«Δεν υπάρχουν επικίνδυνες ράτσες σκύλων στην Κύπρο, αλλά υπάρχουν επικίνδυνοι ιδιοκτήτες»

Στην επιφάνεια βγαίνει για άλλη μια φορά το ζήτημα με τους επικίνδυνους σκύλους που κυκλοφορούν αδέσποτοι στους δρόμους, όπως και τα κενά που υπάρχουν στην υφιστάμενη Νομοθεσία για προστασία των ανυποψίαστων πολιτών, μετά και τον τραγικό θάνατο της 50χρονης στην Ελλάδα, την οποία κατασπάραξαν τρία τσομπανόσκυλα.

Μέχρι σήμερα, στην Κύπρο αρκετά είναι τα περιστατικά επιθέσεων σκύλων σε ανυποψίαστους πολίτες ή ακόμη και σε μικρά παιδιά, όπου τραυματίστηκαν ή και σκοτώθηκαν λόγω της ανευθυνότητας των ιδιοκτητών των τετράποδων. Παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιοι φορείς ψάχνουν τους τρόπους αλλά και τις λύσεις ούτως ώστε να αποφεύγονται τέτοιου είδους περιστατικά, εντούτοις, αρκετές είναι οι περιπτώσεις εντοπισμού αδέσποτων σκύλων, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν οι πολίτες είτε εάν είναι επικίνδυνοι, είτε εάν τίθεται σε κίνδυνο η σωματική τους ακεραιότητα.

Την ώρα που έχει ανοίξει ο διάλογος ενώπιον της Βουλής για επιβολή προστίμων σε όσους ιδιοκτήτες δεν έχουν δεμένο το σκύλο τους με λουρί ή δεν μαζεύουν ακόμη και τα περιττώματα των τετράποδών τους, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμη κατάληξη, οι ίδιοι επαγγελματίες εκπαιδευτές, εκφράζουν την ανησυχία τους για τον τρόπο που μεγαλώνουν οι ιδιοκτήτες τα σκυλιά τους, ενώ παράλληλα, κάνουν λόγο για ελλείψεις που υπάρχουν στη Νομοθεσία.

Ανάμεσα στους επαγγελματίες εκπαιδευτές και ο Χαράλαμπος Χατζηβασίλης, ο οποίος διαθέτει ένα πραγματικό σχολείο εκπαίδευσης για σκύλους το Rusti Dog House στο Γέρι. Σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο κ. Χατζηβασίλης, εξήγησε ότι στην Κύπρο δεν υπάρχουν επικίνδυνες ράτσες σκύλων, αλλά υπάρχουν επικίνδυνοι ιδιοκτήτες. «Οι φυλές σκύλων που υπάρχουν στο νησί μας είναι αρκετά καλές, απλώς υπάρχουν δύσκολες και εύκολες ράτσες. Όταν ο ιδιοκτήτης κάθε σκύλου όμως, δεν μπορεί να τον διαχειριστεί, καλύτερα να μην τον παραλαμβάνει. Προτού πάρει ένα σκύλο κάποιος, πρέπει να διαβάζει και να μελετά για την κάθε φυλή και μετά να επιλέξει τον σκύλο που του ταιριάζει. Δυστυχώς, οι περισσότεροι βλέπουν ένα σκύλο που τους αρέσει και προχωρούν στην αγορά του».

Μια ίσως ιδιαίτερη φυλή σκύλων είναι η ντόμπερμαν, η οποία ελκύει αρκετούς λάτρεις των τετράποδων. Ωστόσο, όπως εξήγησε ο εκπαιδευτής, «οι ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν ότι αυτή η φυλή δεν μπορεί να ζήσει μέσα σε ένα διαμέρισμα, όπως και άλλες ράτσες, όπου χρειάζονται αυλή και μεγάλους χώρους. Ο κάθε σκύλος θέλει το δικό του περιβάλλον και δεν μπορείς να λες θέλω ένα σκύλο σήμερα και την επόμενη μέρα πάω να τον αγοράσω».

Πάντως, αρκετά είναι τα περιστατικά που έχει έρθει αντιμέτωπος και ο ίδιος ο κ. Χατζηβασίλης, καθώς όπως ανέφερε, «υπήρξαν περιπτώσεις όπου οι σκύλοι λόγω του γεγονότος ότι δεν ήταν κατάλληλα εκπαιδευμένοι, δάγκωσαν τους ιδιοκτήτες τους».

