Αναμένεται άμεση απομάκρυνση της κάμερας στον Άγιο Δομέτιο-Συνεχίζονται τα διαβήματα

Ξεκάθαρη είναι η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι η κάμερα που τοποθετήθηκε από τον τουρκικό στρατό αυτή την εβδομάδα στην νεκρή ζώνη θα πρέπει πάραυτα να μετακινηθεί. Τα διαβήματα που γίνονται προς αποκατάσταση του καθεστώτος της νεκρής ζώνης στον Άγιο Δομέτιο είναι προς αυτή την κατεύθυνση και αναμένεται πως, αν οι Τούρκοι δεν προχωρήσουν από μόνοι τους στην απομάκρυνση της παράνομης εγκατάστασης, θα πρέπει να το πράξουν τα Ηνωμένα Έθνη, υπό την ευθύνη των οποίων βρίσκεται η περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι η κάμερα, την οποία οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι τοποθέτησαν για την «καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης» βρίσκεται σε εγκαταλελειμμένο σπίτι, το οποίο προηγουμένως φρόντισαν να ηλεκτροδοτήσουν. Στα ελληνικά είναι γνωστό ως «σπίτι της Μαρίας» και στα τουρκικά ως «σπίτι της Νεριμάν» και βρίσκεται εντός της νεκρής ζώνης. Ωστόσο, το λεγόμενο «υπεξ» υποστήριξε την Πέμπτη ότι βρίσκεται στην «επικράτεια της ‘τδβκ’», αμφισβητώντας ευθέως το καθεστώς της νεκρής ζώνης. Παρόμοια στάση είχε τηρήσει η τ/κ πλευρά και σε άλλες περιπτώσεις, ενώ διασυνδέει το ζήτημα με τη διαπραγμάτευση του εδαφικού, που προφανώς δεν λαμβάνει χώρα, αφού δεν διεξάγονται συνομιλίες λόγω της άρνησής της.

Δεδομένου ότι πρόκειται προφανώς περί ανυπόστατων ισχυρισμών, οι Τούρκοι πέρασαν και στην αντεπίθεση, κατηγορώντας τη ε/κ πλευρά για ψευδείς ειδήσεις και προκλητικές ενέργειες, σε μία προσπάθεια να αναπτύξουν κάποιου είδους επιχειρηματολογία που να μπορεί να δικαιολογήσει τις παράνομες ενέργειές τους και την προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων.

Η Κυβέρνηση είναι σαφέστατη και συνεχίζει τα διαβήματα, τόσο προς την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών, όσο και προς τα πέντε μόνιμα μέλη, ενώ επαφές γίνονται και με ευρωπαϊκές χώρες, που τηρούνται ενήμερες για την κατάσταση και το νέο γύρο της τουρκικής προκλητικότητας. Μάλιστα, εάν έχει την ευκαιρία κατά την παρουσία του στη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα-COP28 στο Ντουμπάι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να προσεγγίσει και τον ίδιο τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, για να καταγγείλει την παράνομη δραστηριότητα των Τούρκων, σε μία περιοχή που βρίσκεται υπό την ευθύνη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Παράλληλα με τις διπλωματικές ενέργειες, έχει ενισχυθεί και η επιτήρηση της περιοχής του Αγίου Δομετίου από την Εθνική Φρουρά. Παρόλο που η παρουσία της είναι διακριτική, κάτοικοι αναφέρουν αυξημένες περιπολίες και επάνδρωση κάποιων φυλακίων, ενέργειες που αποσκοπούν στην ασφάλεια αλλά και στη διασκέδαση των ανησυχιών τους. Ωστόσο, οι άνθρωποι που ζουν στην περιοχή και παρακολουθούν τη δραστηριότητα της τουρκικής πλευράς, ζητούν ακόμη πιο έντονη παρουσία και επάνδρωση όλων των φυλακίων.

Χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει η ενεργοποίηση των μέτρων που είχαν προαναγγελθεί, επαναλαμβάνοντας ότι κάποια θα είναι ορατά και κάποια όχι. «Εμείς αναμένουμε και είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την ειρηνευτική δύναμη, αυτός είναι ο στόχος, να διασφαλιστεί το καθεστώς της νεκρής ζώνης», τόνισε.

Ο κ. Λετυμπιώτης διευκρίνισε ότι η ειρηνευτική δύναμη έχει ενημερωθεί ότι, σε περίπτωση που δεν αποκατασταθεί το καθεστώς της νεκρής ζώνης εντός συγκεκριμένου ορίου, θα ενεργοποιείτο ο κυβερνητικός σχεδιασμός. «Εμείς επαναλαμβάνουμε τον πλήρη σεβασμό μας στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και καλούμε την ειρηνευτική δύναμη, σύμφωνα με τους όρους εντολής της που απορρέουν από τα ψηφίσματα του ΣΑ, να διασφαλίσει το καθεστώς της νεκρής ζώνης και να αποκαταστήσει το καθεστώς όπως πριν από τα γεγονότα», υπογράμμισε.

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η στήριξη της υπαίθρου πρωταρχικός στόχος για την Κυβέρνηση
Αλλαγές στην νομοθεσία για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών ενέκρινε η Βουλή
Μεγαλύτερος σε αριθμό εκλογέων ο Δ. Πάφου ακολουθεί ο Δήμος Ανατολικής Πάφου
Η Βουλή ενέκρινε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης
Η Βουλή εξέφρασε αλληλεγγύη με Σλοβακία μετά την απόπειρα κατά του Πρωθυπουργού
Η Ολγκίν δεν κατάλαβε το Κυπριακό, ισχυρίζεται ο Τ/κ πρώην διαπραγματευτής
Να παραιτηθεί αν δεν έχει βούληση για λύση ο Τατάρ, ζητά ο Ερχιουρμάν
Διαχείριση μετανάστευσης εκτός ΕΕ ζητούν 15 κράτη μέλη, μεταξύ τους η Κύπρος
Ακόμη ένα παραλήρημα Τατάρ-«Η ε/κ πλευρά απέρριψε προτάσεις για το Βαρώσι»
Καρογιάν: Στόχος το 7,5%+ και η εκλογή ευρωβουλευτή στις εκλογές