«Νίκη» χαρακτηρίζει ο Ζελένσκι την απόφαση για έναρξη ενταξιακών με ΕΕ

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε σήμερα την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το Κίεβο, χαρακτηρίζοντάς την «νίκη για την Ουκρανία» και για «όλη την Ευρώπη».

«Είναι μια νίκη για την Ουκρανία. Μια νίκη για όλη την Ευρώπη. Μια νίκη που παρακινεί, εμπνέει και ισχυροποιεί», υπογραμμίζει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, στην οποία συγχαίρει «κάθε Ουκρανό» καθώς και τη Μολδαβία, με την οποία η ΕΕ θα ξεκινήσει επίσης ενταξιακές διαπραγματεύσεις. «Η ιστορία γράφεται από εκείνους που δεν κουράζονται να πολεμούν για την ελευθερία», συμπλήρωσε ο ουκρανός πρόεδρος.

Το Κίεβο περίμενε το πράσινο φως από τους ηγέτες της ΕΕ, το οποίο καθυστερούσε λόγω της πεισματικής άρνησης της Ουγγαρίας. Όμως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα την απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε τον Νοέμβριο την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, στις οποίες είχε αποδοθεί τον Ιούνιο του 2022 καθεστώς υποψηφίων χωρών προς ένταξη στην ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχάλ ανέφερε πως η απόφαση της ΕΕ συνιστά «αναγνώριση των μεταρρυθμίσεων» που υλοποίησε το Κίεβο τα τελευταία χρόνια, προειδοποιώντας ότι ο δρόμος προς την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι «δύσκολος».

Για «ιστορική μέρα» έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Νμτίτρο Κουλέμπα. «Ένα συναίσθημα κυριαρχεί: όλα αυτά δεν ήταν μάταια», υπογράμμισε.

Δειτε Επισης

Κανένα αίτημα από πολίτες για το σχέδιο Εστία-Καλεί σε προσοχή για τα fake news του πολέμου η Κυβέρνηση
Ενώπιον Δικαστηρίου άλλοι τρεις συλληφθέντες για τη ληστεία σε αρτοποιείο-Ανάμεσά τους και 14χρονος
Πράξη άμυνας για τον Ισραηλινό Πρέσβη η επίθεση στο Ιράν-«Δεν στοχεύει τον ιρανικό λαό»
Ώρα μηδέν για Ισραήλ και Ιράν-Σε τροχιά ολοκληρωτικού πολέμου οι δύο χώρες
Μοτοσικλετιστής έκανε παρατήρηση σε οδηγό για επικίνδυνο προσπέρασμα κι εκείνος τον χτύπησε με το όχημα
Θανατοποινίτης εκτελείται με ένεση χημικής ουσίας στη Νότια Καρολίνα
Τι υποστήριξαν Ιραν και Ισραήλ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ-«Φτάνει η κλιμάκωση, ώρα να σταματήσει»
Κοντά στους 40 βαθμούς ο υδράργυρος-Πέφτει η θερμοκρασία, αναμένονται βροχές από την Κυριακή
LIVE: Εξαπέλυσε νέα επίθεση το Ιράν, σειρήνες στο Ισραήλ-Εξουδετέρωσε drone η Τεχεράνη
Το έγκλημα κάνει πάρτι και το Τμήμα που διερευνά εγκλήματα διερευνά.... δηλώσεις-Οι εμμονές εκθέτουν την Αστυνομία