Ο ΔΗΚΟϊκός Άη Βασίλης έφερε τον Τορναρίτη στον ΔΗΣΥ και πολλές συνεργασίες στο ΑΚΕΛ

Τα πρώτα ονόματα προσώπων που θα υποστηρίξει για τις θέσεις των δημάρχων και των προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης αποφάσισε κατά τη συνεδρία της το απόγευμα της Πέμπτης η Γραμματεία του ΔΗΚΟ. Θα πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί ότι εκκρεμεί η επικύρωσή τους, σε μεταγενέστερο στάδιο, από την Κεντρική Επιτροπή, αλλά αυτό θα γίνει όταν ο κατάλογος συμπληρωθεί.

Οι αποφάσεις που λήφθηκαν αφορούν μόνο τις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας και το παζλ δεν είναι συμπληρωμένο ούτε σε αυτές, ενώ δεν υπήρξε καμία κατάληξη για την Πάφο και την Αμμόχωστο. Ωστόσο αυτό που ξεκάθαρα ξεχωρίζει είναι η απόφαση για υποστήριξη της υποψηφιότητας του Νίκου Τορναρίτη στον Δήμο Λευκωσίας. Ο μητροπολιτικός Δήμος αποτελούσε ένα μεγάλο αγκάθι στις προσπάθειες που γίνονταν για συνεργασίες μεταξύ του ΔΗΣΥ και των κομμάτων του Κέντρου και η δυστοκία που παρουσιαζόταν τους προηγούμενους μήνες ερμηνεύεται ως ο κύριος λόγος που τελικά το ΔΗΚΟ θα προβεί σε μία πιο ευρεία συνεργασία με το ΑΚΕΛ από ό,τι φαινόταν αρχικά.

Στην ουσία, αυτό που συνέβη είναι πως ξεμπλόκαρε η διαδικασία μεταξύ του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ και, ως εκ τούτου, αναμένεται πως πλέον θα ξεκαθαρίσουν διάφορες μεταξύ τους εκκρεμότητες. Αυτό ανοίγει τον δρόμο και στον ΔΗΣΥ να λάβει σύντομα αποφάσεις στο Πολιτικό του Γραφείο, το οποίο είχε αναβληθεί ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για διαβουλεύσεις.

Η υποστήριξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΣΥ, κλειδώνει και την στήριξη του Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη στη θέση του περιφερειάρχη και, με δεδομένη και την συμπόρευση της ΔΗΠΑ στον Δήμο Λευκωσίας, έχει δημιουργήσει ξεκάθαρα φαβορί, πριν καν λάβουν το ΑΚΕΛ και τα υπόλοιπα κόμματα τις δικές τους αποφάσεις. Η αστική Λευκωσία είναι ένας πολιτικός χώρος που παραδοσιακά κάνουν παιγνίδι ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ και η σύμπραξή τους δημιουργεί ένα μεγάλο εκλογικό πλεονέκτημα για τους υποψηφίους τους, ενώ ταυτόχρονα δυσκολεύει πολύ τα πράγματα για τους αντιπάλους τους, αφού το ΑΚΕΛ είναι δεύτερο σε εκλογική δύναμη στη Λευκωσία και στην Αγλαντζιά και τρίτο στον Άγιο Δομέτιο και την Έγκωμη.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους τέσσερις Δήμους της πρωτεύουσας, για τον Στρόβολο, που είναι ο άλλος μεγάλος, δεν υπήρξε ακόμη απόφαση, αλλά δεδομένου ότι ο ΔΗΣΥ φαίνεται να έδωσε τα χέρια με τη ΔΗΠΑ για υποψηφιότητα του Χρίστου Τσίγκη, ο οποίος θεωρείται κόκκινο πανί για το ΔΗΚΟ, γίνεται κατανοητό ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η συνεργασία θα γίνει με το ΑΚΕΛ. Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, συνεργασία θα γίνει με το ΑΚΕΛ και στους Δήμους Λακατάμιας και Νότιας Λευκωσίας-Ιδαλίου, όπου το ΔΗΚΟ θα υποστηρίξει τη Φωτούλα Χατζηπαπά και τον Σταύρο Χατζηγιάννη αντίστοιχα. Σε ό,τι αφορά τη συνένωση των Λατσιών με το Γέρι, εκεί η συνεργασία θα γίνει με τον ΔΗΣΥ, με υποψήφιο τον Χρίστο Πιττάρα.

