Ανατροπή στη καταδίκη μητέρας-Έμεινε 20 χρόνια φυλακή για τον θάνατο των παιδιών της

Η καταδίκη μιας γυναίκας που κάποτε χαρακτηρίστηκε «η χειρότερη μητέρα της Αυστραλίας» για τη δολοφονία των τεσσάρων παιδιών της ακυρώθηκε.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Νότιας Ουαλίας αποφάνθηκε σήμερα ότι τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για τη φυλάκιση της Kathleen Folbigg δεν ήταν «αξιόπιστα».

Η 56χρονη έλαβε χάρη και αφέθηκε ελεύθερη από την πολιτειακή κυβέρνηση τον Ιούνιο, αφού όμως πέρασε 20 χρόνια στη φυλακή.

Η κ. Folbigg συγκινημένη δήλωσε ότι οι αποδείξεις της αθωότητάς της «αγνοούνταν και απορρίπτονταν» επί δεκαετίες.

«Το σύστημα προτίμησε να κατηγορήσει εμένα αντί να δεχτεί ότι μερικές φορές τα παιδιά μπορούν και πεθαίνουν ξαφνικά, απροσδόκητα και σπαρακτικά», δήλωσε σήμερα έξω από το δικαστήριο.

Η υπόθεση της κ. Folbigg έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες της δικαιοσύνης στην Αυστραλία.

Αφορούσε τους θανάτους των τεσσάρων νηπίων παιδιών της Caleb, Patrick, Sarah και Laura - καθένα από τα οποία πέθανε ξαφνικά μεταξύ 1989 και 1999, σε ηλικία μεταξύ 19 ημερών και 18 μηνών. Οι κατήγοροι στη δίκη της ισχυρίστηκαν ότι τα είχε πνίξει.

Η υπόθεση στηρίχθηκε σε έμμεσες αποδείξεις, χρησιμοποιώντας τα ημερολόγια της Folbigg - τα οποία δεν εξετάστηκαν ποτέ από ψυχολόγους ή ψυχιάτρους - για να την παρουσιάσουν ως ασταθή μητέρα, επιρρεπή στην οργή.

Το 2003 καταδικάστηκε σε 40 χρόνια φυλάκιση για τους φόνους της Sarah, του Patrick και της Laura, καθώς και για την ανθρωποκτονία του Caleb.

Αργότερα η ποινή έπεσε στα 30 χρόνια μετά από έφεση, αλλά η Folbigg έχασε μια σειρά από νομικές προσφυγές που προσπαθούσαν να ανατρέψουν τις καταδίκες της.

Νωρίτερα φέτος, μια έρευνα για την υπόθεσή της κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν εύλογες αμφιβολίες για την ενοχή της, λόγω επιστημονικών ευρημάτων ότι τα παιδιά της θα μπορούσαν να έχουν πεθάνει από φυσικά αίτια λόγω απίστευτα σπάνιων γονιδιακών μεταλλάξεων.

Η δικηγόρος της Folbigg, Rhanee Rego, δήλωσε ότι η νομική της ομάδα ετοιμάζει αίτημα για «σημαντική» αποζημίωση για την άδικη φυλάκισή της. «Δεν είμαι διατεθειμένη να πω περισσότερα, αλλά σίγουρα θα είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε αποζημίωση που έχει δοθεί ποτέ στο παρελθόν», είπε χαρακτηριστικά.

«Αν και υπήρχαν νέα επιστημονικά στοιχεία (το 2019) δεν τηρήθηκαν βασικές επιστημονικές αρχές από τη στιγμή της δίκης», δήλωσε η Anna Maria -Arabia, διευθύνουσα σύμβουλος της Αυστραλιανής Ακαδημίας Επιστημών. Μην κάνετε κανένα λάθος γιατί αυτού του είδους οι κακοδικίες θα συνεχιστούν.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Τουλάχιστον 40 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας
Φως στα αίτια θανάτου του 17χρονου θα δώσει η νεκροτομή-Πάει Νομική Υπηρεσία ο φάκελος της υπόθεσης
Πώς περνούν οι καρδινάλιοι τις ημέρες τους πριν το Κονκλάβιο-Τα λικέρ από το μίνι μπαρ και τα κόλπα
WSJ: Η Ρωσία συγκεντρώνει δυνάμεις στα σύνορα με τη Φινλανδία-Ετοιμάζεται για σύγκρουση με το ΝΑΤΟ
Η εξήγηση πίσω από το σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο που προκάλεσε μπλάκ άουτ σε Πορτογαλία και Ισπανία
Πρωτοφανές μπλακ άουτ παρέλυσε Ισπανία και Πορτογαλία-Πού έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση
Στους 65 οι νεκροί από τη φονική έκρηξη στο Μπαντάρ Αμπάς
Εντοπίστηκε η 16χρονη τα ίχνη της οποίας χάθηκαν στη Λεμεσό
Συναγερμός στη Βαλτική-Η Γερμανία «σήκωσε» Eurofighter για να αναχαιτίσουν ρωσικό πολεμικό
Κατάφεραν να εξαπατήσουν εταιρεία στη Λεμεσό και να αποσπάσουν πάνω από 640 χιλ. ευρώ