Ευχαρίστησε τον Πιερρακάκη για την επίλυση προβλημάτων Κυπρίων φοιτητών η Πρόεδρος της Βουλής

Για συνέχιση των κοινών προσπαθειών Κύπρου και Ελλάδας με στόχο την επένδυση στην ποιότητα της παιδείας έκανε λόγο η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση το απόγευμα της Δευτέρας με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού της Ελλάδας Κυριάκο Πιερρακάκη.

Χαιρετίζοντας την υπογραφή του προγράμματος συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας Κύπρου και Ελλάδας, η κ. Δημητρίου είπε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Έλληνα Υπουργό Παιδείας αρκετά θέματα που αφορούν το επίπεδο της παρεχόμενης παιδείας που θέλουμε να εξασφαλίσουμε για τα παιδιά μας, ειδικά μετά τη συζήτηση για τα τελευταία απογοητευτικά αποτελέσματα, τα οποία προβληματίζουν αλλά και ενισχύουν την ευθύνη για αντιμετώπιση και αντιστροφή τους.

Προσέθεσε πως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας επισκέφθηκε προσφάτως και τη Βουλή των Ελλήνων και πως «μέσω της ανταλλαγής εμπειρογνωμοσύνης, καλών πρακτικών και κοινών προγραμμάτων μπορούμε πραγματικά να συμβάλλουμε προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης, αλλά και την αντιμετώπιση αρκετών προκλήσεων, τις οποίες έχουμε να διαχειριστούμε από κοινού».

Ευχαρίστησε επίσης τον Έλληνα Υπουργό Παιδείας για την καταλυτική του, όπως είπε, παρέμβαση σε προηγούμενη συνάντηση που είχαν στην Ελλάδα αναφορικά με την περίοδο εγγραφής για τους Κύπριους άρρενες στρατιώτες, που έχει επιλυθεί επιτυχώς, αλλά και για το ζήτημα των μεταγραφών Κυπρίων φοιτητών που τέθηκε και από τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας, με σκοπό την ενίσχυση των επηρεαζόμενων οικογενειών όπου πληρούνται τα σχετικά κριτήρια, με μόνη εκκρεμότητα να παραμένει το ζήτημα του αριθμού κοινωνικών ασφαλίσεων (ΑΜΚΑ), το οποίο, όπως είπε, ο κ. Πιερρακάκης τη διαβεβαίωσε ότι θα εξετάσει επισταμένα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Συμπλήρωσε ακόμη πως συζήτησαν ευρύτερα θέματα που αφορούν το bullying και προκλήσεις στον χώρο της παιδείας και της εκπαίδευσης.

«Κύριε Υπουργέ, σας διαβεβαιώ, και εγώ προσωπικά και η Βουλή των Αντιπροσώπων, ότι θα συνεχίσουμε ακριβώς, μέσω και της άριστης συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, να ενισχύουμε την προσπάθεια να επενδύσουμε όπως πρέπει σε ποιότητα στην παιδεία μας που τόσο πολύ το έχουμε ανάγκη», κατέληξε η κ. Δημητρίου.

Από την πλευρά του, ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει την Πρόεδρο της Βουλής αναλυτικά αφενός για το πρόγραμμα συνεργασίας το οποίο υπεγράφη σήμερα μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας των δύο χωρών και το τι προβλέπει σε σχέση με όλες τις πτυχές της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Είπε επίσης ότι ενημέρωσε την κ. Δημητρίου ότι την περασμένη Παρασκευή κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή η διακρατική συμφωνία για αμοιβαία αναγνώριση τίτλων σπουδών των ελληνικών και κυπριακών πανεπιστημίων.

«Όλα αυτά δείχνουν μια διάθεση συνεργασίας, μια διάθεση να μαθαίνουμε περισσότερο ο ένας από τον άλλο, να ανταλλάσσουμε καλές πρακτικές και να μην επαναλαμβάνουμε την ίδια δουλειά όπου είναι δυνατόν, και όπως λένε και στη γλώσσα της τεχνολογίας να διαλειτουργούμε, δηλαδή να μαθαίνουμε γρήγορα ο ένας από τον άλλο», τόνισε σχετικά, εκφράζοντας παράλληλα ελπίδα για περαιτέρω εμβάθυνση και από κοινού ενέργειες που θα βοηθήσουν την κάθε χώρα να αναπτυχθεί και η καθεμία ξεχωριστά και μαζί, όπως είναι η κοινή τους μοίρα.

Συμπληρωματικά προς την τοποθέτηση του κ. Πιερρακάκη, η κ. Δημητρίου είπε ότι η προηγούμενή του ιδιότητα ως Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα βοηθήσει στους παραπάνω στόχους, καθώς η ψηφιοποίηση είναι μια παράμετρος που δεν μπορεί να παραγνωριστεί και στην παιδεία, ενώ αναφορικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση είπε ότι η Κύπρος έχει επιτύχει σε αυτό το εγχείρημα και χαιρέτισε της αντίστοιχες πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναληφθούν στην Ελλάδα, προσφέροντας, όπως είπε, «πεδίο δόξης λαμπρό» για μελλοντική συνεργασία και σε αυτόν τον τομέα.

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, στο περιθώριο της επίσκεψής του κ. Πιερρακάκη πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους Πρυτάνεις των Κυπριακών Πανεπιστημίων, στην οποία συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στον τομέα Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Προστίθεται ότι ο Έλληνας Υπουργός είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, παρουσία και της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνάς Μιχαηλίδου, κατά την οποία έγινε επαναβεβαίωση της πολιτικής βούλησης για αλλαγές στην παιδεία μέσω συνεργασιών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Για παραβίαση «εθνικού εναέριου χώρου» από γαλλικά μαχητικά, κάνει λόγο το «υπεξ»
Αναχώρησαν από το λιμάνι Λεμεσού 1200 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα
Διόρισε Ειδική Εκπρόσωπο για Θρησκευτικές Ελευθερίες και Προστασία Μειονοτήτων στην Μέση Ανατολή ο ΠτΔ
Δεν έλαβε ακόμη απάντηση ο ΠτΔ για την ημερομηνία της συνάντησης με Τατάρ-«Έχουμε και εμείς κόκκινες γραμμές»
ΒΙΝΤΕΟ: Άκουσε τα κάλαντα από τις ένοπλες δυνάμεις ο ΠτΔ-Η έκπληξη της χορωδίας της Εθνικής Φρουράς
Θέλουν την παρέμβαση ΥΠΕΞ και ΗΕ για λύση μετά τα επεισόδια στη Δερύνεια οι αγροτικές οργανώσεις
Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία