Επικαιροποιείται το σχέδιο ανάπτυξης για το «Αφροδίτη»-Αναγκαία η πλωτή μονάδα FPU

Σε επικαιροποίηση του σχεδίου ανάπτυξης και παράγωγης του κοιτάσματος «Αφροδίτη» θα προχωρήσει, μέχρι τις 31 Μαρτίου, η κοινοπραξία που διαχειρίζεται το κοίτασμα, με το θέμα της πλωτής μονάδας να τίθεται ως αναγκαίο, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου.

Σε ενημέρωσή του στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι τις προηγούμενες μέρες υπήρξε μια διευθέτηση και όχι συμφωνία με την κοινοπραξία, στην οποία οι εταιρείες αποδέχονται ότι απορρίφθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία το αναθεωρημένο σχέδιο που παρουσίασε.

«Αυτή τη στιγμή το τι υπάρχει σε συζήτηση είναι η πλωτή μονάδα FPU να είναι αναγκαία και επίσης επειδή από το 2019 μέχρι σήμερα τα ενεργειακά στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αλλάξει κατά πολύ -και τα γεωπολιτικά αλλά και τα ίδια τα ενεργειακά-, θεωρήσαμε σωστό ότι ίσως πρέπει να αποδεχτούμε και μια επικαιροποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου, που ήταν ο κατάλληλος χρόνος», ανέφερε.

Διευκρίνισε ότι επικαιροποίηση σημαίνει το Σχέδιο εκείνο να είναι πιο λειτουργικό μέσα στο σημερινό ενεργειακό περιβάλλον της Ανατολική Μεσογείου αλλά και στο περιβάλλον της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Η κοινοπραξία του Αφροδίτη αποτελείται από τις εταιρείες Chevron Corp με 35% (διαχειριστής) την BG Cyprus (Shell) και την Newmed με 30%.

Ο κ. Παπαναστασίου εξέφρασε την εκτίμηση ότι η 31η Μαρτίου είναι χρόνος κατά τον οποίο η κοινοπραξία μπορεί να φέρει επικαιροποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου η οποία θα περιέχει, με βάση το σχέδιο ανάπτυξης του 2019 την πλωτή μονάδα παραγωγής. Όπως είπε αναμένουν τώρα την ανταπόκριση της εταιρείας.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι γύρω από το κοίτασμα «Αφροδίτη», υπήρχε το 2019 η συμφωνία ανάπτυξης και παραγωγής, η οποία τροποποιήθηκε από την κοινοπραξία στις 31 Μαΐου του 2023, ώστε να μην περιλαμβάνεται η πλωτή μονάδα πάνω από το κοίτασμα, αλλά αγωγός, 406 χιλιομέτρων που θα μετέφερε το κοίτασμα σε υποδομή της Shell στην Αίγυπτο.

Ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι ύστερα από επεξεργασία αυτής της πρότασης από τους συμβούλους της Κυβέρνησης και την Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ), θεωρήθηκε ότι υπάρχει ένα μεγάλο ρίσκο και άφηνε αβεβαιότητες στην Κυπριακή Δημοκρατία τόσο οικονομικές, όσο και από πλευράς ανάκτησης ποσοτήτων του φυσικού αερίου. Πρόσθεσε ότι υπήρχε σοβαρή πιθανότητα να ήταν μειωμένη η ροή του φυσικού αερίου την χρονική στιγμή που θα είχε έσοδα η Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ υπήρχε και η πιθανότητα να μπαίνει νερό στον αγωγό. Για το λόγο αυτό όπως είπε η τροποποίηση στο σχέδιο ανάπτυξης απορρίφθηκε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εκνευρισμός Χριστοδουλίδη για διαρροές από Εθνικό-«Κάποιοι δεν τηρούν αυτά που συμφωνούμε»
Επανέλαβε τη θέση του για αίτημα παύσης Ελεγκτή ο ΠτΔ-«Δεν διασυνδέομαι με καμία πλευρά, έτοιμος να καταθέσω αν κληθώ»
Έδωσε οδηγίες για ένσταση ο Ελεγκτής για την αίτηση της Εισαγγελίας-«Τον λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη»
Στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΑΜ-Επιθεώρησε και έδωσε οδηγίες
Επιστολή Αμερικάνων Βουλευτών σε Μπλίνκεν-«Απόδειξη αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας η Αμάλθεια»
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία