Αδήριτη ανάγκη για σοβαρές αλλαγές στον αθλητισμό διαπιστώνει το ΑΚΕΛ

Για αδήριτη ανάγκη για σοβαρές αλλαγές στο αθλητικό οικοδόμημα, έκανε λόγο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, τονίζοντας πως με σωστό προγραμματισμό ο κυπριακός αθλητισμός θα έχει λαμπρότερο μέλλον.

Ο κ. Στεφάνου μιλούσε στην εκδήλωση απονομής του Βραβείου Αθλητικής Προσφοράς «Κώστα Λυμπουρή και Νική Γεωργίου Κ.Ε. ΑΚΕΛ», που έλαβε χώρα στον Πολυδύναμο Πολυχώρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης στην Λάρνακα. 

Στην εκδήλωση απονεμήθηκε για 14η χρονιά το Βραβείο Αθλητικής Προσφοράς που θέσπισε το Κόμμα από το 2010. 

Στην ομιλία του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως το βραβείο φέρει τα ονόματα δύο αξέχαστων μας συντρόφων,  του Κώστα Λυμπουρή και του Νική Γεωργίου, οι οποίοι με την αθλητική τους δράση άφησαν μεγάλη κληρονομιά στο κυπριακό αθλητικό στερέωμα». 

«Με το Βραβείο Αθλητικής Προσφοράς αναγνωρίζουμε και προβάλουμε την προσφορά ανθρώπων που με την αγωνιστική και όχι μόνο παρουσία τους, άφησαν τη δική τους σφραγίδα και έγραψαν τη δική τους σημαντική ιστορία στον χώρο του αθλητισμού», είπε.

Όπως είπε οι αποψινοί τιμώμενοι, Παναγιώτης Πιερή και ο Νικολής Στυλιανού «είναι αθλητικές προσωπικότητες που έβαλαν τη σφραγίδα τους ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1950 και ολοκληρώνοντας το αθλητικό τους σεργιάνι τέσσερις δεκαετίες αργότερα».

Για τον Παναγιώτη Πιερή, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ήταν ένας από τους υπεραθλητές του κυπριακού αθλητισμού, ίσως ο μπροστάρης της εποχής του. Πολυσύνθετος και ανίκητος σε όλα τα αθλήματα με τα οποία ασχολήθηκε. Πρωταθλητής στο ποδόσφαιρο, πολυπρωταθλητής και μεγάλος ηγέτης στην καλαθόσφαιρα, παγκυπριονίκης και ρέκορντμαν στον κλασσικό αθλητισμό. Ήταν αξεπέραστος.

Για τον Νικολή Στυλιανού, ανέφερε ότι αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στο κυπριακό ποδόσφαιρο και στην πολυαγαπημένη του Αλκή. Από αμούστακο παιδί εντάχθηκε στις τάξεις της Αθάνατης και αποχώρησε τέσσερεις δεκαετίες αργότερα όταν πλέον τού στέρεψαν οι δυνάμεις. Δυνατός και αποφασιστικός στον αγωνιστικό χώρο, αλλά πάντα πρότυπο αθλητοπρέπειας, υπήρξε ηγετική μορφή στο Λαρνακιώτικο σωματείο για δυο δεκαετίες οδηγώντας το σε διακρίσεις που δεν έφεραν δυστυχώς κανένα τίτλο παρότι σε κάποιες περιπτώσεις η Αλκή πλησίασε πολύ. «Ποδοσφαιριστής, αργότερα βοηθός προπονητής, πρώτος προπονητής των εφηβικών ομάδων και διοικητικός παράγοντας, κατέθεσε την ψυχή του για το μεγαλείο της Αλκής», είπε.

Εξάλλου, ο κ. Στεφάνου τόνισε πως στον στίβο αλλά και σε κάθε μορφής άθλημα, η διάκριση και ο πρωταθλητισμός είναι ασφαλώς στόχος, για να προσθέσει πως «η μεγάλη ουσία όμως της προσπάθειας στον αθλητισμό βρίσκεται πίσω από το αποτέλεσμα».

«Βρίσκεται στον κόπο, στον ιδρώτα, στις άπειρες ώρες και μέρες μέσα στα γήπεδα δουλεύοντας όχι μόνο το σώμα, αλλά και το πνεύμα. Είναι όλη αυτή η διαδικασία που οι Αρχαίοι Έλληνες συμπύκνωσαν στη γνωστή ρήση «νους υγιής εν σώματι υγιή». Γι’ αυτό και στον αθλητισμό ο πρωταθλητισμός και τα ρεκόρ δεν είναι αυτοσκοπός ή τουλάχιστον δεν πρέπει να είναι», συνέχισε.

Παράλληλα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ παρατήρησε πως «στη σημερινή εποχή, ο αθλητισμός και οι ευγενικές ιδέες που αυτός πρεσβεύει, έχουν τρωθεί σε μεγάλο βαθμό».

Όπως είπε, στον χώρο του αθλητισμού εδώ και πολύ καιρό έχουν διεισδύσει φαινόμενα που απαξιώνουν και καταρρακώνουν την αθλητική ιδέα. «Η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού τον έχει μετατρέψει από αγαθό σε εμπορεύσιμο προϊόν. Η επιβίωσή του έχει υποταχθεί στην απόλυτη λογική των κανόνων της αγοράς και του κέρδους. Και μάλιστα με πολύ προκλητικό τρόπο. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, να πεινούν και να υποφέρουν από τη φτώχεια να ξοδεύονται τρελά λεφτά για μεταγραφές, ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο», συμπλήρωσε, ενώ αναφέρθηκε και στη βία, στο ντόπινγκ και τα στημένα παιγνίδια, λέγοντας ότι «έχουν καταντήσει καρκίνωμα».

Αναφερόμενος στον κυπριακό αθλητισμό, ο κ. Στεφανου σημείωσε πως «η συνεχής εξυγίανση, η εκδημοκρατικοποίηση, η διαφάνεια και η λογοδοσία εξακολουθούν να παραμένουν στόχοι που πρέπει να υλοποιηθούν». 

Όπως ανάφερε, το ΑΚΕΛ, αναγνωρίζοντας «την αδήριτη ανάγκη για σοβαρές αλλαγές στο αθλητικό οικοδόμημα» κατέθεσε πλαίσιο προτάσεων με στόχο την εξυγίανση και την πρόοδο του κυπριακού αθλητισμού, με πρόταξη την ανάγκη για μια Ενιαία αθλητική νομοθεσία που συζητιέται τα τελευταία έξι τουλάχιστον χρόνια».

Ο κυπριακός αθλητισμός διαθέτει ταλέντο. Με σωστό προγραμματισμό, με επένδυση σε υποδομές και στήριξη στους αθλητές, είμαι βέβαιος πως θα έχει και λαμπρότερο μέλλον. Αυτό που επιβάλλεται να υπάρξει είναι η ανάλογη πολιτική βούληση για να επέλθουν οι πιο πάνω σημαντικές αλλαγές», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αγγίζει τους 33 βαθμούς η θερμοκρασία-Ο καιρός μέχρι τη Δευτέρα
Εγκατεστημένες κάμερες στα πλείστα ιδιωτικά νηπιαγωγεία-Ζητά τήρηση νόμου για την παρακολούθηση η Ισότητα
Μέτρα για αντιμετώπιση αδήλωτης εργασίας και Τουρκοκύπριους συζητά το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα
Επαναδραστηριοποίηση Μηχανισμού Διαβούλευσης με Παιδοβουλή
Πέραν των 4726 παιδιών από αρχές έτους στο ΤΑΕΠ Παίδων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας
Υπουργείο Εργασίας: Σημαντικά οφέλη για αγορά εργασίας από τη συμμετοχή στην ΕΕ
Στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση το θέμα των πλαστών πτυχίων
Ετοιμόρροπη η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Αμμόχωστο
Εκκλησιασμός θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαΐου στην κατεχόμενη Βατυλή
Στόχος του ΡΙΚ να εξελιχθεί ο θεσμός του κυπριώτικου σκετς