Κλειδώνει αποφάσεις για τις τοπικές εκλογές το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ-Τα ονόματα που προωθούνται

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η αποψινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού, καθώς αναμένεται να ληφθούν αρκετές τελικές αποφάσεις αναφορικά με τα πρόσωπα που θα υποστηρίξει η Πινδάρου για τις θέσεις των περιφερειαρχών, των δημάρχων και των αντιδημάρχων σε πολλές περιοχές παγκύπρια.

Παρόλο που η παράταξη υπήρξε ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων όλο αυτό τον καιρό που τρέχουν οι διεργασίες μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για συνεργασίες, φαίνεται ότι η προσπάθειά της να ακροβατήσει ανάμεσα στις ευαίσθητες εσωτερικές ισορροπίες και τις ανάγκες των άλλων κομμάτων, δεν της επέτρεψε τελικά να επιτύχει το εύρος των συνεργασιών που θα ήθελε. Αρκετά μεγάλη αναμένεται να είναι η συμπόρευσή της με την ΔΗΠΑ, καθώς θα αφορά πάρα πολλούς Δήμους, ωστόσο μικρότερη θα είναι με την ΕΔΕΚ και με το ΔΗΚΟ, με το οποίο δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για τους περισσότερους μεγάλους Δήμους της Κύπρου και θα συμπράξουν κυρίως σε περιφερειακό επίπεδο.

Όλο αυτό το διάστημα, η ηγεσία του ΔΗΣΥ δεν είχε απλώς να αντιμετωπίσει τη διαπραγμάτευση με τα άλλα κόμματα. Ήταν αντιμέτωπη κυρίως με τα ίδια τα στελέχη του κόμματος. Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο εσωστρέφειας, στο απόγειο της οποίας συναγωνιστές έγιναν εχθροί, έπεσαν βαριές κουβέντες και υπήρχε έντονο το στοιχείο του διχασμού, ήταν αναμενόμενο πως οι προσωπικές ατζέντες θα ήταν πολύ πιο έντονες, αφού το κάθε στέλεχος είχε έντονες απόψεις για την κατάσταση στην οποία περιήλθε το κόμμα, ποιοι ήταν οι φταίχτες και ποιοι δικαιούνται επιβράβευση. Κάπως έτσι, ο ΔΗΣΥ βρέθηκε με πολλαπλούς υποψήφιους για κάθε ανώτατο αξίωμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γνωρίζοντας ότι μπορεί να επιλέξει μόνο ένα και σε αρκετές περιπτώσεις κανένα, αφού κάποια από αυτά τα αξιώματα θα έπρεπε να καταλήξουν σε άλλα κόμματα, ώστε να τελεσφορήσουν οι συνεργασίες και να αυξηθεί η πιθανότητα εκλογικής επιτυχίας.

Η λύση που βρέθηκε ήταν να γίνουν εσωτερικές δημοσκοπήσεις, ώστε να μπορούν να ληφθούν αποφάσεις στη βάση κάποιων αντικειμενικών δεδομένων, που αφορούν τη δημοφιλία και την εκλεξιμότητα των ενδιαφερομένων. Αν και αυτός δεν ήταν ο μοναδικός παράγοντας που προσμετρήθηκε, φαίνεται πως οι δημοσκοπήσεις διαδραμάτισαν εξέχοντα ρόλο, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια σε αρκετούς, που θεωρούσαν ότι δεν έγιναν με τον σωστό τρόπο και δεν αναγνώριζαν το αποτέλεσμά τους, και οδήγησαν μέχρι και σε παραιτήσεις. Αναλώθηκε πολλή ενέργεια στην προσπάθεια να υπάρξουν συμβιβασμοί και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οι αντάρτες να θέσουν σε κίνδυνο την εκλογική προσπάθεια της παράταξης και το φαινόμενο περιορίστηκε σε αρκετό βαθμό, όμως κάποιοι παραμένουν ανένδοτοι. Την ίδια στιγμή, προτάσεις τις οποίες έκανε ο ΔΗΣΥ στα κόμματα του Κέντρου, με βασικότερο γνώμονα τις δικές του εσωτερικές ισορροπίες, δεν φάνηκε να γίνονται αποδεκτές, με αποτέλεσμα το ΑΚΕΛ να μπαίνει στο παιγνίδι ακόμη και σε Δήμους που πριν από λίγο καιρό θεωρείτο πως θα είχαν εύκολες εκλογές οι συνεργασίες του ΔΗΣΥ με το Κέντρο.

Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία και με πλήρη επίγνωση ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει τους πάντες, η ηγεσία κατέληξε στην τελική της πρόταση. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως συζητήσεις και διεργασίες γίνονταν μέχρι την τελευταία στιγμή, πριν ο αναπληρωτής πρόεδρος, Ευθύμιος Δίπλαρος, καταθέσει την εισήγηση προς το Εκτελεστικό Γραφείο, η οποία θα προωθηθεί στο Πολιτικό Γραφείο που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα.

