«Οικογένεια είχε μόνο μακαρόνια στο σπίτι για να φάνε, η μητέρα έκλαιγε και έλεγε ‘ντρέπομαι’»

Το ημερολόγιο δείχνει ότι πλησιάζουμε σιγά-σιγά στις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων, με την αγορά να έχει γεμίσει από καταναλωτές που σπεύδουν από νωρίς να αγοράσουν τα απαραίτητα για το γιορτινό τραπέζι, καθώς και τα δώρα που θα προσφέρουν στους αγαπημένους τους. Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη όψη της κοινωνίας, με εκείνους που δυστυχώς δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τα απαραίτητα, για να περάσουν ευχάριστα τις γιορτινές ημέρες, με αποτέλεσμα να στρέφονται στα κοινωνικά παντοπωλεία των δήμων, ώστε να λάβουν τα εδέσματα που χρειάζονται.

Για ακόμη μία χρόνια, τα κοινωνικά παντοπωλεία σε διάφορους δήμους και κοινότητες, καθώς επίσης και τα σώματα εθελοντών, στέκονται προστάτες εκείνων των ατόμων και οικογενειών, που έχουν ανάγκη από μία χείρα βοηθείας, για να περάσουν ευχάριστα τις γιορτινές ημέρες, όπως όλοι οι υπόλοιποι συμπολίτες μας. Πράξεις που εν έτει 2023 δεν έπρεπε να αποτελούν είδηση, αφού έπρεπε σε μία κοινωνία ευημερίας να μην υπήρχαν αυτές οι ανάγκες, καθώς η Κυβέρνηση έπρεπε να είχε συμπληρώσει μία ολιστική κοινωνική πολιτική, για να προσφέρει βοήθεια σε όλους τους πολίτες της.

Σε αρκετούς δήμους της Λευκωσίας και γενικά σε ολόκληρη την Κύπρο, για ακόμη μία χρονιά, θα λειτουργήσουν τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα οποία συλλέγουν ήδη προϊόντα, φαγητά και άλλα εδέσματα, καθώς και κουπόνια από εταιρείες, τα οποία θα προσφερθούν σε όσους τα έχουν ανάγκη, για να περάσουν όμορφες γιορτινές ημέρες.

Για εντέκατη χρονιά λειτουργεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο στα Λατσιά

Ένας δήμος που στέκεται αρωγός σε όσους πολίτες έχουν ανάγκη, είναι αυτός στα Λατσιά, που για εντέκατη χρονιά λειτουργεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο του και είναι έτοιμο να βρεθεί δίπλα σε εκείνες τις οικογένειες που το χρειάζονται.

« Λειτουργούμε από το 2012 όταν ξεκίνησε η κρίση. Όσο υπάρχουν ανάγκες, το Κοινωνικό Παντοπωλείο θα είναι εκεί για να βοηθά τους δημότες των Λατσιών και όχι μόνο. Οι ανάγκες είναι σταθερές τα τελευταία χρόνια. Κάποτε υπήρχαν πολλές ανάγκες, την εποχή της κρίσης, το 2014, 2015, 2016 είχαμε ξεπεράσει τις 300 οικογένειες που βοηθούσαμε. Τώρα είναι ένας αριθμός 80 οικογένειες. Δεν είναι όλοι πάμφτωχοι, όμως έχουν περισσότερο ανάγκη. Από την ώρα που υπάρχουν εταιρείες και δημότες που θέλουν να βοηθήσουν και μας φέρνουν εδώ προϊόντα ή μας φέρνουν εδώ προϊόντα ή μας δίνουν εισφορά για να αγοράσουμε προϊόντα, εμείς θα το διατηρήσουμε αυτό το κοινωνικό παντοπωλείο», ανέφερε στον REPORTER ο δήμαρχος Λατσιών, Χρίστος Πιτταράς.

2

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου λειτουργεί κατά τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, του Πάσχα και του Δεκαπενταυγούστου, ενώ κατά τη διάρκεια της χρονιάς, αν κάποιος έχει ανάγκη και απευθυνθεί στο Δήμο, τότε θα βρεθεί ένας τρόπος να ανταποκριθούν.

«Αυτό είναι σπάνιο, πλέον δεν έχουμε αυτές τις καταστάσεις, όπως τις είχαμε πιο παλιά το 2013-2015. Είχαμε τα ονόματα σημειωμένα, τα οποία μας έδινε η εκκλησία ή κάποιοι γείτονες. Συνήθως έρχονταν μόνοι τους, όμως εμείς διασταυρώναμε την κατάσταση με άλλα κοινωνικά σύνολα που παρείχαν βοήθεια. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εκείνους που προσφέρουν βοήθεια, επειδή κάποιοι δίνουν από το υστέρημα τους, για εκείνους τους ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν εκείνα που θα χρειαστούν για να περάσουν καλά. Υπάρχουν άτομα που θα στερηθούν κάποια πράγματα για να περάσουν όμορφα τις γιορτές. Εμείς εκεί στοχεύουμε».

Όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λατσιών υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις που έμειναν στο μυαλό του Δημάρχου, όπως για παράδειγμα εκείνη που ένας δημότης αγόρασε γαλοπούλες και ο δήμος τις παρέδωσε σε εκείνους που λάμβαναν βοήθεια.

«Υπήρχε περίπτωση, το 2014, που πήγαμε σε μία οικογένεια και είχαν μόνο μακαρόνια στο σπίτι τους. Πήγαμε χωρίς να μας περιμένουν. Η γυναίκα έκλαιγε και μου είπε “ντρέπομαι”. Είδα στα ντουλάπια ότι ήταν μόνο μακαρόνια. Ήταν χαρακτηριστική αυτή η περίπτωση. Σε άλλη περίπτωση της έκοψαν το ρεύμα και δεν μπορούσε να διατηρήσει κάτι που έμπαιναν στο ψυγείο. Αυτές είναι περιπτώσεις παλιά, που τα πράγματα δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Πλέον δεν βλέπουμε αυτές τις τραγικές περιπτώσεις, απλά είναι περιπτώσεις που δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν όσα χρειάζονται για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι».

3

Πώς μπορούν οι δημότες να βοηθήσουν

«Όσοι θέλουν να παρέχουν βοήθεια μπορούν να φέρουν πράγματα στο Δημαρχείο, ή μπορεί να φέρουν δωροκουπόνια από υπεραγορές, που μας βοηθούν περισσότερο και είναι για όλα τα προϊόντα εκτός ποτού και τσιγάρου, για ευνόητους λόγους. Ο καθένας πηγαίνει στην υπεραγορά και αγοράζει εκείνα που θέλει. Έχουμε και εταιρείες που έχουν έδρα στο Δήμο μας και προσφέρουν δωροκουπόνια.

Όσον αφορά εκείνους που έχουν ανάγκη, θα τηλεφωνήσουν στο Δημαρχείο, στο 22878688 και θα πει ότι θέλει να βοηθηθεί και θα υπάρχει προστασία των στοιχείων του, επειδή είναι θέματα προσωπικών δεδομένων, θα εξετάσουμε την αίτηση του για να δούμε αν είναι δημότης στα Λατσιά, αν έχει ανάγκη και τότε θα προχωρήσουμε να βοηθήσουμε. Όποιος έχει ανάγκη μπορεί να μας καλέσει και θα τους βοηθήσουμε, αν μπορούμε. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα θα ετοιμαστούν τα πακέτα και θα τα στείλουμε στις οικογένειες. Αν είναι πολύτεκνες οικογένειες, θα λάβουν δύο πακέτα, αν χρειάζονται».

1

Μειωμένος ο αριθμός των οικογενειών που θα λάβουν βοήθεια στη Λάρνακα

Σήμα κατατεθέν για το Δήμο Λάρνακας είναι το Κοινωνικό Παντοπωλείο της, που για ακόμη μία χρονιά θα είναι δίπλα σε όσους το έχουν ανάγκη. Ο κ. Κόκος Γερασιμίδης, η εμβληματική προσωπικότητα που συνέδεσε το όνομά του με το Κοινωνικό Παντοπωλείο και φέτος είναι στο καθήκον, για να μην αφήσει κανένα αβοήθητο.

«Θα λειτουργήσει και φέτος το Κοινωνικό Παντοπωλείο και δεν πρόκειται να κλείσει, εκτός και αν δεν έχουμε καμία αίτηση. Έχουμε αυτή τη στιγμή 55 οικογένειες και ίσως ο αριθμός να αυξηθεί, επειδή δεχόμαστε αιτήσεις. Έχουμε μείωση στις οικογένειες. Λαμβάνουμε τις αιτήσεις από το Δήμο Λάρνακας και φέτος έχουμε τόσες αιτήσεις. Αν ανακαλύψω ότι υπάρχουν άτομα που θέλουν βοήθεια και δεν κάνουν αίτηση, θα προσπαθήσω να βοηθήσω. Με βοηθά και μία κοινωνική λειτουργός, στην οποία στέλνω τις αιτήσεις και συνεργαζόμαστε για να γνωρίζω την κατάσταση των ατόμων που υποβάλλουν αίτηση, αν λένε αλήθεια και θέλουν βοήθεια», ανέφερε ο ίδιος στον REPORTER.

Ήδη έχουν αρχίσει να μαζεύονται στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, διάφορα είδη τροφίμων και άλλων ειδών, που θα συμπεριληφθούν στα κουτιά, τα οποία θα δοθούν στις 55 οικογένειες. «Στα πακέτα έχουμε όσπρια, μακαρόνια, ρύζι, γάλα διαρκείας, ντοματοχυμό και μετά έχουμε διάφορες μπισκότα και κράκερς. Μία εταιρεία μας έδωσε γυναικεία παπούτσια και μπορούμε να τα δώσουμε. Θα δώσουμε κοτόπουλο, κιμά, λουκάνικα, πατάτες, λάδι, είδη πρώτης ανάγκης. Ό,τι μας δώσουν θα τα δώσουμε.

