Νέες καταγγελίες ΑΚΕΛ για το Προεδρικό-«Προσπάθεια για εξωθεσμικό στρατό με αποσπασμένους»

Η έγκριση επιδομάτων υπερωριακής απασχόλησης για προσωπικό αποσπασμένο στο Προεδρικό Μέγαρο τέθηκε εκ νέου στο επίκεντρο της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. Τις ενστάσεις του ΑΚΕΛ για το θέμα εξέφρασε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο Βουλευτής, Χρίστος Χριστοφίδης.

Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι η Επιτροπή κλήθηκε να εγκρίνει κονδύλια για υπερωρίες αποσπασμένης στο γραφείο της συζύγου του Προέδρου, αλλά και για την κάλυψη των μισθών αποσπασμένων στο λεγόμενο παραϋπουργικό επιτελείο.

«Θέλω να σημειώσω ότι το ποσό που έχει αιτηθεί σήμερα το Προεδρικό σε σχέση με την υπερωριακή απασχόληση της συνεργάτιδας της Πρώτης Κυρίας, ήταν κατά δυόμισι φορές μικρότερο και - όπως οι ίδιοι είπαν - μετά από πιο προσεκτικούς ελέγχους, προέκυψε ότι το ποσό αυτό έπρεπε να ήταν κατά δυόμισι φορές μικρότερο», ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης.

«Ευτυχώς, δηλαδή, που η Επιτροπή Οικονομικών είχε απορρίψει το προηγούμενο αίτημα, ειδάλλως θα πληρώναμε χωρίς λόγο, με βάση το τι λέει το ίδιο το Προεδρικό, δυόμισι φορές περισσότερες υπερωρίες», πρόσθεσε.

Ανέφερε, ακόμα, ότι ζητήθηκε να δηλωθεί σε τι συνίστανται οι υπερωρίες επισημαίνοντας ότι «τα παραδείγματα που έχουν δοθεί είναι και πάλι εξέχως προβληματικά». Όπως είπε, οι υπερωρίες αφορούν παρουσίαση προγράμματος σε εκδήλωση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας ή παρουσία σε εκδήλωση του Αντιαναιμικού Συνδέσμου.

«Έχουμε την εντύπωση ότι αυτά τα καθήκοντα δεν είναι καθήκοντα ενός εργαζομένου ο οποίος αποσπάται στο Προεδρικό για συγκεκριμένα καθήκοντα και λυπούμαι να παρατηρήσω ότι συνεχίζεται μία εξωθεσμική λειτουργία στο Προεδρικό, που συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα ουσίας», δήλωσε ο κ. Χριστοφίδης.

«Σε ότι αφορά στο λεγόμενο παραυποϋργικό επιτελείο, το οποίο έχει στηθεί στο Προεδρικό για να παρακολουθεί συγκεκριμένα Υπουργεία, επίσης έχουν προκύψει κάποια σοβαρά ζητήματα», συνέχισε ο ίδιος, επεσήμανε ότι οι διορισμοί αυτών των ανθρώπων είναι κατ’ ουσία πολιτικοί διορισμοί.

«Οι πολιτικοί αυτοί διορισμοί όμως, όπως ο προϊστάμενος τους έχει χαρακτηρίσει, υπογραμμίζουν το προβληματικό της εξωθεσμικής ρύθμισης που έχει γίνει», είπε, εξηγώντας ότι δεν είναι τεχνοκράτες οι οποίοι θα παρακολουθούν την πορεία των ενεργειών ενός Υπουργείου, αλλά έχουν πολιτικό ρόλο, ο οποίος έρχεται σε σύγκρουση με το συνταγματικό ρόλο των Υπουργών και ευθύνες οι οποίες αναλογούν στο Γενικό Διευθυντή ενός Υπουργείου ή άλλους υψηλόβαθμους λειτουργούς του.

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι σήμερα, μεταξύ άλλων, η Επιτροπή ενέκρινε την απόσπαση ενός λειτουργού του ΤΕΠΑΚ, σημειώνοντας ότι σκοπός είναι «να παρακολουθεί προφανώς κάποιο Υπουργείο». Εγκρίθηκε, επίσης, και η απόσπαση ενός εκτελεστικού μηχανικού από τις αποχετεύσεις.

«Όλο αυτό, κατά την άποψή μας, εντείνει τις ανησυχίες μας ότι γίνονται συνεχώς εξωθεσμικές ρυθμίσεις, που όχι μόνο δεν λύνουν προβλήματα, αλλά δημιουργούν περισσότερα», είπε ο κ. Χριστοφίδης, υπογραμμίζοντας ότι «όλα αυτά εντάσσονται, βέβαια, στην ευρύτερη προσπάθεια του κ. Χριστοδουλίδη να δημιουργήσει στο Προεδρικό ένα εξωθεσμικό στρατό με αποσπασμένους, ο οποίος στοιχίζει στον Κύπριο φορολογούμενο ένα πολύ μεγάλο ποσό, με μόνο στόχο την ενίσχυση της επιρροής του κ. Χριστοδουλίδη και στην κοινωνία και ευρύτερα εμείς με αυτό το πράγμα διαφωνούμε και διαφωνούμε έντονα».

Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε επίσης ότι σχολιάστηκε κατά τη συνεδρίαση «μία πληροφόρηση που έχουμε ότι οι περιπτώσεις συμβούλων υποτιθέμενων ή ουσιαστικών, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας τους προηγούμενους μήνες και για τους οποίους υπήρξε αντίδραση και πολιτική και κοινωνική, συνεχίζουν να πληρώνονται από το Προεδρικό, χωρίς να προσέρχονται ουσιαστικά στη δουλειά τους». Σημείωσε ότι δεν διαψεύστηκε κάτι τέτοιο, αλλά ότι δόθηκε απάντηση πως οι σύμβουλοι μπορούν να διαδραματίζουν αυτό τον ρόλο και από το σπίτι τους, για παράδειγμα, ή από οπουδήποτε αλλού.

«Θα συνεχίσουμε την διερεύνηση αυτού του ζητήματος το οποίο θεωρούμε πολύ σοβαρό υπό την έννοια ότι, όπως θυμόμαστε όλοι πολύ καλά ότι κάποιοι που περιλαμβάνονται σε αυτήν την κατηγορία δεν έχουν καν τα τυπικά προσόντα για να διαδραματίζουν έναν τέτοιον ρόλο», κατέληξε ο κ. Χριστοφίδης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»
Δείπνο προς τιμήν του Τατάρ από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες
Στα τέλη Ιανουαρίου τοποθετεί την πενταμερή ο Τατάρ-Μίλησε για συμμετοχή ΗΒ «σε χαμηλότερο επίπεδο»