Διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς στο λεωφορείο ζητεί το ΕΤΕΚ

Τη διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν την πρόσφατη πυρκαγιά στο λεωφορείο που μετέφερε μαθητές, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για αποφυγή επανάληψης του φαινομένου, ζητεί με ανακοίνωσή του το ΕΤΕΚ που «ως ο τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας» θεωρεί ότι η σωστή πρακτική απαιτεί τον εντοπισμό και την εκτίμηση του κινδύνου, τη λήψη μέτρων για την εξάλειψη ή τον μετριασμό του «κι αν εξακολουθεί να υφίσταται υπολειπόμενος κίνδυνος, έστω και στον ελάχιστο βαθμό, να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για περιορισμό των επιπτώσεων στην απευχόμενη περίπτωση συμβάντος». 

Στην ανακοίνωση του ΕΤΕΚ προστίθεται ότι η εγκατάσταση αυτόματης πυρόσβεσης στις μηχανές των λεωφορείων είναι απαραίτητη ως ένα επιπλέον μέτρο ασφάλειας, το οποίο όμως δεν λύνει το πρόβλημα. Το Επιμελητήριο σημειώνει ότι τα όποια συστήματα πυρόσβεσης εγκατασταθούν θα πρέπει να έχουν διασφάλιση ποιότητας και συμμόρφωση με ευρωπαϊκές προδιαγραφές, όπως σημειώνει.

«Ταυτόχρονα, θα πρέπει να εξεταστεί άμεσα ο τρόπος διεξαγωγής της προληπτικής συντήρησης και του ελέγχου των λεωφορείων και κατά πόσο αυτός είναι επαρκής και ικανοποιητικός. Πέραν των βασικών υποχρεώσεων ελέγχου που πηγάζουν από την ευρωπαϊκή Οδηγία, θα μπορούσαν να προστεθούν επιπλέον έλεγχοι που αφορούν τη μηχανική λειτουργία των λεωφορείων και των συστημάτων τους», αναφέρει.

Παράλληλα, συνεχίζει, θα πρέπει τα Ιδιωτικά Κέντρα Ελέγχου (ΙΚΤΕΟ) να επιθεωρούνται σε σχέση με τις εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό που διαθέτουν και τη γνωσεολογική επάρκεια των ατόμων που διεξάγουν τον έλεγχο.

Επίσης, αναφέρει το ΕΤΕΚ, το κράτος οφείλει να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπιστία των ελέγχων που διενεργούνται, όπως για παράδειγμα η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων σε λεωφορεία που πρόσφατα είχαν περάσει από τεχνικό έλεγχο, των οποίων το αποτέλεσμα ήταν επιτυχές.

Θεωρεί δε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να μελετηθεί και να εκσυγχρονιστεί το θεσμικό πλαίσιο εφαρμογής και λειτουργίας του τεχνικού ελέγχου οχημάτων (ΜΟΤ) ώστε να διαθέτει η χώρα μας ένα αξιόπιστο σύστημα και δηλώνει ετοιμότητα να συνδράμει στην υλοποίηση των εισηγήσεών του, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Θλιβερές εικόνες από χώρο φύλαξης αδέσποτων ζώων στο Μένοικο-Νεκρά δεκατέσσερα σκυλάκια
Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας: Ανάπτυξη ή νέα χρόνια στασιμότητας;
Η Κύπρος κατέθεσε την Έκθεση για τη Σύμβαση Εξάλειψης Διάκρισης σε Βάρος της Γυναίκας
Έκτακτη στήριξη €3,5 εκατ. από ΕΕ σε γεωργούς στην Κύπρο που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές
Υποστελεχωμένες οι σχολικές εφορείες, συσσωρεύονται τα προβλήματα-Ζήτημα και με χαμηλά κονδύλια
Το Υπουργικό ενέκρινε κανονισμούς λειτουργίας του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού
Κανένας διακανονισμός για τις οφειλές των σωματείων στις κοινωνικές ασφαλίσεις-«Σε εξέλιξη οι ποινικές διώξεις»
Μπήκαν τα κλιματιστικά στα σχολεία, περιμένουν την ΑΗΚ να τα συνδέσει-Επί τάπητος στο ΥΠΑΝ το ζήτημα
Δύσκολες οι επόμενες μέρες για την ενεργειακή επάρκεια στην Κύπρο-Οριακή και η σημερινή μέρα
Στο προσκήνιο το ζήτημα με τα ηλεκτρικά προϊόντα στην Κύπρο-Αίτημα για να τεθεί το θέμα στη Βουλή