Θετική προσέγγιση του Μπάιντεν για τα F16 ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Θετική είναι η προσέγγιση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν στο θέμα των F16 δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερνρογάν έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες το βράδυ με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν.

Σε δηλώσεις του μετά την προσευχή της Παρασκευής, ο κ. Ερντογάν είπε για την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Αμερικανό Πρόεδρο ότι «είχαμε μια λεπτομερή συνομιλία με τον κ. Μπάιντεν χθες το βράδυ».

«Τα κύρια θέματα αυτής της συζήτησης ήταν: Ο Μπάιντεν λέει ότι βλέπει από θετική σκοπιά τις εξελίξεις σχετικά με το F16 και ότι είναι έτοιμος να κάνει οποιαδήποτε πρόταση στο Κογκρέσο γι αυτό το θέμα», πρόσθεσε.

Ο κ. Ερντογάν ανέφερε επίσης πως οι Αμερικανοί «αποδίδουν μεγάλη σημασία σε ένα μόνο πράγμα, ειδικά στην προσέγγισή μας στη Σουηδία και στην απόφαση που θα λάβει το κοινοβούλιο μας σχετικά με τη Σουηδία».

«Τους είπαμε ότι το κοινοβούλιο μας έχει μια ειλικρινή προσέγγιση όσον αφορά τη Σουηδία, εφόσον η Σουηδία θέτει υπό έλεγχο την προσέγγισή της για την τρομοκρατία, και εκτός από αυτό, έχει περάσει από την κοινοβουλευτική μας επιτροπή», είπε.

Καλεί ΗΠΑ να παρέμβουν για Γάζα

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας είπε ότι κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας συζήτησαν λεπτομερώς το θέμα της Γάζας. 

«Είπαμε ότι ο αφανισμός περισσότερων από 18 χιλιάδων ανθρώπων, παιδιών, γυναικών, ηλικιωμένων, σχολείων, τζαμιών και εκκλησιών στη Γάζα είναι μία ανθρωπιστική καταστροφή», ανέφερε. Σε αυτό το σημείο, πρόσθεσε, «είπαμε ότι η Αμερική, 'ειδικά εσείς, πρέπει να παρέμβετε εδώ. Αν δεν παρέμβετε, συντελείται ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, συντελείται ένα έγκλημα συνείδησης'».

«Δεν μπορούμε να στεκόμαστε εδώ με τα χέρια μας σταυρωμένα. Είπαμε ότι συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Αυτά όλα τα εξετάσαμε μαζί του», είπε.

Πρόσθεσε ότι «το Ισραήλ οδεύει πλέον προς τη μοναξιά. Στην επόμενη διαδικασία, αυτή η μοναξιά θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, «δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε καλή θέληση από το Ισραήλ σε αυτό το σημείο, αλλά αντί να περιμένουμε καλή θέληση από το Ισραήλ, βλέπουμε πώς ολόκληρος ο κόσμος βλέπει σωστά το Ισραήλ. Τώρα». Αναφέρθηκε στο ιστορικό στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα, όπου αρχικά η υποστήριξη ήταν πιο μεγάλη για το Ισραήλ, πρσθέτοντας ότι «τώρα οι καιροί έχουν αλλάξει». 

Πρόβλημα με Eurofighters

Για το θέμα των Eurofighters, o Ερντογάν ανέφερε ότι «η άποψη του Ηνωμένου Βασιλείου για το Eurofighter είναι στην πραγματικότητα θετική. Δυστυχώς, υπάρχει ένα πρόβλημα στη Γερμανία. Αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο είχε μια θετική προσέγγιση για την εξάλειψη του προσκόμματος». Λένε, πρόσθεσε, «ότι θα συζητήσουν το θέμα με τους Γερμανούς».

«Σε αυτό το σημείο, δεν έχουμε άλλες εναλλακτικές λύσεις. Το Υπουργείο Άμυνας βρίσκεται σε συνομιλίες με τους ομολόγους του σχετικά με τα Eurofighter. Οι διαπραγματεύσεις αυτές συνεχίζονται. Ελπίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές θα προχωρήσουν προς θετική κατεύθυνση», είπε καταληκτικά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νέες αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ-Ορατή μια χερσαία επίθεση εκτιμούν οι ΗΠΑ
Πάνω από 100 νεκροί και 60 αγνοούμενοι από κατολισθήσεις και πλημμύρες στο Νεπάλ
Επίθεση Βόρειας Κορέας σε ΗΠΑ για την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία
Νέο ισραηλινό χτύπημα κοντά στο αεροδρόμιο της Βηρυτού
Μπάιντεν: Ο θάνατος Νασράλα ήταν μέτρο δικαιοσύνης για τα πολλά θύματά του
Πυροβολισμοί στον αέρα και κλάματα στη Βηρυτό για θάνατο Νασράλα-Παρουσιάστρια δάκρυσε on air
Πενθήμερο πένθος για τον θάνατο του Χασάν Νασράλα στο Ιράν
Επιστήμονες ανακάλυψαν πόσο ζυγίζει… το Διαδίκτυο
ΗΠΑ σε Ιράν μετά τις απειλές-«Είμαστε αποφασισμένοι να αποτρέψουμε την επέκταση της σύγκρουσης»
Σειρήνες ήχησαν στο κεντρικό μέρος του Ισραήλ-Αναχαιτίστηκε πύραυλος από την Υεμένη