Ζητά ουσιαστική συζήτηση από την ΕΕ για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ο ΠτΔ

Προβληματισμό για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα «αρνητικό προηγούμενο» όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την άφιξή του για τις δεύτερη ημέρα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, σχολιάζοντας την απόφαση για άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία εν τη απουσία του Ούγγρου πρωθυπουργού.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, τόνισε, παράλληλα ότι η Κύπρος, όπως και οι άλλες χώρες, συμφωνεί απόλυτα και «χωρίς καμία υποσημείωση» με την απόφαση για το άνοιγμα ενταξιακών με την Ουκρανία.

Αναφέρθηκε επίσης ξανά στην ανάγκη να υπάρξουν ουσιαστική συζήτηση και συμπεράσματα για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς «οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα θα είναι αποτυχία για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Δεν μπορεί να διεξάγεται ένας πόλεμος στη γειτονιά μας, μια ανθρωπιστική κρίση, και ως Ευρωπαϊκή Ένωση να μην μπορούμε να καταλήξουμε σε μια κοινή προσέγγιση», είπε.

Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα «να μη δούμε φαινόμενα που είδαμε χθες» και στην συζήτηση της Παρασκευής για τη Μέση Ανατολή.

Αναφορικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Ουκρανία και Μολδαβία, καθώς και για τη διεύρυνση, ο κ. Χριστοδουλίδης χαιρέτισε την απόφαση, προσθέτοντας ότι την ίδια στιγμή θέλει να εκφράσει προβληματισμό για «τον τρόπο λήψης της συγκεκριμένης απόφασης», αφού, όπως είπε θεωρεί "ότι δημιουργείται ένα αρνητικό προηγούμενο».

«Η επιτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλα αυτά τα χρόνια ήταν η λήψη αποφάσεων μέσα από μια διαδικασία, μέσα από έναν διάλογο που καταλήγαμε στο τέλος και τα 27 κράτη μέλη, όλα τα κράτη μέλη, σε μια κοινή προσέγγιση», τόνισε, εκτιμώντας πως δημιουργείται ένα αρνητικό προηγούμενο «το οποίο θα βρούμε μπροστά μας σε επόμενες συζητήσεις».

Σε σχέση με τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «ο διάλογος θα συνεχισθεί και τον Ιανουάριο για να δούμε αν μπορούμε και οι 27 να καταλήξουμε σε μια κοινή προσέγγιση».

Υπογράμμισε ξανά ότι «αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται χωρίς και τα 27 κράτη μέλη να είναι εκεί, να συμμετέχουν, να υιοθετούν την απόφαση, θεωρώ ότι δημιουργούν ένα πολύ λανθασμένο προηγούμενο, κάτι το οποίο επηρεάζει και ένα από τα ισχυρότερα χαρακτηριστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Κληθείς να σχολιάσει πώς αποφεύγονται στο μέλλον τέτοια περιστατικά κατάχρησης της ανάγκης ομοφωνίας και του δικαιώματος βέτο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «πρέπει να γίνεται σαφώς περισσότερη προετοιμασία πριν από τα Συμβούλια».

«Σίγουρα δεν πρέπει να αφήνονται τα θέματα να φτάνουν στο παρά ένα των αποφάσεων και να δημιουργούνται τέτοια δεδομένα», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι το ισχυρότερο χαρακτηριστικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «η σύνθεση απόψεων όλων των κρατών μελών».

Τόνισε εξάλλου ότι σε σχέση με τη διεύρυνση «η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν ένα από τα κράτη μέλη που συμφωνεί χωρίς καμία υποσημείωση, χωρίς κανένα αστερίσκο, με την απόφαση που λήφθηκε».

Σε δηλώσεις στα αγγλικά για το θέμα του πολέμου Ισραήλ - Χαμάς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως «ως κάποιος που έρχεται από την περιοχή», καθώς η Κύπρος είναι το πλησιέστερο κράτος μέλος της ΕΕ, με «εξαιρετικές σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες» θα επιμείνει ειδικά κατά τη διάρκεια της Συνόδου στην ανάγκη να υπάρξουν συμπεράσματα.

«Αλλιώς ως ΕΕ στέλνουμε ένα πολύ λανθασμένο μήνυμα, όχι μόνο στην περιοχή αλλά επίσης για τον γεωοπολιτικό ρόλο που φιλοδοξούμε να παίξουμε ως ΕΕ», τόνισε.

Μέση Ανατολή, μεταναστευτικό, ασφάλεια - άμυνα στη δεύτερη ημέρα Συνόδου των 27

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η διαχείριση της μετανάστευσης, θέματα ασφάλειας και άμυνας, η διαμόρφωση της Στρατηγικής Ατζέντας της ΕΕ για την επόμενη πενταετία και η καταπολέμηση του αντισημιτισμού περιλαμβάνονται στην ατζέντα της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 11 περίπου το πρωί (τοπική ώρα) στις Βρυξέλλες.

Το δυσκολότερο ζήτημα αναμένεται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με τους ηγέτες να αξιολογούν πώς θα εργαστούν προς την κατεύθυνση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή, και τις προοπτικές για επίτευξη ειρήνης στη βάση των δύο κρατών.

Ήδη η ΕΕ έχει καταδικάσει τη Χαμάς, αναγνώρισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα εντός όμως του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, και έχει εκφράσει την ανησυχία της για την ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας. Στη σύνοδο του Οκτωβρίου οι ηγέτες απηύθυναν έκκληση για συνεχή ανθρωπιστική πρόσβαση για ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή, και για συντονισμό με εταίρους στην περιοχή για να αποφευχθεί η κλιμάκωση.

Σε δηλώσεις κατά την άφιξή του ο Βέλγος Πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο τόνισε πως «πρέπει να καταλήξουμε σε κοινή θέση» και πως «πρέπει να σταματήσει ο σκοτωμός αθώων ανθρώπων».

Στα συμπεράσματα που αναμένεται να εγκριθούν την Παρασκευή αναμένεται να περιλαμβάνουν και μια σύντομη παράγραφο στην οποία οι ηγέτες σημειώνουν την έκδοση της κοινής έκθεσης Μπορέλ - Κομισιόν για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, και πως θα επανέλθουν στο θέμα «σε προσεχή συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»
Δείπνο προς τιμήν του Τατάρ από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες
Στα τέλη Ιανουαρίου τοποθετεί την πενταμερή ο Τατάρ-Μίλησε για συμμετοχή ΗΒ «σε χαμηλότερο επίπεδο»