«Μου πήραν το μηχάνημα οξυγόνου. Το να είσαι όμηρος στις σήραγγες είναι μια αφόρητη κατάσταση»

Μια ηλικιωμένη Ισραηλινή όμηρος διηγήθηκε πώς οι τρομοκράτες της Χαμάς της αφαίρεσαν το μηχάνημα που της παρείχε οξυγόνο, ενώ την κρατούσαν αιχμάλωτη στις σήραγγες.

Η 77χρονη Margalit Moses συμμετείχε στην εβραϊκή γιορτή Χανουκά όπου τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων και προσευχήθηκαν για όσους εξακολουθούν να αγνοούνται. Η ηλικιωμένη γυναίκα μίλησε για τον χρόνο και τις μέρες που δεν περνούσαν όσο ήταν αιχμάλωτη.

Τόσο η ίδια όσο και οι οικογένειες των απαχθέντων απαιτούν από την ισραηλινή κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τη Χαμάς εδώ και τώρα για την απελευθέρωσή τους. Οι οικογένειες των αγνοουμένων εθεάθησαν να κλαίνε καθώς άναβαν κεριά ενώ άλλοι φώναζαν συνθήματα και ζητούσαν την απελευθέρωσή τους.

Η κυρία Moses ηγήθηκε της έκκλησης σε ένα ισχυρό βιντεοσκοπημένο μήνυμα, όπου μίλησε για τον χρόνο που ήταν αιχμάλωτη στις υπόγειες σήραγγες της μετά την αρπαγή της από το κιμπούτς Νιρ Οζ.

«Τη νύχτα πρέπει να είμαι συνδεδεμένη με ένα μηχάνημα οξυγόνου και το πήρα μαζί μου στη Γάζα για να μπορώ να κοιμηθώ. Ένας από τους τρομοκράτες που θύμωσε μαζί μου, μου πήρε τη συσκευή παρόλο που του είπα ότι ήταν το οξυγόνο μου. Του μίλησα στα αραβικά και κατάλαβε το νόημα, αλλά δεν τον ένοιαζε. Επί 49 ημέρες δεν κοιμήθηκα. Ήταν πολύ δύσκολο. Υπήρχαν ψυχικές δυσκολίες, υπήρχαν σωματικές δυσκολίες και κάθε μέρα που περνούσε γινόταν όλο και πιο δύσκολη. Το να είσαι όμηρος στις σήραγγες είναι μια αφόρητη κατάσταση. Πρέπει να ελευθερώσουν τους ανθρώπους το συντομότερο δυνατό».

Η 72χρονη Adina Moshe (φωτ.κάτω), η οποία απελευθερώθηκε μετά από 49 ημέρες, είπε ότι υπάρχουν ακόμα παγιδευμένοι «πολύ παλιοί» φίλοι της από το Kibbutz της.

Είπε: «Είναι όλοι ηλικιωμένοι με σοβαρές υποκείμενες παθήσεις και χωρίς τα κατάλληλα φάρμακα. 'Όταν ήμουν εκεί, η κατάσταση του φαγητού επιδεινωνόταν συνεχώς. Καταλήξαμε να τρώμε μόνο ρύζι. Σας ικετεύω... Παρακαλώ κάντε τα πάντα για την απελευθέρωσή τους, μόνο έτσι θα μπορέσω να αναρρώσω. Μέχρι να επιστρέψουν, η καρδιά μου είναι εκεί και δεν θα μπορέσω να συνέλθω».

Οι οικογένειες και οι αγαπημένοι των αγνοουμένων με δάκρυα στα μάτια άναβαν κεριά στο τραπέζι για τους αγνοούμενους στην πλατεία Ομήρων.

Ανάμεσά τους ήταν και η 64χρονη Debi Paz της οποίας η 18χρονη κόρη φίλης της είναι μεταξύ εκείνων που βρίσκονται ακόμη στη Γάζα.

«Ελπίζω σε ένα θαύμα. Έρχομαι εδώ κάθε μέρα - δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. 64 ημέρες περιμένουμε. 'Είναι μόνο ένα παιδί - ήταν στο στρατό για ένα μήνα. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ζώα. Χειρότεροι από τα ζώα, είναι διάβολοι».

Η 35χρονη Yoel Mendelsohn, εθεάθη να κλαίει καθώς αγκάλιαζε τον σύζυγό της, Yoel.

Ο κ. Mendelsohn δήλωσε: «Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τις οικογένειες των αγνοουμένων .Ένας από τους φίλους μου ήταν μεταξύ εκείνων που απελευθερώθηκαν. Το να βρίσκομαι εδώ είναι σαν να στέκομαι σε μια ανοιχτή πληγή».

Ο Eran Herooti, 48 ετών, ήρθε επίσης για να δείξει την υποστήριξή του μαζί με τη σύζυγό του Ifat: «Είναι σημαντικό να δείξουμε την υποστήριξή μας, καθώς κάποιοι άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται στα νύχια της άρρωστης και κακής Χαμάς». Η κυρία Herooti πρόσθεσε: «Είναι σαν να συμμετέχουμε σε κάτι που είναι πολύ μεγαλύτερο από τον καθένα μας. Είναι αλληλεγγύη».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Στους 25 οι νεκροί στο Λος Άντζελες-Εφιάλτης χωρίς τέλος καθώς οι άνεμοι δυναμώνουν
Συνελήφθη ο παυθέντας πρόεδρος της Νότιας Κορέας-Ο Γιουν μεταφέρθηκε για ανάκριση στην εισαγγελία
Ένας νεκρός και αρκετοί τραυματίες σε φεστιβάλ με ταύρους στην Ινδία
Η Χαμάς ελπίζει σε «μια σαφή και περιεκτική συμφωνία» με το Ισραήλ για τη Γάζα
Γιατί η Ακροδεξιά στην Ευρώπη έχει επικεφαλής ισχυρές γυναίκες-Η ιδιαίτερη περίπτωση της Γερμανίας
Κομήτης φαίνεται με γυμνό μάτι-Συμβαίνει μία φορά στα 160.000 χρόνια
Νέα προειδοποίηση για ισχυρούς ανέμους έως 110 χλμ/ώρα στις πυρόπληκτες περιοχές του Λος Άντζελες
Η Χαμάς αποδέχτηκε το σχέδιο συμφωνίας για ομήρους και εκεχειρία στη Γάζα-Τι περιλαμβάνει το κείμενο
Ψέκασαν με ροζ σκόνη το Λος Άντζελες μετά τις φονικές πυρκαγιές-Τι είναι και γιατί προκαλεί αντιδράσεις
Η Ισπανία σχεδιάζει φόρο σε ακίνητα που αγοράζουν πολίτες εκτός ΕΕ για αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης