Επικαιροποιείται το σχέδιο ανάπτυξης για το «Αφροδίτη»-Αναγκαία η πλωτή μονάδα FPU

Σε επικαιροποίηση του σχεδίου ανάπτυξης και παράγωγης του κοιτάσματος «Αφροδίτη» θα προχωρήσει, μέχρι τις 31 Μαρτίου, η κοινοπραξία που διαχειρίζεται το κοίτασμα, με το θέμα της πλωτής μονάδας να τίθεται ως αναγκαίο, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου.

Σε ενημέρωσή του στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι τις προηγούμενες μέρες υπήρξε μια διευθέτηση και όχι συμφωνία με την κοινοπραξία, στην οποία οι εταιρείες αποδέχονται ότι απορρίφθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία το αναθεωρημένο σχέδιο που παρουσίασε.

«Αυτή τη στιγμή το τι υπάρχει σε συζήτηση είναι η πλωτή μονάδα FPU να είναι αναγκαία και επίσης επειδή από το 2019 μέχρι σήμερα τα ενεργειακά στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αλλάξει κατά πολύ -και τα γεωπολιτικά αλλά και τα ίδια τα ενεργειακά-, θεωρήσαμε σωστό ότι ίσως πρέπει να αποδεχτούμε και μια επικαιροποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου, που ήταν ο κατάλληλος χρόνος», ανέφερε.

Διευκρίνισε ότι επικαιροποίηση σημαίνει το Σχέδιο εκείνο να είναι πιο λειτουργικό μέσα στο σημερινό ενεργειακό περιβάλλον της Ανατολική Μεσογείου αλλά και στο περιβάλλον της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Η κοινοπραξία του Αφροδίτη αποτελείται από τις εταιρείες Chevron Corp με 35% (διαχειριστής) την BG Cyprus (Shell) και την Newmed με 30%.

Ο κ. Παπαναστασίου εξέφρασε την εκτίμηση ότι η 31η Μαρτίου είναι χρόνος κατά τον οποίο η κοινοπραξία μπορεί να φέρει επικαιροποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου η οποία θα περιέχει, με βάση το σχέδιο ανάπτυξης του 2019 την πλωτή μονάδα παραγωγής. Όπως είπε αναμένουν τώρα την ανταπόκριση της εταιρείας.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι γύρω από το κοίτασμα «Αφροδίτη», υπήρχε το 2019 η συμφωνία ανάπτυξης και παραγωγής, η οποία τροποποιήθηκε από την κοινοπραξία στις 31 Μαΐου του 2023, ώστε να μην περιλαμβάνεται η πλωτή μονάδα πάνω από το κοίτασμα, αλλά αγωγός, 406 χιλιομέτρων που θα μετέφερε το κοίτασμα σε υποδομή της Shell στην Αίγυπτο.

Ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι ύστερα από επεξεργασία αυτής της πρότασης από τους συμβούλους της Κυβέρνησης και την Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ), θεωρήθηκε ότι υπάρχει ένα μεγάλο ρίσκο και άφηνε αβεβαιότητες στην Κυπριακή Δημοκρατία τόσο οικονομικές, όσο και από πλευράς ανάκτησης ποσοτήτων του φυσικού αερίου. Πρόσθεσε ότι υπήρχε σοβαρή πιθανότητα να ήταν μειωμένη η ροή του φυσικού αερίου την χρονική στιγμή που θα είχε έσοδα η Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ υπήρχε και η πιθανότητα να μπαίνει νερό στον αγωγό. Για το λόγο αυτό όπως είπε η τροποποίηση στο σχέδιο ανάπτυξης απορρίφθηκε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο οίκος Moody’s άλλαξε τις προοπτικές της Κύπρου σε θετικές από σταθερές-Ικανοποίηση ΥΠΟΙΚ
A. Χατζηχαραλάμπους: Δεν χρειάζομαι περίοδο προσαρμογής, μπορώ ν’ αναλάβω από την επομένη της εκλογής μου
Τορναρίτης: Χειροκροτητής του ΑΚΕΛ ο κ. Προύντζος
Α. Δημητρίου: Προτεραιότητα η ασφάλεια και η υγεία των παιδιών στο παιδοογκολογικό
Υποψήφιες για το ΕΚ ανέπτυξαν θέσεις για τρεις θεματικές σε εκδήλωση στη Λευκωσία
Χριστοδουλίδης: Tο καθοδηγητικό φως στον ορίζοντα πρέπει να είναι περισσότερη Ευρώπη
Αμάλθεια, Κυπριακό, διμερείς, θα συζητήσουν Πρόεδρος και Εμίρης Κατάρ
Λ. Φουρλάς: Υποστηρίζουμε την αναγκαιότητα ίδρυσης Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου
Στην Κύπρο ο Εμίρης του Κατάρ, συναντά τον Πρόεδρο
Επισκέφθηκε την Κρακοβία ο Νίκος Χριστοδουλίδης-Ολοκληρώνει την επίσκεψη του στην Πολωνία