Στη Λεμεσό η μόνη απόφαση που λήφθηκε αφορά τον κεντρικό Δήμο και τον περιφερειάρχη. Επί της ουσίας θα πρόκειται για συνεργασίες με το ΑΚΕΛ, παρόλο που τόσο ο Γιάννης Αρμεύτης που είναι ο εκλεκτός για τη Δημαρχία, όσο και ο Γιάννης Τσουλόφτας που θα στηριχθεί από τα δύο κόμματα για τον Επαρχιακό Οργανισμό προέρχονται από τον χώρο του Κέντρου. Για τους υπόλοιπους Δήμους της Λεμεσού συνεχίζουν να υπάρχουν εκκρεμότητες.

Αρκετή πρόοδος υπήρξε και για τη Λάρνακα, καθώς το ΔΗΚΟ θα υποστηρίξει για περιφερειάρχη τον Άγγελο Χατζηχαραλάμπους, όπως και το ΑΚΕΛ. Τα δύο κόμματα θα βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο και στην επαναδιεκδίκηση του Δήμου Λάρνακας από τον Ανδρέα Βύρα. Με το ΑΚΕΛ θα γίνει η συμπόρευση και στον Δήμο Δρομολαξιάς-Μενεού, όπου εκλεκτός του ΔΗΚΟ είναι ο Κύπρος Ανδρονίκου. Αντιθέτως, η υποστήριξη του Χριστόδουλου Πάρτου στην Αραδίππου θα είναι από κοινού με τον ΔΗΣΥ. Ο δήμαρχος Λευκάρων, Σοφοκλής Σοφοκλέους, προέρχεται από την ΕΔΕΚ και θεωρείται σε μεγάλο βαθμό κοινής αποδοχής, με αποτέλεσμα να είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να αντλήσει στήριξη είτε από το ΑΚΕΛ είτε από τον ΔΗΣΥ.

Για όλους τους υπόλοιπους Δήμους αποφάσεις δεν υπήρξαν. Παρόλο που οι εισηγήσεις που υιοθέτησε η Γραμματεία δείχνουν περισσότερες συνεργασίες με το ΑΚΕΛ παρά με τον ΔΗΣΥ, η εκτίμηση είναι πως η κομβικής σημασίας απόφαση για τον Δήμο Λευκωσίας σε μεγάλο βαθμό έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και άνοιξε τον δρόμο για περαιτέρω συνεργασίες μεταξύ του ΔΗΚΟ και του ΔΗΣΥ, οι οποίες αναμένεται να κλειδώσουν τις επόμενες ημέρες. Η πλήρης εικόνα για τους δημάρχους θα ξεκαθαρίσει το πεδίο και σε ό,τι αφορά τις Αντιδημαρχίες, όπου έχει να παίρνει πέρα από το ΔΗΚΟ και η ΔΗΠΑ (που φαίνεται ότι θα κάνει μια πολύ ευρεία συνεργασία με τον ΔΗΣΥ) καθώς και η ΕΔΕΚ.

Δειτε Επισης

Σε 21 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε σχολείο στην Κένυα
Συναγερμός από CIA και ΜΙ6-Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων απειλείται όπως δεν έχουμε ξαναδεί από τον Ψυχρό Πόλεμο
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Ζελένσκι: Έχουμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον Μπάιντεν
Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Η κραυγή απελπισίας της κόρης του Ντομινίκ Πελικό-Πώς να έχουμε φυσιολογική σεξουαλική ζωή;
Πόλεμος 12 μηνών στη Γάζα, χωρίς να φαίνεται ελπίδα για εκεχειρία
Αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο
Στη Γαλλία εκπαιδεύουν κοράκια για να καθαρίζουν το πάρκο
Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, της Γαλλίας-Διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία