Με τον νέο χρόνο στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για ίδρυση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης

Στις προθέσεις των κομμάτων να καταχωρήσουν τροπολογίες αναφορικά με την ίδρυση Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου επικεντρώθηκε την Πέμπτη η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, δήλωσε ότι έγινε παρουσίαση από πλευράς της ΕΔΕΚ και των υπολοίπων κομμάτων σε ό,τι αφορά κάποια ειδικά ζητήματα. Σημείωσε ότι η εκτελεστική εξουσία διατηρεί τη θέση της ότι το νομοσχέδιο πρέπει να προωθηθεί ως έχει.

«Είναι δεδομένο ότι σειρά κομμάτων και της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης έχουμε επιφυλάξεις για μια σειρά από πρόνοιες», είπε ο κ. Δαμιανού και πρόσθεσε ότι «σε ό,τι αφορά τη δική μας Κοινοβουλευτική ομάδα το πιο σοβαρό έλλειμμα που καταγράφεται είναι η απουσία αναφορών σε συμπεριληπτικές πολιτικές».

Δήλωσε ότι έχει αποφασιστεί από κοινού ότι στις 11 Ιανουαρίου 2024 θα ολοκληρωθεί η διαβούλευση των κοινοβουλευτικών κομμάτων για να οδηγηθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Από εκεί και πέρα είναι καταγεγραμμένη κατ’ επανάληψη η δική μας νομική επιφύλαξη ως προς τη συνταγματικότητα των Υφυπουργείων, ένα ζήτημα το οποίο δεν επιλύεται και για το οποίο τηρείται σιγή ιχθύος», είπε ο κ. Δαμιανού.

Ο μεμονωμένος σοσιαλιστής Βουλευτής, Κωστής Ευσταθίου, δήλωσε ότι όσο προχωρούν οι συζητήσεις και ο διάλογος αναφορικά με το Υφυπουργείο Μετανάστευσης «καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ουσιαστικά αυτό ήταν αχρείαστο και δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα, αντί να επιλύει».

Πρόσθεσε ότι «αντί να αφήσουμε το σύστημα να λειτουργήσει και να το βελτιώσουμε, το καταργούμε για να ξεκινήσουμε με κάποιο άλλο σύστημα το οποίο βρίσκεται στις παρυφές της αντισυνταγματικότητας».

Σημείωσε ότι υπάρχει και το παράδοξο για το πώς είναι δυνατόν ένα Υφυπουργείο το οποίο υπάγεται άμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διεξάγει επιχειρήσεις ή να συγκεντρώνει εξουσίες αναφορικά με ζητήματα μετανάστευσης. «Είναι αδιανόητο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι ουσιαστικά ο ιεραρχικά προϊστάμενος αυτής της υπηρεσίας», είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι εάν η Υπηρεσία Ασύλου και Μετανάστευσης μεταφερθεί στο Υφυπουργείο τότε αυτό θα σημαίνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προΐσταται ενός σώματος ασφαλείας, κάτι το οποίο χαρακτήρισε ως καταστροφικό για τη δημοκρατία.

Σε εγγραφή θέματος για τον ευρωπαϊκό Κανονισμό για την ελευθερία των μέσων προχώρησε το ΑΚΕΛ

Την εγγραφή αυτεπάγγελτου θέματος στην Επιτροπή Εσωτερικών πρότεινε η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ αναφορικά με τον ευρωπαϊκό κανονισμό που ρυθμίζει την ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού.

Ο κ. Δαμιανού επεσήμανε ότι ο εν λόγω κανονισμός «εξελίσσεται σε κανονισμό για την ανελευθερία των μέσων ενημέρωσης».

Εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι το θέμα υιοθετήθηκε από το σύνολο των μελών της Επιτροπής Εσωτερικών σημειώνοντας ότι αυτό θα συζητηθεί κατά προτεραιότητα στις 11 Ιανουαρίου 2024 που είναι η πρώτη συνεδρίαση μετά την ανάπαυλα των γιορτών των Χριστουγέννων.

«Θεωρούμε ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα ενημέρωσης από πλευράς Κυβέρνησης για τη θέση που τήρησε σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε ο κ. Δαμιανού σημειώνοντας ότι ως αποτέλεσμα της ενδεχόμενης ψήφισης του κανονισμού θα δημιουργηθεί και σοβαρό δημοκρατικό έλλειμμα το οποίο θα πλήξει ανεπανόρθωτα το κράτος δικαίου.

«Οι δημοσιογραφικές ελευθερίες είναι πολιτικές ελευθερίες και άρα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτες», κατέληξε ο κ. Δαμιανού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Η κυβέρνηση της Ισπανίας αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ
BINTEO: Ξέγνοιαστες στιγμές για μια αρκούδα-Έκανε κούνια σε αυλή σπιτιού
Ποινικοποιείται η ψευδής κατάθεση στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά Αστυνομίας
«Τη σκότωσα και δεν το μετανιώνω»-Κυνικός και αδίστακτος ο γυναικοκτόνος του Μενιδίου
Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο
ΝΑΤΟ: Αυξήθηκαν κατά 20% το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι αποστολές μαχητικών για την αναχαίτιση ρωσικών αεροσκαφών