Γνωστά και άγνωστα τοπία της Κύπρου μέσα από την οπτική εξερευνητών και πολιτών (pics)

«Ο κόσμος της εξερεύνησης είναι μαγικός, αλλά και δύσκολος». Τα λόγια του Κυριάκου Κεφάλα, δείχνουν πως πρόκειται για έναν άνθρωπο με πάθος για αυτό που κάνει, το πάθος του οποίου έχει συμπαρασύρει άλλους 150 χιλιάδες συμπολίτες μας, που ακολουθούν τη σελίδα που έχει εμπνευστεί και δημιουργήσει εδώ και εννέα χρόνια.

Το 2014, όταν το Facebook δεν είχε να ανταγωνιστεί άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ξεπρόβαλλαν καθημερινά νέες ομάδες συνδρομητών που καταπιάνονταν από διαφορετικές θεματολογίες. Απουσίαζε όμως μια. Μια ομάδα που προωθεί τις κρυφές ομορφιές και τα άγνωστα, απάτητα μέρη του νησιού μας. Έτσι, ο Κυριάκος, όντας από παιδί εξερευνητής, λάτρης της φύσης και του άγνωστου, δημιούργησε τη σελίδα «Τοπία της Κύπρου». Στόχος του ήταν να γνωστοποιεί στους ακόλουθούς του περιοχές και τοπία, άγνωστα στην πλειοψηφία της κυπριακής κοινωνίας, από τις κατεχόμενες μέχρι τις ελεύθερες περιοχές του νησιού, αλλά ποτέ δεν είχε φανταστεί τις διαστάσεις και την επισκεψιμότητα που θα λάμβανε η σελίδα του.

Σε αυτό βέβαια βοήθησε και η περίοδος της πανδημίας με την στροφή περισσότερων Κυπρίων στην φύση. Παρόλα αυτά, η σελίδα έγινε γνωστή κυρίως λόγω των φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες ωθούσαν και ωθούν τον κόσμο να επισκεφτεί τα μέρη που απεικονίζονται, αλλά και να ξεφύγει από τα συνηθισμένα και γνωστά στο ευρύ κοινό μέρη.

kyriako

*Κορμακίτης

Στο όλο του εγχείρημα, βοήθησε σε μεγάλο βαθμό και η ιδιότητα του Κυριάκου ως δάσκαλος στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Κάβο Γκρέκο, αφού οι προσωπικές του εξερευνήσεις κρύβουν πίσω τους, έρευνα για το περιβάλλον του τοπίου που επισκέπτεται, των πετρωμάτων στο σημείο, των ζώων και των σπάνιων φυτών που θα βρεθούν στο δρόμο του. Όλες τις πληροφορίες τις μοιράζεται στη σελίδα, ώστε ο κόσμος, όπως ανέφερε ο ίδιος μιλώντας στον REPORTER, να μην είναι ένας απλός παρατηρητής, αλλά να αποκτήσει και τις απαραίτητες γνώσεις και ταυτόχρονα να σέβεται και το περιβάλλον. «Ο καθένας που εξορμά έχει διαφορετικά κίνητρα. Για παράδειγμα εγώ έχω διαφορετικά κίνητρα από τους άλλους. Εγώ θα μελετήσω το τοπίο που βρίσκομαι, άλλοι θέλουν να το φωτογραφίσουν και άλλοι το βλέπουν ως μια ευκαιρία για περιδιάβαση. Όλα είναι αποδεκτά στην εξερεύνηση», είπε.

ena

*Χαρκοκόλυμπος

Πέραν από την διάδραση μέσα από τις φωτογραφίες που αναρτώνται από σχεδόν όλα τα μέλη της, οι δώδεκα διαχειριστές της σελίδας ανά τακτά χρονικά διαστήματα οργανώνουν εκδρομές. Η πρώτη οργανωμένη εκδρομή, ήταν και καθοριστική για την πορεία της σελίδας, αφού επρόκειτο για μια πανέμορφη περιοχή – άγνωστη για τους περισσότερους - στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου. «Οργανώσαμε την πρώτη μας εκδρομή στα Στυλλάρκα της Ακανθούς. Ακόμη και εγώ, που είχα επισκεφθεί παιδί την περιοχή, ήταν λες και το επισκέφθηκα πρώτη φορά. Από εκείνη την ημέρα, άλλαξε η οπτική με την οποία έβλεπε ο κόσμος την σελίδα. Όλοι μιλούσαν για την “άγνωστη περιοχή” και ζητούσαν λεπτομέρειες για να την επισκεφτούν», εξιστορεί.

dodeka

*Μαραθκιά, Ακανθού

dyo

*Φαράγγι Φαρκονιάς

Μετά από αυτή, ήρθαν και άλλες πολλές εκδρομές που συνεχίζονται μέχρι σήμερα, με τους συμμετέχοντες να επισκέπτονται μέρη και όμορφες περιοχές από την μια άκρη της Κύπρου στην άλλη…. Από την άγνωστη ομορφιά της Πάφου, μέχρι τα βουνά του κατεχόμενου Πενταδάκτυλου. Από φαράγγια μέχρι εγκαταλελειμμένα χωριά. Όλοι κουβαλώντας το ίδιο πάθος για εξερεύνηση.

