Γερασμένη είδηση τα γερασμένα μπαλκόνια που καταρρέουν-Το μπαλάκι ευθυνών και η ανάγκη για Μ.Ο.Τ

Στο ίδιο έργο θεατές για άλλη μια φορά, σε σχέση μετά την υποχώρηση μπαλκονιών σε πολυκατοικία στη Λεμεσό, όπου από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα, καθώς η πτώση σημειώθηκε τα ξημερώματα και δεν υπήρχαν περαστικοί. Ωστόσο, με το πρώτο φως της ημέρας, οι αρμόδιοι άρχισαν πάλι να ξεψαχνίζουν ξανά τις ευθύνες, με το μπαλάκι μεταξύ ιδιοκτητών και των αρχών να πηγαινοέρχεται

Είναι αλήθεια, ότι το γερασμένο κτιριακό απόθεμα της Κύπρου δεν αποτελεί πλέον είδηση, αλλά είναι μια πραγματικότητα, που λόγω των ιδιαιτεροτήτων, αφού η αποκλειστική ευθύνη συντήρησης είναι του ιδιοκτήτη, παραμένει ανεπίλυτο. Τα ετοιμόρροπα κτίρια σε διάφορες περιοχές παγκύπρια παραμένουν απειλή, τόσο για τους ίδιους τους ένοικους όσο και τους διερχόμενους πολίτες από τα συγκεκριμένα σημεία.

Το ζήτημα με τον έλεγχο και την αναβάθμιση των ετοιμόρροπων κτιρίων, επανέρχεται στην επιφάνεια όποτε υπάρξει μια πτώση ενός μπαλκονιού ή ενός στηθαίου και τότε κινητοποιούνται άπαντες για να διερευνήσουν την κάθε περίπτωση. Αφού όμως περάσουν μερικά εικοσιτετράωρα, το θέμα με το γερασμένο κτιριακό απόθεμα ξανά τοποθετείται στα σκονισμένα συρτάρια, μέχρι την επόμενη πτώση μπαλκονιού.

Αυτή τη φορά, το περιστατικό σημειώθηκε στη Λεμεσό, με τον Δήμαρχο της παραλιακής πόλης να αιτιολογεί την πτώση λόγω οξειδωμένων οπλισμών στην κατασκευή των μπαλκονιών της πολυκατοικίας, ενώ η εν λόγω οικοδομή φαίνεται να έτυχε επιδιόρθωσης και συντήρησης πριν από περίπου τέσσερα χρόνια από τους ιδιοκτήτες της, η οποία εκ του αποτελέσματος κρίθηκε χθες από τους αρμόδιους ως αναποτελεσματική.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, ο δήμος Λεμεσού επιθεώρησε πέραν των πεντακοσίων οικοδομών, από τις οποίες οι εκατό κρίθηκαν ως ακατάλληλες, ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει σε ποια κατάσταση βρίσκονται σήμερα αυτές οι οικοδομές και μάλιστα, ποια μέτρα λαμβάνονται εναντίον των ιδιοκτητών που δεν συμμορφώθηκαν και δεν τις επιδιόρθωσαν.

Πάντως, η επίλυση του προβλήματος με το γερασμένο κτιριακό απόθεμα της Κύπρου, έγκειται στην εφαρμογή του πιστοποιητικού καταλληλόλητας των κτιρίων, που ουσιαστικά θα ελέγχονται επί τακτικής βάσης οι οικοδομές και θα κρίνονται ποιες είναι ακατάλληλες. Μια εισήγηση, η οποία βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, ωστόσο ακόμη δεν έχει προχωρήσει στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Κρούει τον κώδωνα κινδύνου το ΕΤΕΚ

Κατηγορηματικός για την αδράνεια που παρατηρείται στη λήψη αποφάσεων για τη θεσμοθέτηση της τακτικής επιθεώρησης κτιρίων εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντή, ο οποίος σε δηλώσεις του στον REPORTER, είπε ότι, επιβάλλεται να θεσμοθετηθεί το Μ.Ο.Τ. των κτιρίων. «Εδώ και δέκα χρόνια φωνάζουμε για να υπάρξει αυτή η Νομοθεσία, καθώς όπως φαίνεται θα θρηνήσουμε θύματα με τις πολλαπλές υποχωρήσεις μπαλκονιών. Ως ΕΤΕΚ, ετοιμάσαμε προτάσεις, κατηγοριοποιήσαμε τα κτίρια ανάλογα με την ηλικία, την επισκεψιμότητα και πότε το καθένα πρέπει να τυγχάνει τακτικής επιθεώρησης. Από εκεί και πέρα, το κράτος πρέπει να θεσμοθετήσει αυτή την εισήγηση, χωρίς να απαλλάσσει φυσικά την ξεκάθαρη υποχρέωση που έχει ο κάθε ιδιοκτήτης υποστατικού για να το διατηρεί ασφαλής».

Όπως εξήγησε μάλιστα ο κ. Κωνσταντή, «όσο σφυρίζουμε αδιάφορα, το πρόβλημα θα μεγεθύνεται και ιδιαίτερα στις παραλιακές περιοχές, όπου η οξείδωση οπλισμού είναι πολύ πιο μεγαλύτερη. Διαθέτουμε ένα γερασμένο και ασυντήρητο κτιριακό απόθεμα και είναι κάτι που παραδέχονται άπαντες. Ωστόσο, το να μην υπάρχει η κουλτούρα συντήρησης αυτών των κτιρίων, εντείνει τα προβλήματα ακόμη περισσότερο σε αυτά τα κτίρια. Με τα περιστατικά κατάρρευσης μπαλκονιών, είτε στηθαίων, εμείς προειδοποιούσαμε ότι μπορεί υπάρχουν τραγικές επιπτώσεις. Είτε για τους ίδιους τους χρήστες, είτε για τους διερχόμενους πολίτες».

Γι’ αυτό τον λόγο, θέση του ΕΤΕΚ, είναι ότι τόσο οι δήμοι, όσο και το κράτος, πρέπει να αναθέσουν σε αρμόδιους την ευθύνη ώστε να καταγράψουν τις πολυκατοικίες που κτίστηκαν για παράδειγμα πριν από το 80’ και να γίνει ένας πρωτοβάθμιος έλεγχος, για να διαφανεί η έκταση του προβλήματος.

Αυτό που έκανε ξεκάθαρο ωστόσο ο κ. Κωνσταντή, είναι πως, την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση που βρίσκεται ένα κτίριο, την φέρει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης. «Γίνεται να έχει κάποιος ένα κτίριο και να μην το φροντίζει; Αλίμονο εάν απαλλάσσαμε τους ιδιοκτήτες από την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα κτίρια. Ένα ευνομούμενο κράτος όμως, δεν μπορεί να βασίζεται στη φιλοπατρία των πολιτών του, αλλά πρέπει να βάζει και νόμους, που να τον υποχρεώνουν να λαμβάνει μέτρα και εάν δεν τα λαμβάνει αυτά τα μέτρα, να υπάρχει η τιμωρία».

Δειτε Επισης

«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
Χειροπέδες σε τέταρτο άτομο για τα ναρκωτικά στη Λευκωσία
Η ανακοίνωση του ΡΙΚ για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Φωτεινός χαρακτήρας»
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…
Συνεχίζονται οι απάτες με τα email που παριστάνουν την Αστυνομία-Οι συστάσεις προς το κοινό
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Νέα βίντεο από την έφοδο της Αστυνομίας στο πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ-Ο απολογισμός των ζημιών
Πολιτική κρίση στη Γεωργία μετά την άγρια καταστολή της διαδήλωσης κατά του «ρωσικού νόμου»
Επανέλαβε στήριξη της ΕΕ για λύση του Κυπριακού η Φον ντερ Λάιεν-«Έχετε γίνει ευρωπαϊκό επίκεντρο»