Επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και Chevron για «Αφροδίτη»-Εντατικοποιούνται οι συζητήσεις

Σε συμφωνία για το πλάνο ανάπτυξης του «Αφροδίτη», κατέληξαν Κυπριακή Δημοκρατία και ο αμερικανικός κολοσσός, δίνοντας τέλος σε μια περίοδο διαβουλεύσεων εν μέσω διαφωνιών, που διήρκησε εδώ και μήνες.

Σύμφωνα με το Associated Press, το οποίο επικαλείται κρατικό αξιωματούχο, η κυπριακή κυβέρνηση και η αμερικανική ενεργειακή εταιρεία Chevron κατέληξαν σε συμφωνία για τον τρόπο ανάπτυξης του κοιτάσματος «Αφροδίτη», το οποίο είναι το πρώτο που ανακαλύφθηκε στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Υπενθυμίζεται ότι το κοίτασμα εκτιμάται ότι περιέχει 4,2 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, «η συμφωνία είναι «αμοιβαία επωφελής» τόσο για την Κύπρο όσο και για την εταιρεία, αλλά δεν αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες. Η συμφωνία τερματίζει τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις που σταμάτησαν την ανάπτυξη του κοιτάσματος για χρόνια και τώρα ανοίγει το δρόμο για την εξόρυξη του υδρογονάνθρακα μετά από δώδεκα χρόνια από την ανακάλυψη του κοιτάσματος.

Υπενθυμίζεται ότι η διαφωνία που προέκυψε μεταξύ Υπουργείου Ενέργειας και κοινοπραξίας, ήταν η εγκατάσταση ή όχι εξοπλισμού πάνω από το κοίτασμα. Ειδικότερα το διακύβευμα είναι η χρήση ή όχι πλωτής πλατφόρμας FPU πάνω από το κοίτασμα, έτσι ώστε μετά την άντληση το φυσικό αέριο να τυγχάνει της απαραίτητης επεξεργασίας, να συμπιέζεται και να αποστέλλεται μέσω αγωγού προς την Αίγυπτο.

Με τη χρήση πλωτής πλατφόρμας αυτό που επιτυγχάνεται και επιδιώκει να συμβεί η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι πρώτον η άντληση πιο γρήγορα και πιο μαζικά μεγαλύτερων ποσοτήτων, οι όσο το δυνατό πιο λίγες απώλειες φυσικού αερίου και φυσικά η παρουσία της πλωτής πλατφόρμας, που περιλαμβάνει εξοπλισμό αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για άλλα κοιτάσματα.

Σε περίπτωση που η Κυβέρνηση αποδεχόταν την πρόταση της κοινοπραξίας, που δεν περιλάμβανε την εγκατάσταση πλατφόρμας, το φυσικό αέριο μετά την εξόρυξη θα μεταφερόταν χωρίς καμία επεξεργασία, μέσω αγωγών προς την Αίγυπτο, με τη χρήση ειδικών συμπιεστών. Αυτό σε μεγάλο βαθμό θα μείωνε το ποσοστό άντλησης αλλά και την παραγόμενη ποσότητα. Σημειώνεται πως η απόσταση του αγωγού από το κοίτασμα «Αφροδίτη», μέχρι το τερματικό της Αιγύπτου, υπολογίζεται περίπου στα 500 χιλιόμετρα

Σημειώνεται πως το κόστος μιας καινούριας πλατφόρμας FPU μπορεί να ανέρχεται και στο ένα δις ευρώ, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, μια από τις εναλλακτικές που επεξεργάστηκα τα ενδιαφερόμενα μέρη, είναι αν αυτό θα μπορούσε να συμβεί είτε με τη χρήση μεταχειρισμένης πλατφόρμας, που ενδεχομένως να ήταν μελλοντικά χρήσιμη και για άλλες κοινοπραξίες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η επίσημη ανακοίνωση

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας έλαβε σήμερα επιστολή από τη Chevron, διαχειρίστρια εταιρεία του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Αφροδίτη», με αναφορά στα σημεία της επιστολής του Υπουργείου, ημερομηνίας 20 Νοεμβρίου 2023. Στην επιστολή της η Chevron επιβεβαιώνει την ευθυγράμμιση των μερών ως προς το ευρύτερο πλαίσιο για εκμετάλλευση του κοιτάσματος.

Ως εκ τούτου, με τη συναντίληψη που έχει πλέον επιτευχθεί, τα μέρη εντατικοποιούμε τις συζητήσεις μας τις επόμενες εβδομάδες, στη βάση του συμφωνημένου Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής, για αμοιβαία επωφελή εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στο «Αφροδίτη».

Ικανοποίηση από τη συμπολίτευση

«Πρόκειται για μια πάρα πολύ σημαντική συμφωνία, η οποία ανοίγει το δρόμο στην γρήγορη αξιοποίηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου που έχουμε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μια περίοδο που οι ανάγκες ολόκληρης της Ευρώπης έχουν αυξηθεί», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας την εξέλιξη.

«Η Κύπρος πάρα πολύ σύντομα θα μπορεί ακριβώς να προσφέρει σχετικά φθηνή ενέργεια στην Ευρώπη, κάτι που θα αναβαθμίσει σημαντικά τη γεωστρατηγική μας σημασία», πρόσθεσε.

Η ΔΗΠΑ, από πλευράς της, σε ανακοίνωσή της ανέφερε «ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία κρίνουμε ιδιαίτερα σημαντική τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί με την Chevron, αναφορικά με την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» αλλά και γενικότερα σε σχέση με την πορεία του ενεργειακού προγράμματος της χώρας μας».

«Η αποδοχή, εκ μέρους της αμερικανικής εταιρείας, χρήσης της πλωτής μονάδας παραγωγής φυσικού αερίου (FPU) για τις ανάγκες εξόρυξης και αξιοποίησης του κοιτάσματος, ως προνοούσε η συμφωνία του 2019, ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για να αποκτήσει η χώρα μας δικές της ενεργειακές υποδομές», πρόσθεσε.

«Επικροτούμε αυτή τη θετική εξέλιξη, αφού εταιρείες κολοσσοί παραμένουν προσηλωμένοι στο ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας μας, προσφέροντας το απαραίτητο τεχνοοικονομικό βάθος και γεωπολιτικό εκτόπισμα. Εκφράζουμε, τέλος, την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση της συμφωνίας, η οποία θα αποφέρει σημαντικά οικονομικά και πολιτικά οφέλη για τη χώρα μας», κατέληξε η παράταξη.

Δειτε Επισης

Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»
Δείπνο προς τιμήν του Τατάρ από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες
Στα τέλη Ιανουαρίου τοποθετεί την πενταμερή ο Τατάρ-Μίλησε για συμμετοχή ΗΒ «σε χαμηλότερο επίπεδο»