Σε στάση αναμονής οι αγρότες-Πρώτα οι ανακοινώσεις της Κυβέρνησης, μετά η απόσυρση των μέτρων

Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι αγρότες, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Γεωργίας, κατά την οποία φαίνεται να κατέληξαν σε κάποιες αποφάσεις που τους ικανοποιούν, καθώς περιμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις από πλευράς Κυβέρνησης, στην βάση των οποίων θα αποφασίσουν κατά πόσο θα αποσύρουν τα μέτρα διαμαρτυρίας. Την ίδια ώρα, κρίσιμης σημασίας χαρακτηρίζεται και η συνάντηση που θα έχουν με τον Επίτροπο του ΚΟΑΠ, Ανδρέα Κυπριανού, αφού θα διαπιστωθεί κατά πόσο όσα λέχθηκαν προφορικά ανάμεσα στις δύο πλευρές, θα τεθούν σε ισχύ.

Μετά την εκδήλωση διαμαρτυρίας των πατατοπαραγωγών και σιτηροπαραγωγών το πρωί της Τρίτης, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, οι αγροτικές οργανώσεις είδαν τον Πέτρο Ξενοφώντος, σε μία καθοριστικής σημασίας συνάντηση, όπου λήφθηκαν αποφάσεις για αλλαγή της κατάστασης. Εκ πρώτης, οι εν λόγω αποφάσεις φαίνεται να ικανοποίησαν τις οργανώσεις, εξού και αποφάσισαν να κάνουν ένα βήμα πίσω, όσον αφορά στην κλιμάκωση των μέτρων, δίνοντας χώρο στο διάλογο, για επίλυση των διαφορών.

«Η συνάντηση έφερε θετικά αποτελέσματα, έφυγαν κάποιες επιβαρύνσεις που είχαμε και αυτό είναι θετικό, επειδή όταν αφαιρέσουμε επιπρόσθετα έξοδα από το γεωργό, είναι μία σημαντική βοήθεια. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει εμπαιγμός των αγροτών, επειδή είναι οι τελευταίοι που πρέπει να εμπαίζονται, αφού από το πρωί μέχρι το βράδυ, δουλειά τους είναι να παράγουν», εξήγησε στον REPORTER ο εκπρόσωπος του Παναγροτικού Συνδέσμου, Κυριάκος Καϊλάς.

Κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας αποφασίστηκε ότι οι υπερχρεώσεις που υπήρχαν για το νερό, δεν θα πληρωθούν και θα καταβληθεί το ποσό που απαιτείται, που είναι τα 17 σεντ και όχι τα 45. Σημειώνεται πως οι αγρότες, λόγω καύσωνα, αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν αυξημένες ποσότητες νερού, με αποτέλεσμα να ξεπεράσουν το όριο κατανάλωσης και το Τμήμα Υδάτων να επιβάλει πρόστιμο, με μορφή της αύξησης. Την ίδια ώρα, οι αγροτικές οργανώσεις ζήτησαν τροποποίηση του πλαισίου, που είναι ένα σχέδιο που προστατεύει τα εισοδήματα του αγρότη.

«Εμείς ζητήσαμε τροποποιήσεις, για να είναι οι αποζημιώσεις αυξημένες, ώστε όταν υπάρχει ζημιά να μην τρέχουμε στο Προεδρικό για να μπορούν οι αγρότες να αρχίσουν τη νέα καλλιεργική περίοδο. Έδειξαν κατανόηση, έδειξαν ότι οι αλλαγές θα γίνουν. Αυτά είναι τα ουσιαστικά. Θα συσταθεί και νέα επιτροπή για να εξετάσει τα αιτήματα των άλλων κλάδων».

Εντός της ημέρας, οι αγροτικές οργανώσεις αναμένεται να έχουν συνάντηση με τον Επίτροπο του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών, Ανδρέα Κυπριανού, κατά την οποία θα τεθούν στο τραπέζι εκ νέου όλες οι αποφάσεις που πάρθηκαν μέχρι στιγμής, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία.

