Νέα απόπειρα συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Χαμά με διαμεσολάβιση του Κατάρ

Ισραηλινοί και Καταριανοί αξιωματούχοι αναμένεται να συναντηθούν σήμερα στη Νορβηγία σε μια προσπάθεια αναβίωσης των συνομιλιών για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων από τις φυλακές του Ισραήλ, γράφει σήμερα η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπτουλραχμάν αλ Θάνι αναμένεται να συναντήσει τον Ντέιβιντ Μπαρνέα, διοικητή της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ, στο Όσλο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, που επικαλείται ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα.

Ο Μπαρνέα είναι επίσης πιθανό να συναντηθεί με Αιγύπτιους αξιωματούχους, ανέφερε η WSJ.

Σημαντικά εμπόδια παρακωλύουν μια επανάληψη των διαπραγματεύσεων σε σχέση με μια νέα συμφωνία για τους ομήρους περιλαμβανομένων διαφωνιών σχετικά με τους πιθανούς όρους εντός της Χαμάς, συνεχίζει το ρεπορτάζ, επικαλούμενο ανθρώπους με γνώση των συνομιλιών.

Πιο πρόθυμοι οι Ισραηλινοί

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι εμφανίζονται πιο πρόθυμοι στις συνομιλίες τους με τους διαμεσολαβητές να συνάψουν μια νέα συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, δήλωσαν το Σάββατο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας.

Τα σχόλια έγιναν ενώ ο επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας κατασκοπείας Mossad, Ντέιβιντ Μπάρνια, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπτουλραχμάν Αλ-Θάνι στην Ευρώπη αργά την Παρασκευή σε μια προσπάθεια να αναζωογονηθούν οι συνομιλίες.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το Ισραήλ στην αιγυπτιακή εκτίμηση ή στις αναφορές για συνάντηση 10 εβδομάδες μετά την έναρξη της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς στη Γάζα.

Στη διάρκεια μιας ανακωχής που κράτησε μία εβδομάδα στα τέλη Νοεμβρίου, η Χαμάς απελευθέρωσε πάνω από 100 γυναίκες, παιδιά και ξένους που κρατούσε στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 240 γυναικών και εφήβων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Τροχαίο με μοτοσικλέτα και ποδήλατο στον Στρόβολο
Να αποκατασταθεί αμέσως η ανεμπόδιστη είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα ζητά ο ΟΗΕ
Λιβερία, Κολομβία, Λετονία, Μπαχρέιν και Κονγκό στο ΣΑ ΟΗΕ το 2026
Πακιστανός δολοφόνησε 17χρονη influencer του TikTok γιατί δεν απαντούσε στα μηνύματά του
Κανόνες της ΕΕ για ευημερία σκύλων και γάτων προωθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Πήρε τους… δρόμους η σκόνη από τη Σαχάρα-Έφτασε στην Καραϊβική, πάει και στις ΗΠΑ
Κατά επιβολής ποινής σε αιτήτρια διεθνούς προστασίας που έφτασε με παιδιά στην Ιταλία το ΔΕΕ
Πενήντα «υπεράριθμοι» ελέφαντες θα σφαγιαστούν σε έναν φυσικό δρυμό της Ζιμπάμπουε
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα φωνάζει επειδή η ΕΕ δεν κάνει μέλος την Τουρκία-«Μπορείτε πλέον να είστε ο πιο ισχυρός»
Οι ΗΠΑ θα μειώσουν στρατιωτική παρουσία στη Συρία