Δίνει νέα ευκαιρία για εξεύρεση κοινού εδάφους με ΔΗΚΟ ο ΔΗΣΥ-Ντόμινο καθυστερήσεων και στα άλλα κόμματα

Από αναβολή σε αναβολή πηγαίνουν οι τελικές αποφάσεις στον ΔΗΣΥ, σε σχέση με τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γεγονός που πονοκεφαλιάζει, τόσο την Πινδάρου όσο τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, αλλά και τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους εν δυνάμει υποψηφίους.

Υπενθυμίζεται πως ο αρχικός προγραμματισμός, ήταν οι αποφάσεις να ληφθούν στις τέσσερις Δεκεμβρίου. Ωστόσο μετά από απόφαση που λήφθηκε, κρίθηκε αναγκαίο να δοθεί περισσότερος χρόνος, στα στελέχη του κόμματος που διαχειρίζονται το θέμα των υποψηφιοτήτων για να κλειδώσουν και τους τελευταίους δήμους στους οποίους υπάρχουν εκκρεμότητες. Η συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου, μεταφέρθηκε για την περασμένη Δευτέρα, ωστόσο την τελευταία στιγμή και πάλι κρίθηκε αναγκαίο να δοθεί παράταση.

Στη βάση των πληροφοριών, ο ΔΗΣΥ έχει καταλήξει στους περισσότερους δήμους, ωστόσο παραμένουν εκκρεμότητες για ένα μικρό αριθμό οι οποίες σχετίζονται τόσο με τη συνεργασία με τα άλλα κόμματα όσο και με τα ζητήματα αδυναμιών ή πολυκοσμίας. Εκεί δηλαδή που το κόμμα εντοπίζει πως οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι υστερούν έναντι των αντιπάλων τους, είτε εκεί που υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πρόσωπα και συνεπώς η ηγεσία είναι στη δύσκολη θέση να επιλέξει έναν εκ των υποψηφίων, υπό τον φόβο να υπάρξουν αντιδράσεις και αντάρτικα.

Σε ότι αφορά το ζήτημα των συνεργασιών, σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του κόμματος, αναμένεται να δώσει ακόμα μια ευκαιρία στη συνεργασία με το ΔΗΚΟ, σε μια προσπάθεια να συγκεραστούν οι διαφορές και να υπάρξει συμφωνία ειδικά για τον δήμο της Λευκωσίας, ο οποίος επηρεάζει και το ζήτημα του περιφερειάρχη. Όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες ημέρες, ΔΗΣΥ και ΔΗΠΑ συμφώνησαν στην στήριξη του Ανδρέα Κωνσταντίνου για τον Δήμο Λευκωσίας, βγάζοντας από την εξίσωση το ΔΗΚΟ, γεγονός που επηρεάζει άμεσα και τη στήριξη από τον ΔΗΣΥ του Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη για τη θέση του προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησής. Σε αυτό το πλαίσιο και με στόχο να μην επηρεαστεί η στήριξη στον κ. Γιωρκάτζη ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, δίδουν ακόμα μια ευκαιρία στον διάλογο.

Διάλογος πάντως που αναμένεται να γίνει και με τα δύο άλλα κόμματα της συμπολίτευσης, τη ΔΗΠΑ και την ΕΔΕΚ, έτσι ώστε αφενός με τη ΔΗΠΑ να επιβεβαιωθεί και ενδεχομένως να επεκταθεί ακόμη περισσότερο το πλαίσιο συνεργασίας, αφετέρου με την ΕΔΕΚ να γίνει μια ανασκόπηση και ανίχνευση προθέσεων. Ειδικότερα για την περίπτωση της ΔΗΠΑ, ο ΔΗΣΥ αποτιμά θετικά το επίπεδο συνεργασίας, το οποίο περιλαμβάνει τη στήριξη του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος, Χρίστου Τσίγκη για τη δημαρχία Στροβόλου.

Η εκτίμηση που υπάρχει, είναι πως η νέα αναβολή, θα οδηγήσει τις τελικές αποφάσεις για το επόμενο δεκαπενθήμερο, πριν δηλαδή, τις γιορτές των Χριστουγέννων. Για τον Δημοκρατικό Συναγερμό, αυτό δεν είναι πρόβλημα, διότι έτσι κι αλλιώς οι καμπάνιες και η προεκλογική εκστρατεία θα ξεκινούσε με τον νέο χρόνο.

Πάντως, πέρα από τις διεργασίες που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, η νέα αναβολή των αποφάσεων στο ΔΗΣΥ, επηρεάζει και τα υπόλοιπα κόμματα και ειδικά το ΑΚΕΛ, το οποίο ανέμενε πως τις επόμενες ημέρες, με δεδομένα τα ονόματα που θα στηρίξει ο ΔΗΣΥ, θα άνοιγε ο δρόμος συνεργασίας του με το Δημοκρατικό Κόμμα, εκεί και όπου υπάρχει κοινό έδαφος.

Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και με άλλα κόμματα, που θα ήθελαν να έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα για τις προθέσεις του ΔΗΣΥ, για να μετρήσουν τα κουκιά τους πριν λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις. Το γεγονός δηλαδή, ότι ο ΔΗΣΥ θα καθυστερήσει να λάβει αποφάσεις, σε μεγάλο βαθμό θα επηρεάσει και τον χρόνο λήψης απόφασης από τα υπόλοιπα κόμματα.

Η επιλογή για παράδειγμα του ΔΗΣΥ για τον δήμο της Λεμεσού ή της Λευκωσίας, θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και τις αποφάσεις του ΔΗΚΟ και του ΑΚΕΛ. Το ίδιο ισχύει και για άλλους δήμους που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, καθώς και για κάποιους πιο μικρούς δήμους, που το ΔΗΚΟ ανέμενε πως οι υποψήφιοι του, θα λάβουν στήριξη από τον ΔΗΣΥ. Από τη στιγμή όμως που δεν το γνωρίζει αυτό, δεν μπορεί να προχωρήσει σε συνέργειες με το ΑΚΕΛ, αφού στο τέλος, ενδεχομένως να έχει ή να μην έχει τη στήριξη του ΔΗΣΥ.

Πλέον οι επιλογές που έχουν ενώπιον τους τα υπόλοιπα κόμματα είναι είτε να αναμένουν τις αποφάσεις στον ΔΗΣΥ, οι οποίες, όπως αναφέραμε τοποθετούνται χρονικά πριν τα Χριστούγεννα, είτε να λάβουν τις αποφάσεις τους ανεξάρτητα με τις όποιες αποφάσεις θα λάβει ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Δειτε Επισης

Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Πώς τοποθετείται ο Πρόεδρος για την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-«Δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή»
Αυστηρό μήνυμα Προέδρου για το τερματικό στο Βασιλικό-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»
Κατηγορεί την ΕΤΥΦΑ η CMC για τερματικό LNG-«Παραβιάζει επίμονα τις υποχρεώσεις πληρωμής»
Ένας Ισραηλινός και ένας Παλαιστίνιος αγκαλιάστηκαν μπροστά στον Πάπα Φραγκίσκο
Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία»
Εν αναμονή σήματος από Europol, Interpol και Ρωσία για το απειλητικό email που αναστάτωσε τα σχολεία οι Αρχές