Το ενδεχόμενο εκλογής βουλευτών στις διπλές εκλογές και οι επιλαχόντες που αναμένουν

Σοβαρές προϋποθέσεις, ώστε οι διπλές εκλογές του ερχόμενου Ιουνίου, να φέρουν και νέα πρόσωπα στη Βουλή, δημιουργούν οι επιλογές των κομμάτων και οι προθέσεις των ίδιων των βουλευτών, που σκέφτονται ή ήδη προετοιμάζονται να μπουν σε μια ακόμη εκλογική μάχη.

Ήδη θεωρείται δεδομένη η υποψηφιότητα, αυτή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκου Τορναρίτη, για τον μητροπολιτικό δήμο της Λευκωσίας, ενώ εκκρεμεί το ζήτημα με την περίπτωση του βουλευτή Πάφου της ΕΔΕΚ, Ηλία Μυριάνθους, τον οποίο οι πληροφορίες ήθελαν να κατέρχεται ως υποψήφιος για τον δήμο της Πόλης Χρυσοχούς.

Νίκος Τορναρίτης ετοιμάζεται έπειτα από έναν μεγάλο κύκλο στη Βουλή, για το βήμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με σαφώς διαφορετικές αρμοδιότητες, εκτελεστικές εξουσίες και υπό το πρίσμα της Μεταρρύθμισης, πολύ πιο απαιτητικές συνθήκες από αυτές του βουλευτή. Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Τορναρίτης είναι από τους αρχαιότερους βουλευτές στη Βουλή, αφού εκλέγεται ανελλιπώς από το 2001. Αξίζει να σημειωθεί πως ο μόνος αρχαιότερος από τον Νίκο Τορναρίτη στη Βουλή, είναι ο Ζαχαρίας Κουλίας, ενώ ο Άντρος Κυπριανού, βρίσκεται στη Βουλή, ακριβώς όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ.

Από την άλλη, ο Ηλίας Μυριάνθους της ΕΔΕΚ, διανύει τη δεύτερη συνεχόμενη θητεία του ως βουλευτής, ενώ είχε θητεύσει και μια περίοδο από το 1998 μέχρι το 2001. Απομένει ωστόσο να διαφανεί, για το εάν θα αποφασίσει να κάνει το βήμα, με τις πληροφορίες να τον φέρουν να μην είναι και τόσο θερμός. Σημειώνεται ότι ο Ηλίας Μυριάνθους, κατά καιρούς είχε διαφωνήσει και είχε απομονωθεί από την ηγεσία του κόμματος, ενώ υπήρξαν και περίοδοι κρίσης στις σχέσεις του με τον Μαρίνο Σιζόπουλο.

Η ηγεσία της ΕΔΕΚ, αντιθέτως, βλέπει με πολύ θετικό μάτι, μια τέτοια εξέλιξη, αφού την έδρα του στη Βουλή, σε περίπτωση που πάει για δήμαρχος, θα καταλάβει ο Βάσος Δημητρίου, ο οποίος εκλέχθηκε στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές, πρόεδρος της Επαρχιακής της ΕΔΕΚ στην Πάφο.

Στον Δημοκρατικό Συναγερμό, αν ο Νίκος Τορναρίτης με τη στήριξη του Δημοκρατικού Συναγερμού, του Δημοκρατικού Κόμματος και της Δημοκρατικής Παράταξης, εκλεγεί δήμαρχος Λευκωσίας, τότε τη θέση του στη Βουλή θα πάρει για το υπόλοιπο της θητείας του, μέχρι το 2026 η Ξένια Κωνσταντίνου.

Από εκεί και πέρα, οι περιπτώσεις των δύο βουλευτών, δεν είναι οι μόνες που ενδέχεται να φέρουν νέα πρόσωπα στη Βουλή. Κι αυτό διότι στις λίστες των κομμάτων για τους εν δυνάμει υποψηφίους τους για τις Ευρωεκλογές, βρίσκονται και βουλευτές. Αυτό μπορεί να συμβεί στο ΑΚΕΛ, όπου ήδη έχουν ακουστεί ονόματα πρωτοκλασάτων στελεχών που ενδεχομένως να διεκδικήσουν μια από τις έξι έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο. Έχουν ήδη γραφτεί τα ονόματα του Γιώργου Λουκαϊδη, σενάριο πάντως αρκετά απομακρυσμένο, αλλά και τις Ειρήνης Χαραλαμπίδου, που σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της. Σε περίπτωση που υπάρξει εκλογή στο Ευρωκοινοβούλιο, βουλευτή του ΑΚΕΛ από την Επαρχία Λευκωσίας, τότε επιλαχών για να εισέλθει στη Βουλή, είναι η ηθοποιός Πόπη Αβραάμ.

Από την άλλη, για το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Συναγερμού, διατηρείται στο προσκήνιο η εν δυνάμει υποψηφιότητα του βουλευτή Αμμοχώστου του κόμματος, Κυριάκου Χατζηγιάννη. Σε περίπτωση που ο κ. Χατζηγιάννης, είναι υποψήφιος και εξασφαλίσει έδρα στις Βρυξέλλες, την θέση του θα λάβει το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος και πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων, Γιώργος Λυσανδρίδης.

Από εκεί και πέρα, σε ότι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, δεν αποκλείεται στα ψηφοδέλτια της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας αλλά και των Οικολόγων για τις Ευρωεκλογές, να συμμετέχουν βουλευτές. Στην περίπτωση των Οικολόγων ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου και στην περίπτωση της ΔΗΠΑ, κάποιος ή κάποιοι εκ των βουλευτών, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται και η υποψηφιότητα Καρογιάν. Η εκτίμηση που υπάρχει στα δύο κόμματα, είναι πως η συμπερίληψη στο ψηφοδέλτιο πρωτοκλασάτων και προβεβλημένων στελεχών, θα προσδώσει μεγαλύτερη δυναμική, στην προσπάθεια που θα κάνουν για να κάνουν την ανατροπή και να κερδίσουν τη μάχη.

Σημειώνεται πως στην περίπτωση των Οικολόγων, σε περίπτωση εκλογής του κ. Θεοπέμπτου, τη θέση του στη Βουλή θα λάβει η πρώτη επιλαχούσα που είναι η Έφη Ξάνθου, ενώ της ΔΗΠΑ, ο Γιώργος Πενηνταέξ στη Λευκωσία και ο Άγγελος Βότσης στη Λεμεσό.

Δειτε Επισης

Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο
Χριστοδουλίδης: Η στήριξη της υπαίθρου πρωταρχικός στόχος για την Κυβέρνηση
Αλλαγές στην νομοθεσία για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών ενέκρινε η Βουλή
Μεγαλύτερος σε αριθμό εκλογέων ο Δ. Πάφου ακολουθεί ο Δήμος Ανατολικής Πάφου
Η Βουλή ενέκρινε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης
Η Βουλή εξέφρασε αλληλεγγύη με Σλοβακία μετά την απόπειρα κατά του Πρωθυπουργού
Η Ολγκίν δεν κατάλαβε το Κυπριακό, ισχυρίζεται ο Τ/κ πρώην διαπραγματευτής
Να παραιτηθεί αν δεν έχει βούληση για λύση ο Τατάρ, ζητά ο Ερχιουρμάν