Δεν αναμένεται να εγκριθούν κατά τη σημερινή συνεδρία όλα τα ονόματα που θα υποστηρίξει ο ΔΗΣΥ για τις θέσεις των προέδρων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, των δημάρχων και των αντιδημάρων, αλλά ένας σημαντικός αριθμός. Αν και υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες και ενδέχεται να υπάρξουν νέες τελικές αποφάσεις εντός της ημέρας, καθώς θα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι, η μέχρι στιγμής εικόνα που προκύπτει από τις πληροφορίες για το τι θα οδηγηθεί στο Πολιτικό Γραφείο προς επικύρωση έχει ως εξής:

Στη Λευκωσία ο ΔΗΣΥ θα υποστηρίξει για περιφερειάρχη τον Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη. Για τον μητροπολιτικό Δήμο θα διεκδικήσει τη Δημαρχία με τον Ανδρέα Κωνσταντίνου και την Αντιδημαρχία με τον Χρύσανθο Φάκα. Στον Στρόβολο θα υποστηρίξει για τη Δημαρχία τον Χρίστο Τσίγκη της ΔΗΠΑ και θα διεκδικήσει την Αντιδημαρχία με την Στέλλα Σουρμελλή. Στη Λακατάμια η σκέψη που αναμενόταν να κλειδώσει ή να απορριφθεί εντός της ημέρας ήταν να προωθηθεί ο Λουκάς Ελευθερίου για τη Δημαρχία και ο Άλκης Αλκιβιάδους για την Αντιδημαρχία. Για τη Δημαρχία του Δήμου Λατσιών-Γερίου υποψήφιος θα είναι ο Χρίστος Πιτταράς και για τη Νότια Λευκωσία ο Ανδρέας Ιωσήφ.

Σε ό,τι αφορά τη Λεμεσό, ο εκλεκτός του ΔΗΣΥ για περιφερειάρχης είναι ο Βασίλης Δημητριάδης και για τη Δημαρχία θα υποστηρίξει Νίκο Νικολαϊδη. Στον Δήμο της Ανατολικής Λεμεσού εκλεκτός του ΔΗΣΥ θα είναι ο Κούλλης Τσαγγάρης για τη Δημαρχία και ο Χρίστος Παπαμιχαήλ για την Αντιδημαρχία Γερμασόγειας. Στα Πολεμίδια είτε θα κλείσει συμφωνία με το ΔΗΚΟ και τη ΔΗΠΑ για τον Άντρο Θεοδώρου είτε ο ΔΗΣΥ θα διεκδικήσει τη Δημαρχία με τη Γιωργούλλα Πατέρα. Δεν έχει επίσης κλειδώσει η Δυτική Λεμεσός, που η απόφαση θα ληφθεί μεταξύ Νίκου Σπύρου ή Άριστου Αριστείδου.

Στην Λάρνακα η παράταξη ταλαντεύεται ακόμα μεταξύ Ευάγγελου Ευαγγελίδη ή Χάρη Μίλλα για τον Επαρχιακό Οργανισμό. Υποψήφιος του ΔΗΣΥ για τη Δημαρχία Αραδίππου θα είναι ο Χριστόδουλος Πάρτου. Στην Αθηένου θα υποστηρίξει τον προερχόμενο από το ΔΗΚΟ Πέτρο Καρεκλά και στα Λεύκαρα τον Σοφοκλή Σοφοκλέους της ΕΔΕΚ.

Στην Πάφο ο ΔΗΣΥ θα διεκδικήσει τον Επαρχιακό Οργανισμό με τον Κωστάκη Κωνσταντίνου και τη Δημαρχία με τον Φαίδωνα Φαίδωνος. Προσανατολίζεται προς υποψήφιο του ΔΗΚΟ ή της ΕΔΕΚ στην Ανατολική Πάφο.

Στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, υποψήφιος περιφερειάρχης θα είναι ο Γιάννης Καρούσος. Ο ΔΗΣΥ θα διεκδικήσει και τις δύο Δημαρχίες, με τον Γιώργο Νικολέττο στο Παραλίμνι και τον Χρίστο Ζαννέτο στην Αγία Νάπα.

Δειτε Επισης

Στο Βουκουρέστι για το Συνέδριο του ΕΛΚ η Αννίτα Δημητρίου
Ευχαρίστησε τον ΠτΒ της Σλοβακίας για τη στήριξη προσπαθειών λύσης ο Πρόεδρος
Με παρέμβαση ΠτΔ δεν εφεσιβάλλεται η απόφαση κατά ΡΙΚ για την υπόθεση της Ευδοκίας-«Πραγματικά λυτρώνομαι»
Διεκδικεί ρόλο στον δημόσιο διάλογο η «Αιχμή»-Ψήνει συνεργασία με Οικολόγους, δεν επαναδιεκδικεί ο Παπαδάκης
Σε κομβικό σημείο ο Πρόεδρος-Το έργο που παράχθηκε, η δημοτικότητα και το στοίχημα της επόμενης μέρας
Στιούαρτ: Το Κυπριακό είναι επιλύσιμο ακόμα, χρειάζεται πολιτικό θάρρος
«Άδικο και πολιτικά υποκινούμενο» το Ψήφισμα 186 ισχυρίζεται η τ/κ ηγεσία
Στιούαρτ: Να κάνουμε τα πάντα για τη λύση, δεν έχουμε την πολυτέλεια για άλλες τέτοιες επετείους
Βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωση διμερών σχέσεων, εκφράζουν Δημητρίου και Πελεγκρίνι
Κ. Κόμπος: Εργαζόμαστε για την ημέρα που η παρουσία ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν θα είναι απαραίτητη