Ο Μπλίνκεν συζήτησε το μέλλον της Γάζας με Άραβες Υπουργούς Εξωτερικών

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι συναντήθηκε με αξιωματούχους αραβικών χωρών και συζήτησε το μέλλον της Λωρίδας Γάζας καθώς το Ισραήλ ξανάρχισε τις επιθέσεις του μετά την διακοπή μιας εβδομαδιαίας εκεχειρίας με τους μαχητές της Παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Πριν επιβιβασθεί στο αεροσκάφος, στο τέλος της τρίτης του περιοδείας στην περιοχή από τις 7 Οκτωβρίου, όταν οι μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν στο Ισραήλ, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.200 ισραηλινούς και παίρνοντας μαζί τους 240 ομήρους, ο Μπλίνκεν είπε ότι οι συνομιλίες που έγιναν σήμερα επικεντρώθηκαν στην παρούσα κατάσταση στην Γάζα, μια ημέρα μετά την σύγκρουση και στο πως θα δημιουργηθεί μια «ανθεκτική, διαρκής και ασφαλής ειρήνη».

Αξιωματούχος του Στειτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τους Υπουργούς Εξωτερικών του Κατάρ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και του Μπαχρέιν, όπως επίσης και με εκπροσώπους της Παλαιστινιακής Αρχής, στο περιθώριο της διάσκεψης COP28 του ΟΗΕ για το κλίμα που πραγματοποιείται στο Ντουμπάι.

«Πολύ αρνητική» η επανέναρξη των επιθέσεων, δηλώνει ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, ότι είναι «πολύ αρνητική» η επανέναρξη των επιθέσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του Τούρκου προέδρου.

Οι ηγέτες της Τουρκίας και των ΗΑΕ συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της COP28 στο Ντουμπάι. Ο Ερντογάν είχε επίσης συναντήσεις με τους πρωθυπουργούς της Ιαπωνίας και της Ιταλίας για να συζητήσουν την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και με τον ομόλογό του από το Ουζμπεκιστάν, ανέφερε η τουρκική προεδρία.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος τόνισε ότι η επανέναρξη των συγκρούσεων είναι πολύ αρνητική, δήλωσε ότι η Τουρκία εργάζεται για να επιτύχει μια διαρκή κατάπαυση του πυρός και για να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα», υπογραμμίζει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι ο Ερντογάν τόνισε επίσης ότι η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει η «σφαγή» του Ισραήλ αλλά ότι ο μουσουλμανικός κόσμος πρέπει να δράσει ενωμένα. 

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Συνελήφθη ο ράπερ Diddy-Κατηγοίες για εκβιασμό, σωματεμπορία και εξαναγκασμό σε πορνεία
Πέραν των 450 τραυματιών και 14 νεκροί από εκρήξεις ασυρμάτων της Χεζμπολάχ
«Αυτός μου έμαθε πώς να ναρκώνω τη γυναίκα μου, τη βιάζαμε μαζί»-Νέες αποκαλύψεις στη δίκη Πελικό
Το Βερολίνο «παγώνει» τις εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ
Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για τις εκρήξεις των βομβητών στον Λίβανο
Αμαξοστοιχία παραβίασε κόκκινο και καρφώθηκε σε ακινοποιημένο τρένο–Δεκάδες τραυματίες
Το Ισραήλ μετακινεί μονάδες στα σύνορα με τον Λίβανο-«Μπαίνουμε σε νέα φάση του πολέμου»
H λίστα με τους έντεκα νεκρούς από την επίθεση στα προπύργια της Χεζμπολάχ-Ανάμεσά τους δύο παιδιά
Νεκρή τουρίστρια μετά από επίθεση καρχαρία-Έχασε το πόδι της και πέθανε από ανακοπή
Νέος συναγερμός στην Ευρώπη-Φωτιά κοντά στο Τσέρνομπιλ αύξησε τα επίπεδα ραδιενέργειας