Συνεχίζεται το σφυροκόπημα, κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις-Πέντε όμηροι νεκροί

Μια εβδομαδιαία εκεχειρία που έφερε την ανταλλαγή δεκάδων ομήρων που κρατούσε η Χαμάς με δεκάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ έδωσε τη θέση της, το πρωί της Παρασκευής, στην επανάληψη των μαχών μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Καθώς οι διαμεσολαβητές βρίσκονται μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών σε μια ύστατη προσπάθεια να επιτύχουν άλλη μια ανταλλαγή, πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις στη Ντόχα δήλωσε στο BBC ότι οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα κατέρρευσαν.

Οι μάχες μαίνονται από το πρωί, με το Ισραήλ να βομβαρδίζει βορρά και νότο στο θύλακα. Στη Χαν Γιούνις σημειώθηκαν εκρήξεις ακόμη και κοντά σε καταυλισμούς όπου βρίσκεται μεγάλο μέρος των εκτοπισμένων από τη βόρεια Γάζα. Το ίδιο και στη Ράφα.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι 178 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 589 τραυματίστηκαν σήμερα σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, οι οποίες επαναλήφθηκαν μετά την εκεχειρία που διήρκησε μια εβδομάδα. Οι πρώτες εκρήξεις ακούστηκαν στο μικρό πυκνοκατοικημένο έδαφος λίγο μετά την εκπνοή της εκεχειρίας σήμερα το πρωί στις 07.00.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έπληξε «περισσότερους από 200 στόχους τρομοκρατών» στη Λωρίδα της Γάζας μετά τη λήξη της επταήμερης ανακωχής. Συγκεκριμένα, ο ισραηλινός στρατός τόνισε ότι έπληξε περιοχές «παγιδευμένες από εκρηκτικά, σήραγγες που χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικούς σκοπούς, βάσεις εκτόξευσης (πυραύλων) και κέντρα διοίκησης επιχειρήσεων» της Χαμάς.

Η Χαμάς εκτοξεύει ρουκέτες με σειρήνες να ακούγονται σε ισραηλινά εδάφη κοντά στα σύνορα. Από την πλευρά της, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ ανέφεραν με ανάρτηση τους στο Telegram ότι εκτόξευσαν ομοβροντία ρουκετών με στόχο το Τελ Αβίβ.

Επίσης, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη συνοριακή πόλη Χούλα στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ Al-Manar. Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ και το Ισραήλ αντάλλαξαν πυρά στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

Την ίδια ώρα πάντως, ο κρατικός φορέας ενημέρωσης της Αιγύπτου αναφέρει ότι το Κάιρο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιστρέψει η εκεχειρία μεταξύ των δύο πλευρών.

Νεκροί πέντε όμηροι

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την Παρασκευή το θάνατο πέντε ομήρων που κρατούνταν στη Γάζα, λέγοντας ότι οι οικογένειές τους ενημερώθηκαν και ότι η σορός ενός από αυτούς επέστρεψε στο Ισραήλ.

“Τις τελευταίες ημέρες, οι IDF και η ισραηλινή αστυνομία ενημέρωσαν τις οικογένειες των ομήρων Eliyahu Margalit, Maya Goren, Ronen Engel και Arye Zalmanovitz για το θάνατό τους“, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι. Είπε επίσης ότι τα στρατεύματα έφεραν πίσω τη σορό ενός πέμπτου ατόμου, του Οφίρ Τσαρφάτι.

Ο Χαγκάρι δήλωσε ότι οι μαχητές της Γάζας εξακολουθούν να κρατούν “136 ομήρους, μεταξύ των οποίων 17 γυναίκες και παιδιά“. Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, ο στρατός ανέφερε ότι η σορός του Τσαρφάτι “εντοπίστηκε τις τελευταίες ημέρες” στη Γάζα από στρατιώτες και μέλη της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Shin Bet και μεταφέρθηκε στο Ισραήλ για ταφή. Είπε ότι η οικογένεια ενημερώθηκε για τον θάνατό του την Τετάρτη.

Ο Τσαρφάτι απήχθη από ένα πάρτι ρέιβ κοντά στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου, όταν μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν στη μεθόριο, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, και απήγαγαν περίπου 240 άλλους στις χειρότερες επιθέσεις στην 75χρονη ιστορία του Ισραήλ.

Πηγή: ΕΡΤ

Δειτε Επισης

Εξετάζουν κλειστά κυκλώματα για τον εντοπισμό των κουκουλοφόρων που βανδάλισαν τα γήπεδα οι Αρχές
Γιατί ο Ερντογάν μετέτρεψε την Μονή της Χώρας σε τζαμί-Ερευνήτρια εξηγεί
Η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποιεί για πιθανή τρομοκρατική απειλή στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+
Έφηβος στις ΗΠΑ πέθανε από καυτερό πατατάκι που έφαγε μετά από challenge στα social media
Έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν για την αποφυγή περιφερειακής κλιμάκωσης
Οι μεξικανικές αρχές βρίσκουν διαμελισμένα πτώματα, ανάμεσά τους αυτό υποψηφίου δημάρχου
Politico: Κουράζουν τους συμμάχους τα «μπρος-πίσω» του Μακρόν με τη Μόσχα
Ο Ζελένσκι διαμαρτύρεται επειδή η Δύση του απαγορεύει να πλήξει με τα όπλα της την επικράτεια της Ρωσίας
Εμπορικό πλοίο υπέστη «ελαφριά» ζημιά όταν χτυπήθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι
Τραγικός επίλογος για τον Ιτζάκ, τη Σάνι και την Αμίτ-Οι ιστορίες των τριών ομήρων που βρέθηκαν νεκροί