Επαίτες εκμεταλλεύονται τα συναισθήματα πολιτών ενόψει γιορτών-«Να μην τους δίνουμε χρήματα»

Η γιορτινή ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων προσφέρει αισθήματα χαράς, αλλά και αλληλεγγύης. Αλληλεγγύης για προσφορά στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη τις γιορτινές μέρες. Αυτό το συναίσθημα είναι που εκμεταλλεύονται επιτήδειοι, οι οποίοι προφασιζόμενοι προβλήματα υγείας ή ψεύτικους εράνους για να ζητήσουν χρήματα.

Οι περιπτώσεις μπορεί να είναι μεμονωμένες, ωστόσο παρατηρούνται κάθε χρόνο κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων. Επιτήδειοι που στέκονται στα φώτα τροχαίας, άλλοι έξω από υπεραγορές και χώρους εστίασης ζητιανεύουν, ενώ άλλοι δείχνουν δήθεν έγγραφα αδειών για έρανο. Στόχος είναι να λάβουν χρήματα από ανυποψίαστους πολίτες.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που απασχολεί κάθε χρόνο το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ), που ανά διαστήματα συμβουλεύει τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και σε περιπτώσεις που επιτήδειοι επικαλούνται έρανο να ελέγχουν εάν κατέχουν τα απαραίτητα έγγραφα αδειών από το Υπουργείο Εσωτερικών. «Υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά και περιπτώσεις που παρατηρούμε συχνά. Άλλοι παριστάνουν ότι κουτσαίνουν, άλλοι ότι τρέμουν, ενώ άλλοι ζητιανεύουν έξω από τις υπεραγορές ή κρατούν ακόμη και τα παιδιά τους στα χέρια τους για να προκαλέσουν τα συναισθήματα των πολιτών», σχολίασε μιλώντας στον REPORTER το μέλος της Αρχής Εράνων και ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συμβουλίου Εθελοντισμού, Ηλίας Δημητρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, οι ενέργειες αυτές, τις περισσότερες φορές κρύβουν πίσω τους κύκλωμα εκμετάλλευσης των ανθρώπων που ζητιανεύουν. «Ζητιανεύουν δηλαδή σε διάφορα σημεία των πόλεων, έξω από καφετέριες, υπεραγορές και αλλού, ενώ κάποιος τους περιμένει πιο κάτω για να πάρει τα χρήματα που συλλέχθηκαν. Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να έγιναν καταγγελίες για τέτοιες υποθέσεις αλλά μέχρι να φτάσουν στο σημείο οι Αρχές, εξαφανίζονται», είπε.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει αυξητική τάση στις περιπτώσεις που άτομα επαιτούν, οδηγεί τις εθελοντικές οργανώσεις στο συμπέρασμα, πως μπορεί να βρεθεί λύση για να ξεπεραστεί το φαινόμενο μέσα από τις δράσεις των ίδιων των πολιτών. Δηλαδή, θα πρέπει να είναι πιο υποψιασμένοι, να ρωτούν και να απαιτούν απαντήσεις, ειδικότερα όσον αφορά την άδεια εράνου. «Εάν δεν δίνουμε χρήματα σε αυτούς τους ανθρώπους, θα σταματήσουν και εκείνοι να μας κλέβουν. Φυσικά την ίδια ώρα, εάν σταματήσουμε να δίνουμε χρήματα σε άτομα που ζητιανεύουν, θα σταματήσουν, άλλοι να τους εκμεταλλεύονται», εξήγησε ο κος Δημητρίου.

Όσον αφορά τους εράνους που πραγματοποιούνται νόμιμα, είναι χρέος κάθε προσώπου που προχωρεί σε έρανο να διαθέτει την σχετική άδεια εράνου, η οποία εγκρίνεται από το Υπουργείο Εσωτερικών. Σε αντίθετη περίπτωση όλες οι άλλες διαδικασίες για έρανο θεωρούνται παράνομες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΣΣΕ «μια χρονιά κάποιος έκανε έρανο έχοντας σε χαρτί σφραγίδα από σωματείο. Αυτοί οι έρανοι δεν είναι νόμιμοι και σε κάθε περίπτωση ο κόσμος θα πρέπει είναι προσεκτικός για να μην ξεγελαστεί».

Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε για πιο σκοπό και σε ποιους δίνουμε τα χρήματά μας, αφού εκτός από θύματα επιτηδείων, μέσα από τις παράνομες ενέργειές τους υποσκάπτεται η δουλειά και οι δράσεις στις οποίες προχωρούν κάθε χρόνο οι εθελοντικές οργανώσεις για τους άπορους συμπολίτες μας. «Πρέπει να νιώσουμε ότι δίνουμε τα χρήματά μας για καλό σκοπό και σε άτομα που το έχουν πραγματική ανάγκη», σχολίασε τέλος ο κος Δημητρίου.

Δειτε Επισης

Σε τροχιά υλοποίησης η αστυνόμευση των φαρμακείων-Θα καταγγέλλονται δεν συμμορφώνονται με το διάταγμα
Κλήρωση Τζόκερ-Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 17 εκατ. ευρώ
Ψηφίστηκε νόμος για μεγαλύτερη διαφάνεια στον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης
Ολιγόλεπτες διακοπές κυκλοφορίας την Κυριακή στην περιοχή Μονής λόγω έργων
Στις τοπικές αρχές η αρμοδιότητα για επικίνδυνες οικοδομές μέχρι 31 Μαρτίου
Συνέχιση επιδοτήσεων για αδύναμους και πάταξη αισχροκέρδειας ζητεί η Ένωση Καταναλωτών
Θα φωταγωγηθεί με χρυσό χρώμα για τον παιδικό καρκίνο η Βουλή
Συμβουλές Δήμου Λεμεσού προς δημότες ενόψει βροχοπτώσεων
Υπέρ επιμήκυνσης πληρωμής εξωδίκων και αύξησης ορίου βαθμών ποινής ο Βαφεάδης
Στη Νομική Υπηρεσία το επόμενο διάστημα το νομοσχέδιο για τα ασθενοφόρα