Για φέτος είχα καλή ανταπόκριση και επειδή είναι λίγες οι οικογένειες που έχουν ανάγκη, θα λάβουν υπέρ αρκετή βοήθεια. Είχαμε βοήθεια από αρκετούς τόπους, για παράδειγμα η Μητρόπολη μας έδωσε λεφτά για να αγοράσουμε κουραμπιέδες και μελομακάρονα, μία τράπεζα συνέλλεξε λεφτά και μας τα πρόσφεραν, το ίδιο έγινε και σε σχολείο, άλλος φίλος μου μας πλήρωσε τα κοτόπουλα. Πήγαμε αρκετά καλά φέτος».

imos

Πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει

«Όποιος θέλει βοήθεια μπορεί να επικοινωνήσει με εμένα στο 97729484, παίρνουν αίτηση, τη συμπληρώνουν την αίτηση, την επιστρέφουν με οικονομικά αποδεικτικά στοιχεία, θα τους εκδώσουμε κάρτα και με την κάρτα τους έρχονται κάθε Παρασκευή και παραλαμβάνουν τα τρόφιμα τους. Η κάρτα ανανεώνεται κάθε έξι μήνες.

Όποιος έχει ανάγκη και δεν μπορώ να τον βοηθήσω για να προωθήσω την αίτησή τους, ζητώ βοήθεια από το Δημαρχείο, που έχει λάβει την απόφαση να δίνει βοήθησα σε δημότες. Αν μου στείλουν επιστολή, εγώ την στέλνω στην Επιτροπή Πρόνοιας και αν μου πουν δώσε βοήθεια, θα το κάνω. Από την 1η του χρόνου, η οικονομική συντήρηση του Παντοπωλείου είναι από το Δήμο Λάρνακας».

5

Λειτουργεί Κοινωνικό Παντοπωλείο και στο Δήμο Στροβόλου

Για έκτη χρονιά λειτουργεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο στο Δήμο Στροβόλου, που παρέχει βοήθεια στις οικογένειες που έχουν ανάγκη κάθε μήνα και εντός των Χριστουγέννων θα είναι ενισχυμένο, για να βοηθηθούν οι οικογένειες. Συγκεκριμένα, το Πολυδύναμο Κέντρο του Δήμου αυτή τη χρονιά βοηθά 240 οικογένειες.

Κάθε μήνα, το Πολυδύναμο Κέντρο παραγγέλλει κάποια προϊόντα, δημιουργεί ένα πακέτο ξηρά τροφή, που περιέχει κυρίως μακαρόνια, ντοματοχυμούς, αλεύρι, πατάτες, κοτόπουλα και παραδίδεται στην οικογένεια. Τα Χριστούγεννα, το εν λόγω πακέτο θα είναι μεγαλύτερο, σε μία προσπάθεια του Δήμου να βοηθήσουν τον κόσμο να περάσει όμορφα τις γιορτές. Τα πακέτα θα παραδοθούν στις 209 Δεκεμβρίου.

Αύξηση των αναγκών μετά την πανδημία

Το Πολυδύναμο Κέντρο λειτουργεί από το 2017, καθώς τότε προέκυψαν αυξημένες ανάγκες και από τότε υπάρχει μία ανοδική τάση στις οικογένειες που ανήκουν στην ομάδα που χρειάζονται βοήθεια. Αυτή η ανοδική τάση άρχισε να παρατηρείται κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που ο κόσμος έπρεπε να μείνει στο σπίτι λόγω του lockdown. Τότε, οικογένειες που προηγουμένως δεν είχαν ζητήσει βοήθεια, τότε απευθύνθηκαν στο Δήμο.

Αυτό που διαμηνύεται από πλευράς Δήμου Στροβόλου είναι ότι όσο υπάρχουν ανάγκες, τότε θα συνεχίσει τη λειτουργία του το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Δειτε Επισης

Εισηγήσεις Λοττίδου μετά από παράπονα για την κυπριακή υπηκοότητα
Ο πόλεμος των τουρκικών συμμοριών στην Ελλάδα–Ζουν πολυτελώς, πυροβολούν για πλάκα
Κάθειρξη 14 ετών σε Ουκρανή για εσχάτη προδοσία-Είχε γράψει επιστολή στον Ρώσο πρεσβευτή στον ΟΗΕ
Ανακοίνωση του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών για κινδύνους από φωτοβολταϊκά σετ
Επιστρέφει στη Συρία η ακτιβίστρια Γιούσρα Μαρντινί-«Ποτέ δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να πάω στην χώρα μου»
Ανησυχίες και προτάσεις στης Επιτροπής Οικονομικών για τον προϋπολογισμό-«Ανάγκη αναπροσαρμογής παροχών»
Επιμένει ο Τατάρ-«Θα καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως κράτος»
Ανθρωπιστική αερογέφυρα για τη Συρία οργανώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση
Δημοσίευμα Reuters-Η Ελλάδα θα αγοράσει συστήματα PULS από το Ισραήλ και drones από τις ΗΠΑ
Ποινή φυλάκισης με αναστολή σε οπαδό για χρήση επικίνδυνων αντικειμένων-Στο διακοπέν παιχνίδι Σαλαμίνας-ΑΠΟΕΛ