Εξέτασαν τον ρόλο των βάσεων στην Κύπρο με τον πόλεμο στη Γάζα Βρετανοί βουλευτές

Αναφορές σε σχέση με τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο έγιναν σε διάφορες συζητήσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων, στο Λονδίνο, κατά το τελευταίο διήμερο, αναφορικά με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Αρχικά ο Υφυπουργός Εξωτερικών Άντριου Μίτσελ είπε, έπειτα από ερώτηση σχετικά με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, πως η Βρετανία διαθέτει 82 τόνους «ανθρωπιστικών προμηθειών» στην Κύπρο που είναι «έτοιμοι να φύγουν», καθώς και πέντε τόνους ιατρικού εξοπλισμού.

«Με το που θα υπάρξει η δυνατότητα να μεταφέρουμε περισσότερη βοήθεια και υποστήριξη προς τη Γάζα, θα χρησιμοποιήσουμε αυτές τις προμήθειες για να κάνουμε ακριβώς αυτό», πρόσθεσε ο κ. Μίτσελ.

Εξάλλου, στη μεσημβρινή συνεδρία της Ολομέλειας την Τετάρτη, με ερωτήσεις προς τον Βρετανό Πρωθυπουργό, ο Ρίσι Σούνακ επανέλαβε ότι η Κυβέρνησή του «εξετάζει ενεργά την ευκαιρία για θαλάσσιους διαδρόμους» για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ο πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν έθεσε, στο πλαίσιο άλλης συζήτησης, το ερώτημα «τι μεταφέρουν τα αεροπλάνα της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας που φεύγουν από τη βάση Ακρωτηρίου και όπως φαίνεται πετούν απευθείας στο Ισραήλ».

Ο έτερος βουλευτής των Εργατικών Τζον ΜακΝτόνελ συμπλήρωσε επ’ αυτού ότι τα αεροσκάφη αυτά θα μπορούσαν ενδεχομένως να μεταφέρουν φορτίο που χρησιμοποιείται στον βομβαρδισμό της Γάζας και στην απώλεια ζωών.

Στο ίδιο πνεύμα, ο βουλευτής του μικρού σκωτσέζικου κόμματος Alba Κένι ΜακΆσκιλ σχολίασε: «Αν διευκολύνουμε την παροχή οπλισμού στο Ισραήλ από τους Αμερικανούς που πετούν από τη βάση Ακρωτηρίου, αυτό είναι απλά απαράδεκτο και είμαστε συνένοχοι. Όχι μόνο έχει η Κυπριακή Δημοκρατία δικαίωμα να ξέρει τι συμβαίνει σε μία κυρίαρχη βρετανική βάση, αλλά το ίδιο έχουν και οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου. Χρειάζεται να ξέρουμε ότι δεν υπάρχει συνενοχή εδώ», σημείωσε.

Σε παρόμοια τοποθέτηση του ίδιου βουλευτή σε άλλη συζήτηση, ο αρμόδιος για την Ευρώπη Υφυπουργός Εξωτερικών Λίο Ντόχερτι παρατήρησε πως η Κυβέρνηση συνεργάζεται στενά με την Κύπρο και τους συμμάχους της Βρετανίας ως προς την ασφάλεια, κάτι που μπορεί να άπτεται και της απελευθέρωσης ομήρων.

Ο κ. ΜακΆσκιλ έθεσε επίσης, για δεύτερη φορά σε λίγες ημέρες, προς το Υπουργείο Άμυνας το ερώτημα κατά πόσον οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις χρειάζεται να λαμβάνουν άδεια από την Κυβέρνηση της Κύπρου για την απογείωση βρετανικών αλλά και αμερικανικών πτήσεων από τη βάση Ακρωτηρίου.

Ο Υφυπουργός Άμυνας Τζέιμς Χίπι παρέπεμψε σε παλαιότερη απάντηση που αναφέρει πως το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας συνδιαλέγεται τακτικά με την Κυπριακή Δημοκρατία επί ζητημάτων που συνδέονται με τις κυρίαρχες περιοχές βάσεων. «Αυτό περιλαμβάνει, όπου αρμόζει, πληροφόρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για πτήσεις προς και από τη βάση Ακρωτηρίου, αν και δεν υπάρχει επίσημη υποχρέωση να γίνεται αυτό», πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πολίτης επιτέθηκε σε υπάλληλους υπεραγοράς-Στο νοσοκομείο ο ένας
Επιτέθηκαν και λήστεψαν δύο πρόσωπα στη Λευκωσία-Έκαψε το σύστημα εντοπισμού του κινητού 19χρονο
Ξεκληρίστηκε οικογένεια από ισραηλινή επίθεση στο Λίβανο-Έξι νεκροί, ανάμεσά τους τρία παιδιά
Ταμπουρωμένοι στο «κοινοβούλιο» διαδηλωτές στην Αμπχαζία-Ζητά να φύγουν για να παραιτηθεί ο «πρόεδρος»
Το παρασκήνιο του διαζυγίου μεταξύ Μητσοτάκη και Σαμαρά-Η πρόταση που ενόχλησε το Μαξίμου
Τρεις χαροκαμένες μάνες ανοίγουν την καρδιά τους-«Από τον παράδεισο βρεθήκαμε στην κόλαση»
Πέντε μαθητές επιτέθηκαν σε 13χρονη στην Ελλάδα-Κατέγραψαν σε βίντεο την πράξη τους
Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Ο Μητσοτάκης διέγραψε τον Σαμαρά-«Έθεσε εαυτόν για δεύτερη φορά εκτός της ΝΔ»
Έξαλλοι οι Τούρκοι για τους χάρτες της Ε.Ε με τα δώδεκα ναυτικά μίλια στο Αιγαίο-«Άκυροι και χωρίς νομική συνέπεια»