Όπως φαίνεται, δυστυχώς, οι πλείστοι ιδιοκτήτες σκύλων, δεν γνωρίζουν τον κατάλληλο τρόπο με τον οποίο θα εκπαιδεύσουν ορθά τον σκύλο τους, καθώς οι περισσότεροι θεωρούν ότι γνωρίζουν τους βασικούς κανόνες. «Αυτό που λένε συνήθως είναι ότι είχαν και άλλο σκύλο στο παρελθόν και γνωρίζουν πώς θα μεγαλώσουν ένα τετράποδο, ενώ ο κάθε σκύλος είναι διαφορετικός. Υπάρχει μια μερίδα που ξεκίνησε να εγκλιματίζεται και να εκπαιδεύει τους σκύλους που έχει, αλλά είναι η μειοψηφία αυτή. Είναι κάτι που βλέπουμε και εμείς ως εκπαιδευτές, καθώς όταν θα φέρει κάποιος τον σκύλο του εδώ μας λέει ότι τον έχει εκπαιδεύσει, ενώ αντικρύζουμε τον σκύλο να μην υπακούει τον ιδιοκτήτη», ανέφερε ο κ. Χατζηβασίλης.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, φαίνεται να υπάρχουν ιδιοκτήτες, οι οποίοι αν και αντιλαμβάνονται την επικινδυνότητα των σκύλων τους, εντούτοις, δεν θέλουν να πληρώσουν για να εκπαιδεύσουν τον σκύλο τους. Η εκπαίδευση στους σκύλους όμως, τονίζει ο εκπαιδευτής, «πρέπει να γίνεται από τη μέρα που θα γεννηθούν και θα ανοίξουν τα μάτια τους οι σκύλοι, για να μπορούν να έχουν μια σωστή κοινωνικοποίηση, ένα σωστό πρόγραμμα, έτσι ώστε να μπορούν να εγκλιματιστούν πιο εύκολα στη ζωή των ανθρώπων. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η εκπαίδευση είναι ένα σημαντικό κομμάτι τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για τον σκύλο, γιατί από τη μια ο άνθρωπος πρέπει να μάθει να χειρίζεται σωστά το σκύλο του και ο σκύλος να μπορεί να εκτελεί εντολές του ιδιοκτήτη και να μπορεί να γίνει μια σωστή ομάδα».

Για τον χρόνο εκπαίδευσης ενός σκύλου πάντως, αυτό εξαρτάται από το είδους της εκπαίδευσης που επιθυμεί ένας ιδιοκτήτης να έχει ο σκύλος του, αφού υπάρχουν διαφόρων ειδών εκπαιδεύσεων. Δηλαδή, στο πρώτο στάδιο είναι η προεκπαίδευση στα νεογέννητα που διαρκεί δυο με τρεις εβδομάδες όπου οι σκύλοι μαθαίνουν τα βασικά και αρχίζουν να εγκλιματίζονται. Έπειτα αρχίζει η βασική εκπαίδευση, όπου είναι η κοινωνικοποίηση, οι βασικές εντολές και να μην δαγκώνει ο σκύλος. Στη συνέχεια, υπάρχει η εξολοκλήρου εκπαίδευση του σκύλου, όπου μαθαίνει περισσότερα πράγματα, για να αντιλαμβάνεται όλες τις εντολές του ιδιοκτήτη του. «Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι ο σκύλος δεν σταματά ποτέ να εκπαιδεύεται, καθώς είναι όπως τον άνθρωπο, που συνεχώς μαθαίνει νέα πράματα. Τη μέρα που θα αποφασίσει κάποιος να σταματήσει να τον εκπαιδεύει, τότε θα σταματήσει να μαθαίνει ο σκύλος και θα εγκαταλείψει την κάθε προσπάθεια», εξήγησε ο κ. Χατζηβασίλης.

Παράλληλα, ιδιαίτερο προβληματισμό, προκαλούν οι ιδιοκτήτες σκύλων οι οποίοι όταν αντιληφθούν ότι δεν είναι υπάκουος και δεν συνεργάζεται ο σκύλος τους, θα τον εγκαταλείψουν σε μια περιοχή και θα φύγουν. Δυστυχώς, είπε ο εκπαιδευτής, «αυτό δείχνει και την παιδεία μιας κοινωνίας. Το να αφήνεις ένα σκύλο να φύγει επειδή δεν σου κάνει, θεωρώ ότι είναι μια εντελώς λανθασμένη πρακτική. Είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει μέσω Νομοθεσίας και από τη στιγμή που η Νομοθεσία υστερεί, τότε έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. Ένα τρανό παράδειγμα, είναι το γεγονός ότι ενώ την ίδια ώρα είναι υποχρεωτικό το microchip στους σκύλους, εντούτοις, βλέπουμε μια μεγάλη μερίδα σκύλων να μην έχει, γιατί δεν τους ελέγχει κανείς».

Μπορείτε να δείτε περισσότερα για το σχολείο σκύλων πατώντας εδώ Rusti Dog House Cyprus

Δειτε Επισης

Hθοποιός στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο που πήγε μικρός και το διέλυσε για να να εκδικηθεί τους καθηγητές
ΒΙΝΤΕΟ: Πλήθος πιστών στην ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στη Νάξο
Ερντογάν για το πάγωμα των εμπορικών σχέσεων με Ισραήλ-«Ξέρουμε πως η Δύση θα μας επιτεθεί»
Ένοχος 44χρονος που κατηγορείται ότι χτύπησε την 24χρονη σύντροφό του λίγες ημέρες αφότου γέννησε
BINTEO: Η πρόσκρουση της θαλαμηγού στις Σπέτσες στην προβλήτα από τους δυνατούς ανέμους
BINTEO: Η στιγμή της εκτόξευσης του διαστημοπλοίου Chang’e-6 στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού
Στο Κάιρο ο επικεφαλής της CIA, εντείνονται οι πιέσεις για εκεχειρία στη Γάζα
Νέος σάλος με την πιθανή αντιπρόεδρο του Τραμπ-Δηλώνει πως έχει συναντήσει τον… Κιμ Γιονγκ Ουν
Μάχη για τη συνέχιση των ταυρομαχιών στην Ισπανία-Η κυβέρνηση τάσσεται κατά και η αντιπολίτευση αντιδρά
Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat