Με Τορναρίτη και Αντιδημαρχίες η νέα συζήτηση του ΔΗΚΟ με τον ΔΗΣΥ

Στον Δήμο Λευκωσίας και σε κάποιες Αντιδημαρχίες επικεντρώνεται κυρίως ο νέος γύρος διαβουλεύσεων ανάμεσα στον ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ, με τις δύο πλευρές να προσπαθούν να εξαντλήσουν τις πιθανότητες συνεργασίας τους στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τα δύο κόμματα ξεκίνησαν νέες συζητήσεις τα τελευταία εικοσιτετράωρα, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες. Στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκε ότι η ένσταση του ΔΗΚΟ δεν ήταν τόσο αν ο υποψήφιος για τη Δημαρχία της Λευκωσίας προέρχεται από τον ΔΗΣΥ αλλά το πρόσωπο στο οποίο κατέληξε η Πινδάρου μέσα από τις εσωκομματικές διαδικασίες που ακολούθησε. Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από το ΔΗΚΟ, ούτε και η ΕΔΕΚ εμφανίζεται πρόθυμη να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Ανδρέα Κωνσταντίνου, ενώ και η ΔΗΠΑ που είπε το «ναι» ως συμβιβασμό, συνεχίζει να εκφράζει τις επιφυλάξεις της για τον δήμαρχο Αγλαντζιάς. Έγινε συνεπώς κατανοητό πως, εάν ο ΔΗΣΥ θέλει όντως να διεκδικήσει τη Δημαρχία στο πλαίσιο μιας συνεργασίας με κόμματα του Κέντρου και όχι μόνος του, θα πρέπει να συζητήσει και άλλες επιλογές.

Για αυτό και από την ηγεσία έπεσαν και άλλες ιδέες, με αυτήν που ξεχωρίζει να είναι η περίπτωση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος Νίκου Τορναρίτη. Σε αντίθεση με τον κ. Κωνσταντίνου, ο κ. Τορναρίτης διαθέτει μεγάλη πολιτική εμπειρία και έτσι η περίπτωσή του θεωρητικά θα μπορούσε να διασκεδάσει τις ανησυχίες των άλλων κομμάτων, αφού ένας από τους λόγους που δεν προκρίνουν την υποψηφιότητα Κωνσταντίνου είναι η έλλειψη πολιτικής εμπειρίας πέραν της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης όλοι οι Δήμοι αποκτούν περισσότερες εξουσίες, ενώ η περίπτωση της Λευκωσίας θεωρείται ιδιαίτερης πολιτικής βαρύτητας, επειδή είναι πρωτεύουσα και έχει ιδιαίτερους συμβολισμούς ως μοιρασμένη πόλη.

Ένα ζήτημα που δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη είναι κατά πόσο ενδιαφέρεται ο ίδιος ο Νίκος Τορναρίτης να διεκδικήσει τον μητροπολιτικό Δήμο της πρωτεύουσας. Όπως φαίνεται, ενώ συζητείται το όνομά του, δεν έχει ακόμη διερευνηθεί εις βάθος το ενδεχόμενο της υποψηφιότητάς του εσωκομματικά. Εάν, ωστόσο, ανταποκριθούν θετικά τα κόμματα του Κέντρου σε αυτό το ενδεχόμενο, στον ΔΗΣΥ αισιοδοξούν ότι ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος μπορεί να πεισθεί.

Πάντως η εικόνα για το κατά πόσον θα γίνει αποδεκτός ο κ. Τορναρίτης δεν είναι σαφής. Στο μυαλό αρκετών από το ΔΗΚΟ ο Δήμος Λευκωσίας και ο Δήμος Στροβόλου είναι συγκοινωνούντα δοχεία και παραμένει το αγκάθι της πρόθεσης του ΔΗΣΥ να υποστηρίξει στον Στρόβολο τον Χρίστο Τσίγκη της ΔΗΠΑ, που θεωρείται αντάρτης για το ΔΗΚΟ. Αν και κάποια στιγμή ο ΔΗΣΥ εισηγήθηκε τον αντιπρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μιχάλη Δαμιανό, αυτή η συζήτηση δεν είχε προχωρήσει. Την ίδια στιγμή, το εύρος της συνεργασίας που φαίνεται να επιτυγχάνεται μεταξύ του ΔΗΣΥ και της ΔΗΠΑ σχετίζεται άμεσα με τη διεκδίκηση του Δήμου Στροβόλου, αφού είναι η μοναδική Δημαρχία που θέλει η ΔΗΠΑ και θα επηρεαστούν τα μεταξύ τους δεδομένα αν τελικά ο ΔΗΣΥ αλλάξει πορεία.

