Νίκος Χριστοδουλίδης: Αν έχω πρόσκληση από τον κύριο Ερντογάν, θα τον επισκεφτώ

Η διαχείριση του Κυπριακού απαιτεί σοβαρότητα, σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απαντώντας σε ερώτηση για τα δημοσιεύματα περί πρόσκλησης για επίσκεψη στην Τουρκία από τον Ταγίπ Ερντογάν, κατά την άφιξή του στην πρώτη μέρα της συνεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, αφήνοντας νύξεις περί «σκοπιμοτήτων» και προσθέτοντας πως «φυσικά και αν έχω πρόσκληση από τον κ. Ερντογάν θα τον επισκεφτώ» αλλά πως αν υπήρχε το ενδεχόμενο, «όλα αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν βοηθούν σε καμία απολύτως περίπτωση».

Αναφορικά με την ατζέντα της σημερινής συνόδου, κατά την οποία συζητείται η πρόταση της Κομισιόν για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου με συμπερίληψη 50 δις ευρώ για τη χώρα, καθώς και η κατάσταση στη Γάζα, ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για ένα «δύσκολο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με αρκετά θέματα στα οποία υπάρχουν διιστάμενες απόψεις ανάμεσα στα κράτη μέλη».

Σε σχέση με την πρόταση για τις ενταξιακές της Ουκρανίας σημείωσε πως η έναρξη διαπραγματεύσεων δεν σημαίνει απαραίτητα και ένταξη, ενώ τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να υπάρξει «ουσιαστική συζήτηση και κατάληξη σε συμπεράσματα για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή» εάν η ΕΕ θέλει να διαδραματίσει ρόλο στην περιοχή.

Για πληροφορίες για πρόσκληση Ερντογάν

Κληθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα στην εφημερίδα «Αλήθεια» περί πρόσκλησης από τον Τούρκο Πρόεδρο για συνάντηση στην Τουρκία, και τις δηλώσεις που ακολούθησαν στην Κύπρο, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία που βρισκόμαστε η διαχείριση του Κυπριακού χρειάζεται σοβαρότητα και σίγουρα δεν προσφέρεται για επικοινωνιακούς ή άλλους σκοπούς ή και εξυπηρέτηση άλλων σκοπιμοτήτων».

«Φυσικά και αν έχω πρόσκληση από τον κύριο Ερντογάν θα τον επισκεφτώ» ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως «αν υπάρχει ενδεχόμενο συνάντησης με τον κ. Ερντογάν, φυσικά και θα το επιδιώξω και να σας πω ότι μετέφερα αυτή την ετοιμότητά μου και στον ίδιο αλλά και μέσω τρίτων».

Πρόσθεσε ωστόσο πως «αν υπήρχε και ένα ενδεχόμενο να υπάρξει αυτή η συνάντηση σίγουρα όλα αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν βοηθούν σε καμία απολύτως περίπτωση».

Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως «η διαχείριση του Κυπριακού χρειάζεται ιδιαίτερη σοβαρότητα και δεν προσφέρεται, ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία, 50 χρόνια μετά, με τα τετελεσμένα να ενισχύονται συνεχώς, για την εξυπηρέτηση των όποιων άλλων σκοπιμοτήτων».

Ουκρανία και ΠΔΠ

Ο ΠτΔ ανέφερε κατά την εισαγωγική του δήλωση πως η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει κατάληξη.

Όσον αφορά την Κύπρο, συνέχισε, «είναι σημαντικό να υπάρξουν περισσότερα λεφτά στο θέμα της μετανάστευσης, ειδικότερα για τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή».

Σε σχέση με τη συζήτηση για τη διεύρυνση, ο ΠτΔ σημείωσε πως «πρόκειται για ένα πολιτικό εργαλείο» το οποίο «πρέπει να αξιοποιήσουμε σωστά».

