εξάλλου αν ανατρέξει κανείς σε δημοσιεύματα ξένου Τύπου θα εντοπίσει ουκ ολίγες περιπτώσεις ανθρώπων που καταζητούνται για διάφορα εγκλήματα και βρήκαν καταφύγιο στα κατεχόμενα, όπου λόγω του παράνομου καθεστώτος, δεν εκτελούνται διεθνή ή ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης. Το ίδιο συμβαίνει, άλλωστε και για εγκλήματα που διαπράττονται στις ελεύθερες περιοχές και στη συνέχεια οι δράστες διαφεύγουν στα κατεχόμενα.

Το κεφάλαιο τρομοκρατία

Δεν είναι η πρώτη φορά εξάλλου που τα κατεχόμενα βρίσκονται στο στόχαστρο και για ζητήματα τρομοκρατίας, όπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα, όπου το Γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, αποκάλυψε ότι η Μοσάντ, σε συνεργασία με τις κυπριακές Αρχές, πέτυχε τη ματαίωση μιας επίθεσης με εντολή του Ιράν κατά Ισραηλινών πολιτών στην Κύπρο.

Το γεγονός μάλιστα ότι τονίζεται πως το Ισραήλ «προβληματίζεται» για τη χρήση των κατεχομένων για τρομοκρατικούς σκοπούς, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως ελέγχεται από την Τουρκία, δημιουργεί προστιθέμενη αξία, στο γεγονός και ενδεχομένως να προετοιμάζει το έδαφος για τη συνέχεια. Σε συνδυασμό με τη ραγδαία ανάπτυξη συγκεκριμένων περιοχών στα κατεχόμενα με ισραηλινά κεφάλαια, φαίνεται πως στο Ισραήλ εντοπίζουν τα προβλήματα που προκύπτουν από τις εξελίξεις και θα πρέπει να αναμένονται και τα επόμενα τους βήματα. Στην εξίσωση, όπως είναι φυσικό, θα πρέπει να μπουν και οι διπλωματικές σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας, οι οποίες, πέρασαν από διάφορα επίπεδα και εκεί που φαινόταν ότι θα βελτιώνονταν, ήρθε η επίθεση της Χαμάς, που άλλαξε άρδην τα δεδομένα και έφερε την πλήρη ρήξη.

Η Λευκωσία

Σε όλο αυτό τον Κυκεώνα των εξελίξεων, η Λευκωσία τηρεί στάση αναμονής, τουλάχιστον σε ότι αφορά τον παράγοντα Ισραήλ και τα ζητήματα τρομοκρατίας, λειτουργώντας μάλλον υποβοηθητικά προς τη γειτονική χώρα. Από εκεί και πέρα, είναι ξεκάθαρο πως θα πρέπει να γίνουν διαβήματα και μια σειρά από ενέργειες, έτσι ώστε να μπει ένα τέλος στην καταπάτηση των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, ειδικά από ξένους αγοραστές, αφού η κατάσταση όπως διαμορφώνεται, περιπλέκεται επικίνδυνα και -μάλλον- καθιστά αδύνατη την επίλυση του Περιουσιακού.

Πάντως, ένα εκ των σοβαρότερων προβλημάτων που δημιουργεί η κατάσταση στα κατεχόμενα και η Νεκρή Ζώνη, που ήταν η ροή μεταναστών, φαίνεται ότι με τα μέτρα που λήφθηκαν τους τελευταίους μήνες, βελτιώθηκε σε μεγάλο βαθμό, αφού οι ροές μέσω κατεχομένων, μειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Το μεγάλο στοίχημα για την Κυβέρνηση, είναι αν τα υπόλοιπα ζητήματα που προκύπτουν και που επηρεάζουν και πολιτικά και οικονομικά τη Δημοκρατία, θα τύχουν ανάλογου χειρισμού.

Δειτε Επισης

Η Exxon Mobil ξεκινά γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ
«Eποικοδομητική στάση» ε/κ πλευράς για τη συνάντηση Χριστοδουλίδη με Τατάρ-Στο επίκεντρο η διάνοιξη οδοφραγμάτων
«Ικανοποιητικό ενδιαφέρον για τα Στεγαστικά Σχέδια της Κυβέρνησης»
ΥΠΑΜ: Η θυσία των ηρώων της Κύπρου μας καλεί να συνεχίσουμε τον αγώνα για τερματισμό της κατοχής
Αποφασισμένο το ΥΠΕΣ να δώσει λύση στο στεγαστικό πρόβλημα-Πώς χτυπά το πρόβλημα στη ρίζα
Ξεκαθάρισμα Πάλμα για τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου»-«Δεν θα γίνει ορμητήριο οποιουδήποτε κράτους»
Α. Δημητρίου: Ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας δεν μπορεί να υπάρξει όσο η Κύπρος παραμένει υπό κατοχή
Αναφορά στο Κυπριακό στο έγγραφο προτεραιοτήτων του ΕΛΚ για το 2025
Ανακοίνωσε κάθοδο Αμερικανών για αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» ο Πρόεδρος
Όλα δείχνουν ομόφωνη απόφαση για ανανέωση εντολής στην UNFICYP-Στηρίζει τις άτυπες συνομιλίες το Σ.Α.