Η πιθανή συμπόρευση του ΔΗΚΟ με το ΑΚΕΛ στον Στρόβολο, με τον Σταύρο Σταυρινίδη ή άλλο υποψήφιο, αυξάνει τις πιθανότητες για συνεργασία με το κόμμα της Αριστεράς και στον μητροπολιτικό Δήμο, καθώς αυτοί είναι οι δύο μεγάλοι Δήμοι της πρωτεύσας. Σε αυτό το επίπεδο στο τραπέζι για τον Δήμο Λευκωσίας βρίσκεται και το όνομα του μέλους του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, Χρίστου Ροδιά. Σημειώνεται ότι το ΑΚΕΛ έχει ως πρώτη επιλογή την υποστήριξη υποψηφίων από τα κόμματα του Κέντρου για τους δύο πιο αστικούς Δήμους της Λευκωσίας, καθώς σε αυτές τις περιοχές δεν είναι και τόσο δυνατό εκλογικά όσο στις άλλες τρεις. Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνουν στελέχη του ΔΗΚΟ, καλές προτάσεις υπάρχουν από το ΑΚΕΛ και για Δήμους της Λεμεσού και της Πάφου, τις οποίες θα πρέπει να αξιολογήσουν στην μεγάλη εικόνα.

Σε ό,τι αφορά πάντως τον Δήμο της Λεμεσού, δεν φαίνεται να έπεσε στο τραπέζι κάποια νέα πρόταση. Ο ΔΗΣΥ, προς διατήρηση των εσωκομματικών του ισορροπιών, προκρίνει την επιλογή του Νίκου Νικολαΐδη, ενώ το ΔΗΚΟ προτάσσει τον Γιάννη Αρμεύτη, που δεν είναι καθόλου αρεστός στον ΔΗΣΥ Λεμεσού, ο οποίος φαίνεται να απορρίπτει και την περίπτωση του Δώρου Αντωνίου, παρόλο που αρχικά τη συζητούσε. Αντιθέτως, το ΑΚΕΛ φαίνεται πρόθυμο να προσφέρει στήριξη στην υποψηφιότητα Αρμεύτη, όπως και να υποστηρίξει διάφορες περιφερειακές διεκδικήσεις του κόμματος του Κέντρου.

Πάντως, πέραν της συζήτησης που έχει ξανανοίξει για τη Λευκωσία, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ συζήτησαν περισσότερο και για κάποιες Αντιδημαρχίες που διεκδικούσε το μεγαλύτερο κόμμα του Κέντρου. Φαίνεται πως στο κεφάλαιο αυτό υπάρχει πρόοδος, καθώς από πλευράς Πινδάρου έγιναν αποδεκτές κάποιες εισηγήσεις του ΔΗΚΟ, όπως για παράδειγμα η περίπτωση του νυν αντιδημάρχου Αγίας Νάπας, Αντώνη Χρίστου, μία Αντιδημαρχία που ήθελε να διεκδικήσει και η ΔΗΠΑ αλλά φαίνεται να επικράτησε η πρόταση του ΔΗΚΟ. Τη Δημαρχία θα επαναδιεκδικήσει ο προερχόμενος από τον ΔΗΣΥ, νυν δήμαρχος, Χρίστος Ζαννέττου.

Δειτε Επισης

Κακοί οι οιωνοί για τα οδοφράγματα-Παραμένει αρνητικός ο Τατάρ στην πρόταση για Πυρόι ή Κόκκινα
Θέτουν επί τάπητος τις αναπάντητες ερωτήσεις των Υπουργών οι βουλευτές
Η εικόνα αποσύνθεσης της Αστυνομίας και η αντιπολίτευση που (εξακολουθεί να) περιμένει στη γωνία
Υποστήριξή σε ΚΔ εκφράζει η ελληνικής καταγωγής βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων-«Δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για επανένωση Κύπρου»
Αδειάζει τον Παναγιώτου ο Χριστοδουλίδης για τον ΑΠΟΕΛ-«Λανθασμένη η αναφορά του σε συγκεκριμένο σωματείο»
Απαντά σε Λαβρόφ ο ΠτΔ-«Η Ρωσία μεταξύ των πρωταγωνιστών των ψηφισμάτων της βάσης λύσης του Κυπριακού»
Πρώτη τοποθέτηση ΠτΔ για την υπόθεση του Πακιστανού-Η απάντηση στα περί συγκάλυψης και στις επικρίσεις για Χαρτσιώτη
Τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη με Κόστα-Στο επίκεντρο η συνάντηση με Πρόεδρο Λιβάνου
Συνάντηση ΔΗΣΥ με οργανωμένους φορείς της Αστυνομία-«Κατάθεση υπομνήματος το επόμενο διάστημα»
Μιλά για την εμπειρία του στο Κυπριακό ο Λαβρόφ-«Δεν μπορεί να υπάρξει μαγικό σχήμα από Ρωσία»