«Ελπίζουμε σήμερα να έχουμε αποφάσεις προς την κατεύθυνση της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όπως είναι και οι συστάσεις της Επιτροπής» συνέχισε, επισημαίνοντας ότι «έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν σημαίνει και ένταξη» αλλά «μια μακρά διαδικασία που βοηθά τις υποψήφιες χώρες να έρθουν πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συζήτηση για μεταρρύθμιση της ΕΕ και για κατάργηση της ανάγκης ομοφωνίας των 27 για σημαντικές αποφάσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι σίγουρα «η στάση κάποιων κρατών μελών, στη συγκεκριμένη περίπτωση η στάση της Ουγγαρίας, είναι κάτι που επηρεάζει ευρύτερα και τη συζήτηση για την κατάργηση της ομοφωνίας».

Συνέδεσε το ζήτημα της ομοφωνίας και με τη συζήτηση που γίνεται για τη Μέση Ανατολή, όπου υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, «αλλά θα πρέπει να καθίσουμε να συζητήσουμε και να βρούμε την κοινή συνισταμένη».

Μέση Ανατολή

Κατά τις αρχικές δηλώσεις του, ο ΠτΔ εξέφρασε ακόμα την ελπίδα «να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση και να έχουμε συμπεράσματα για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή».

«Υπάρχει ένας πόλεμος στη γειτονιά μας» και τη γειτονιά της ΕΕ, σημείωσε, προσθέτοντας ότι «αν σήμερα δεν συζητήσουμε ουσιαστικά, διεξοδικά αυτό το θέμα, και αν δεν υπάρξουν συμπεράσματα από το σημερινό Συμβούλιο, τότε στέλνουμε ένα πολύ λανθασμένο μήνυμα ως Ευρωπαϊκή Ένωση». Πρόσθεσε πως αυτό ήταν και το θέμα της παρέμβασης του στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης πριν τη σύνοδο.

Υπογραμμίζοντας ότι αντιλαμβάνεται τη σημασία της Ουκρανίας και της αναθεώρησης του ΠΔΠ, επανέλαβε ότι αν δεν υπάρξει ουσιαστική συζήτηση για τη Μέση Ανατολή στέλνονται λάθος μηνύματα «και σε σχέση με τον γεωπολιτικό ρόλο που κατά τα άλλα θέλουμε και λέμε ότι πρέπει να διαδραματίσουμε».

Ερωτηθείς για τη διαφορετική στάση που τήρησαν τα κράτη μέλη της ΕΕ στη ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο ΠτΔ σημείωσε ότι «υπάρχουν διαφορετικές απόψεις» αλλά είπε πως αν «δεν μπορούμε τουλάχιστον να συμφωνήσουμε για τη δραματική ανθρωπιστική κατάσταση», τότε «ως Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουμε αποτύχει».

Απαντώντας σε ερωτήσεις αραβόφωνου ΜΜΕ στα αγγλικά για το θέμα της Μέσης Ανατολής, επανέλαβε πως θα θέσει το θέμα της ανάγκης συμπερασμάτων ιδιαίτερα για την ανθρωπιστική κατάσταση.

«Η Κύπρος, ως το πλησιέστερο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή, είναι μια χώρα που έχει άριστες σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής. Προσπαθούμε να διαδραματίσουμε ουσιαστικό ρόλο, ιδιαίτερα στην ανθρωπιστική πτυχή, και γι' αυτό προτείνουμε τη δημιουργία ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου, προκειμένου να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια που ήδη βρίσκεται στην Κύπρο προς τον λαό της Γάζας» πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη
Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος
Την ανάγκη για επαρκή προετοιμασία ενόψει Ντι Κάρλο και πενταμερούς επισήμανε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Κόντρα ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης με φόντο το πακέτο του ΠτΔ για οδοφράγματα-«Η σοβαρότητα των στιγμών απαιτεί υπευθυνότητα»
Για τα οδοφράγματα το «take it or leave it» του Προέδρου-«Πρέπει να περιέχουν την πτυχή της αμοιβαιότητας»