Επικαιροποιούν τις θέσεις τους και ανοίγουν θέσεις σε ψηφοδέλτια οι Οικολόγοι
Μικαέλλα Λοΐζου 06:00 - 16 Δεκεμβρίου 2023
Σε διαδικασία επιστροφής στην ηρεμία βρίσκεται το Κίνημα Οικολόγων, μετά την ταραχώδη περίοδο που προηγήθηκε και οδήγησε σε αλλαγές στην ηγεσία του. Η ανάληψη της προεδρίας από τον Γιώργο Περδίκη έκλεισε, σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον, την παρένθεση της κρίσης και πλέον στόχος του κόμματος είναι να βγει από την εσωστρέφεια και να επικεντρωθεί στην εξεύρεση υποψηφίων για τις Ευρωεκλογές και τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Όπως επισημαίνουν στελέχη του κόμματος, το γεγονός ότι η Αλεξάνδρα Ατταλίδου επέλεξε να προσχωρήσει στο Volt και μάλιστα να αναλάβει θέση συμπροέδρου, στην ουσία λειτούργησε ευεργετικά για τους Οικολόγους και την προσπάθεια να γεφυρώσουν τις όποιες διαφωνίες και να ρίξουν τους τόνους. Ο λόγος είναι πως άτομα στο εσωτερικό του κινήματος που ενδεχομένως να ενστερνίζονταν κάποιες από τις απόψεις που διατύπωσε φεύγοντας, κάνουν δεύτερες σκέψεις τώρα που στην ουσία αποτελεί κομματικό τους αντίπαλο και αποφεύγουν να εκφράζουν τις ιδεολογικές παρακαταθήκες της ηγεσίας άλλου κόμματος. Ορισμένες καταστατικές αλλαγές που προωθήθηκαν κυρίως από πρόσωπα που θεωρείτο ότι βρίσκονταν στην σφαίρα επιρροής της πρώην βουλεύτριας των Οικολόγων απέτυχαν να περάσουν, ενώ διαφορετικό αναμένεται να είναι και το πλαίσιο της συζήτησης ενόψει του Πολιτικού Συνεδρίου, δεδομένου ότι οι σχολές σκέψεις φαίνεται να άρχισαν σιγά σιγά να ξανασμίγουν.
Πιο ενδεικτική θα είναι η εικόνα μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει οριστεί μία οκταμελής επιτροπή, η οποία θα έχει την ευθύνη της επεξεργασίας των πολιτικών θέσεων του κινήματος, ώστε να διαπιστωθεί πού υπάρχει ανάγκη επικαιροποίησης. Σημείο εκκίνησης αποτελούν οι θέσεις του 2019, οι οποίες θα πρέπει να διαπιστωθεί εάν χρειάζονται αλλαγές σε κάποια θέματα, καθώς και το ευρωπαϊκό μανιφέστο των Πρασίνων, που περιλαμβάνει νέες αναφορές, που ενδεχομένως θα πρέπει να ενσωματωθούν στις πολιτικές θέσεις των Οικολόγων.
Κατά τη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής θα γίνει η πρώτη ουσιαστική συζήτηση επί του ζητήματος, αφού το κάθε μέλος θα μπορεί να εισηγηθεί ποια κεφάλαια πρέπει να ξανανοίξουν και να μελετηθούν, ενώ θα κατατεθούν και οι πρώτες απόψεις για την κατεύθυνση των αλλαγών. Έτσι θα μπορέσει να γίνει και ο πρώτος συντονισμός ενόψει του Πολιτικού Συνεδρίου, που τοποθετείται χρονικά είτε στα τέλη Φεβρουαρίου είτε στις αρχές Μαρτίου.
Το άλλο μεγάλο μέτωπο είναι, βεβαίως, αυτό των εκλογών του Ιουνίου. Ο βαθμός δυσκολίας που προκαλεί η ταυτόχρονη διεξαγωγή δύο εκλογικών διαδικασιών είναι πολλαπλάσιος για τα μικρά κόμματα και οι Οικολόγοι, πέραν του ότι σε επίπεδο δύναμης βρίσκονται πολύ μακριά από το εκλογικό μέτρο των Ευρωεκλογών, παραδοσιακά δυσκολεύονται και στις τοπικές εκλογές, καθώς δεν διαθέτουν στελέχη με εκτόπισμα παντού.
Προς το παρόν δεν έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα ως προς το πότε θα πρέπει να αποφασίσουν τους υποψήφιούς τους, αν και μάλλον το ιδανικό θα ήταν οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν πριν από το Πολιτικό Συνέδριο, ώστε μετά να μπορούν να μπουν στην προεκλογική εκστρατεία. Σε ό,τι αφορά τις Ευρωεκλογές, αναμένεται ότι το ψηφοδέλτιο θα αποτελείται από τρεις γυναίκες και τρεις άντρες και τουλάχιστον ένα πρόσωπο θα προέρχεται από την τ/κ κοινότητα. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές με κάποιους Τουρκοκύπριους, ώστε να εξευρεθεί ο κατάλληλος υποψήφιος.
Παράλληλα, αν και δεν πρωταγωνιστούν, οι Οικολόγοι συμμετέχουν στις συζητήσεις ανάμεσα στα υπόλοιπα κόμματα για συνεργασίες σε ό,τι αφορά τα υψηλόβαθμα αξιώματα, ενώ έχουν κατ’ ιδίαν επαφές και με τους ίδιους τους υποψηφίους. Πέραν της υποστήριξης της υποψηφιότητας του Νίκου Παλιού για τον Δήμο της Ανατολικής Πάφου, η οποία έχει ήδη ανακοινωθεί, φαίνεται επίσης να κλειδώνει η στήριξη στον Γιάννη Τσουλόφτα για τον Επαρχιακό Οργανισμό Λεμεσού και του Παντελή Ευτυχίου Γεωργίου για τον Δήμο της Δυτικής Λεμεσού. Σημειώνεται πως πρόκειται για τρεις υποψηφιότητες τις οποίες αναμένεται να υποστηρίξει και το ΑΚΕΛ.
Σε ό,τι αφορά τους υποψηφίους για τα Δημοτικά Συμβούλια, η αστική Λευκωσία ήταν ανέκαθεν ένα καλό πεδίο δράσης για τους Οικολόγους. Διαθέτουν ήδη δημοτικούς συμβούλους σε αρκετούς Δήμους, ενώ και οι δύο από τους τρεις βουλευτές που εξέλεξαν το 2021, καθώς αμφότεροι οι βουλευτές τους το 2016, ήταν στην επαρχία Λευκωσίας. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, το κίνημα έχει βρει υποψηφίους για όλα τα δημοτικά διαμερίσματα στην πρωτεύουσα, ακόμη κι αν αυτά δεν είναι πλήρη. Από εκεί και πέρα, η έμφαση δίνεται στη Λεμεσό, όπου οι Οικολόγοι εξέλεξαν για πρώτη φορά βουλευτή στις τελευταίες Βουλευτικές Εκλογές. Μετά την κινητοποίηση που έγινε ανάμεσα στα στελέχη, για πρώτη φορά θα υπάρχει υποψήφιος προερχόμενος από τη Μέσα Γειτονιά, ο Ανδρέας Μαυρίκιος, καθώς και ο Γιάννης Κακουλλής από τον Άγιο Αθανάσιο, με την ηγεσία να αισιοδοξεί ότι θα βρει και άλλους, ώστε να καλύψει όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.
Σε ό,τι αφορά τις επαρχίες Λάρνακας, Πάφου και Αμμοχώστου τα πράγματα είναι σαφώς πιο δύσκολα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν προχωρήσει πολύ τα ψηφοδέλτια. Ωστόσο, στόχος είναι να υπάρχει παρουσία, τουλάχιστον στον Δήμο Πάφου, τον Δήμο Λάρνακας και τον Δήμο Παραλιμνίου-Δερύνειας.
Αν και οι Οικολόγοι θα ήθελαν να προωθήσουν κάποιο δικό τους στέλεχος για Αντιδημαρχία στο πλαίσιο των συνεργασιών που γίνονται, αντιλαμβάνονται τη δυσκολία του εγχειρήματος. Εάν, ωστόσο, κάποιο μέλος του επιθυμεί από μόνο του να διεκδικήσει κάποιο από τα ανώτατα αξιώματα, το κίνημα αναμένεται να στηρίξει την υποψηφιότητά του. Φαίνεται, πάντως, πως ένα από τα πρόσωπα που βολιδοσκοπεί το ΑΚΕΛ για τον μητροπολιτικό Δήμο της Λευκωσίας είναι ο Άδωνης Γιάγκου. Η περίπτωση υποψηφιότητας ενός στελέχους των Οικολόγων για τη Δημαρχία του σημαντικότερου, ίσως, Δήμου της Κύπρου, προφανώς και θα αποτελούσε μεγάλη αλλαγή ως προς το στάτους τους στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σίγουρα είναι κάτι που θα μπορούσε να δελεάσει το κόμμα.