«Στη συνάντηση με τον Επίτροπο, θέλουμε να τον ακούσουμε να λέει ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα είναι όλοι πληρωμένοι. Υπήρχε αίτημα ότι για να λάβει κάποιος ένα επίδομα, πρέπει να προσκομίσει κάποια δικαιολογητικά. Αυτό δεν είναι εύκολο και θα ζητήσουμε να πληρωθεί ο κόσμος και οποιεσδήποτε εξετάσεις μπορεί ο Οργανισμός να τις κάνει οποιαδήποτε στιγμή».

Σε εγρήγορση οι αγρότες για κλιμάκωση των μέτρων

Παρά το γεγονός ότι η συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα και διαφάνηκε ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για επίτευξη συμφωνίας, εντούτοις οι πατατοπαραγωγοί και σιτηροπαραγωγοί βρίσκονται σε στάση αναμονής και σε εγρήγορση, περιμένοντας την έκβαση της συνάντησης με τον Ανδρέα Κυπριανού.

«Παραμένουμε σε εγρήγορση και στα σημεία συγκέντρωσης παραμένουν στους χώρους συγκέντρωσης. Πιστεύω ότι, μετά την επικοινωνία που είχα με τον Επίτροπο, όλα θα πάνε καλά, αλλά θέλουμε να είμαστε σίγουροι για εκείνα που συμφωνούμε. Τους δίνουμε το περιθώριο για να γίνουν οι ανακοινώσεις για τα μέτρα και σε περίπτωση που δεν είναι αυτά που συμφωνήσαμε θα προχωρήσουμε με κλιμάκωση των μέτρων. Όμως, δεν πιστεύω να λένε κάποια πράγματα προφορικά και μετά να τα αλλάζουν».

Τα μέτρα για τους καταναλωτές προκάλεσαν την κρίση

Σημειώνεται πως από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν είχαν ανακοινωθεί τα μέτρα της Κυβέρνησης, σχετικά με την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την παροχή βοήθειας στους καταναλωτές, οι αγροτικές οργανώσεις είχαν εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι μειώνεται η τιμή του προϊόντος που οι ίδιοι προσφέρουν στην αγορά, ωστόσο δεν μειώθηκε η τιμή στα όσα χρειάζονται για να παράξουν το προϊόν τους, με αποτέλεσμα το κόστος παραγωγής να είναι αρκετά αυξημένο.

«Είναι γεγονός ότι και πριν από τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση, για τους καταναλωτές, οι αγρότες περνούσαν δύσκολη περίοδο, λόγω της μείωσης των τιμών. Είχαν αυξηθεί τα καύσιμα και τα λιπάσματα. Όταν φυτεύεις σε ψηλό κόστος και πουλάς σε πολύ μειωμένη τιμή, τα προβλήματα είναι καταστροφικά για τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Εμείς διαμαρτυρηθήκαμε με τα πιο ειρηνικά μέσα. Υπάρχει ο διάλογος και εμείς είμαστε εκεί για να διεκδικήσουμε εκείνα που δικαιούμαστε».

Δειτε Επισης

Ζημιές στο όχημα Δημοτικού Σύμβουλου του ΔΗΣΥ στη Δρομολαξιά (pics)
Τα έκαναν γυαλιά καρφιά στο Δημοτικό Λιβαδιών-Φωτιές, σπασμένα τζάμια και σοβαρές ζημιές (pics)
BINTEO: Υπό τον έλεγχο του Ισραήλ το συνοριακό πέρασμα στη Ράφα-Στον αέρα η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου για τους πυροβολισμούς στο Ζακάκι
Συμπλοκή έξω από νυχτερινό μαγαζί στο κέντρο της Λευκωσίας-Εντοπίστηκε πιστόλι
Διεθνής αγωνία για τη Ράφα καθώς εντείνονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί
Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένο υποστατικό στην Έγκωμη
Αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Ράφα, ενώ η πίεση για κατάπαυση του πυρός εντείνεται
Συνελήφθη 21χρονος για τα επεισόδια και τον εμπρησμό περιπολικού στον Ύψωνα
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-H πρόγνωση της Μετεωρολογικής