Οι εκδρομές που διοργανώνει η ιστοσελίδα μάλιστα δημιούργησε νέες φιλίες, ανάμεσα στα μέλη, αλλά ακόμη και οικογένειες, αφού ως φαίνεται οι εξερευνήσεις φέρνουν πιο κοντά τον κόσμο. Όμως η εξερεύνηση δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού κρύβει πολλές παγίδες και πολλές φορές υπάρχει μεγάλος βαθμός επικινδυνότητας. Μάλιστα, ο Κυριάκος παρά τις γνώσεις του, είχε τραυματιστεί κατά την εξόρμησή του στο Φαράγγι του Μαρτυρίου, στην Πάφο. «Πολλά σημεία είναι επικίνδυνα γιατί χρειάζονται κολύμπι σε βαθιά ποτάμια, αναρρίχηση με σχοινιά σε απόκριμα μέρη. Για αυτό θα πρέπει να γίνεται χαρτογράφηση της περιοχής και να υπάρχουν κάποιες βασικές πληροφορίες πριν μεταβεί κάποιος σε διάφορα, άγνωστα σημεία», είπε.

dekaexi

*Καταρράκτης Αγίου Επιφανίου

dekapebrte

*Λιμνοσπήλαιο Αμμάτι

Η Κύπρος όμως, δεν διαθέτει μόνο τα τρία-τέσσερα γνωστά φαράγγια, διαθέτει και άλλα που παραμένουν άγνωστα για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά και λόγω της επικινδυνότητάς του. Οι διαχειριστές και συνεργάτες της σελίδας «Τοπία της Κύπρου», από την εμπειρία τους διαπίστωσαν ότι υπάρχει κόσμος που δεν σέβεται το περιβάλλον και προκαλεί, σε πολλές περιπτώσεις, ζημιές. «Είδαμε να χαράζουν βράχους ή να ζωγραφίζουν με σπρέι. Υπάρχουν φαράγγια που στο βάθος τους ζουν νυχτοπάππαροι, εκείνα δεν μπορούμε να τα τουριστικοποιήσουμε. Επίσης, έχουμε περιοχές που ανθίζουν σπάνια φυτά ή για παράδειγμα σε συγκεκριμένους μήνες του χρόνου δεν μπορεί να επισκεφθεί κάποιος τις Θαλασσινές Σπηλιές στην Πέγεια γιατί έρχονται οι φώκιες. Προτεραιότητά μας είναι η προστασία των σημείων που εντοπίζουμε. Όλα πρέπει να δημοσιοποιούνται με μέτρο, για να διασφαλίσουμε και την προστασία τους από τους βάνδαλους», είπε.

Για αυτό τον λόγο, οι αναρτήσεις των πολιτών εγκρίνονται από τους διαχειριστές της σελίδας , αφού η ομάδα αποτελείται από άτομα με περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Έτσι κάποιες περιοχές, ευαίσθητες περιβαλλοντικά, προβάλλονται με μέτρο και χωρίς να γίνεται αναφορά στην ακριβή τοποθεσία τους. Μάλιστα, κάθε βδομάδα δίνεται έμφαση σε συγκεκριμένη θεματολογία με τοπία της Κύπρου, όπου παρουσιάζονται και εμπλουτίζονται οι γνώσεις των μελών, ενώ καθημερινά επιλέγεται ως εξώφυλλο της ομάδας, μια φωτογραφία που ξεχωρίζει.

epta

*Υπόγειος ποταμός, Πάφος

exu

*Φαράγγι, Περιστερκώνα, Λάπηθος

Η στροφή των Κυπρίων στην φύση και στα τοπία του νησιού, είναι δεδομένη και σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στην ομάδα, της οποίας η εξέλιξη ήταν σταδιακή, όμως πλέον έγινε αναπόσπαστο κομμάτι, τόσο για τον Κυριάκο, όσο και για τους συμμετέχοντες που ανυπομονούν να δουν νέες φωτογραφίες από τοπία, αλλά να μοιραστούν και τις δικές τους. «Φτάσαμε στο σημείο να μην υπάρχει περιοχή που δεν την γνωρίζει ο κόσμος. Όταν μεταφέραμε για πρώτη φορά φωτογραφίες από τον Άγιο Σοζώμενο, όλοι ρωτούσαν που βρισκόταν. Τώρα δεν υπάρχει κανείς που να μην γνωρίζει που βρίσκεται ή δεν έχει επισκεφθεί την περιοχή για να βγάλει φωτογραφίες. Θεωρώ την ομάδα μια μικρογραφία της κυπριακής κοινωνίας και για εμένα είναι η οικογένειά μου», είπε ο Κυριάκος.

kyriakow

*Πέτρα του Λιμνίτη

Δειτε Επισης

Πρώτη Κυρία: Στόχος η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Χ. Μυλωνά. «Διέπρεψε στους τομείς των επιχειρήσεων»
Λύπη για καθυστέρηση ανέγερσης ειδικού σχολείου «Απ. Λουκάς» εκφράζει η ΠΟΕΔ
Με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών ξεκίνησε το Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Περιοδεία ΠτΔ σε όλες τις επαρχίες-«Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να έχουμε περισσότερο κόσμο στην ύπαιθρό»
Εκδήλωση διαμαρτυρίας από ιδιοκτήτες ελλιμενισμένων σκαφών στη Μαρίνα Λάρνακας
Συστήνεται η διυπουργική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Οι βασικές αλλαγές που δρομολογούνται
Οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν απομάκρυνση από την Επιτροπή Παιδείας του Χρ. Σαββίδη
Συνάντηση Δήμου Ακάμα-φορέων για το πολεοδομικό έργο στους Τάφους των Βασιλέων και Κόλπων των Κοραλλίων
Απεβίωσε ο Χαράλαμπος Μυλωνάς-Χαρακτηρίστηκε ως ο πρωτεργάτης της Κυπριακής Ναυτιλίας