Συζήτησαν τις προτεραιότητες τους για τα ζητήματα των εκτοπισμένων ΑΚΕΛ και ΠΕΠ
15:44 - 09 Νοεμβρίου 2023
Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της Κ.Ε του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι προτεραιότητες που θέτει η ΠΕΠ και το ΑΚΕΛ για τα ζητήματα των εκτοπισμένων και αναγνωρίστηκε μια ευρεία συναντίληψη στα αιτήματα.
Από πλευράς του ΑΚΕΛ σημειώθηκε η ανάγκη για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των στεγαστικών σχεδίων της Υπηρεσίας Μέριμνας και Αποκατάστασης των Εκτοπισμένων με διεύρυνση τόσο των εισοδηματικών κριτηρίων όσο και αύξηση των οικονομικών χορηγιών στα πλαίσια και της δεδομένης αύξησης του κόστους απόκτησης κατοικίας.
«Επαναβεβαιώθηκε η προσήλωση μας στη δημιουργία σχεδίου αποζημίωσης της απώλειας χρήσης στη βάση των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τα έσοδα από την επιβολή τέλους 0,4% επί των πωλήσεων ακίνητης περιουσίας. Σημαντικό κενό τόσο στην προσφυγική στεγαστική πολιτική όσο και ευρύτερα στη στεγαστική πολιτική του κράτους αποτελεί η απουσία ενός χρηματοδοτικού φορέα ο οποίος να δανειοδοτεί στη βάση κοινωνικών κριτηρίων δίνοντας διέξοδο στις χιλιάδες οικογένειες που βρίσκουν κλειστές πόρτες στα τραπεζικά ιδρύματα», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ.
Από πλευράς της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων, σε δελτίο Τύπου, αναφέρεται πως, «σε συνέχεια των επαφών μας με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, σε μια προσπάθεια περαιτέρω προώθησης των ζητημάτων που απασχολούν τον προσφυγικό κόσμο, συναντηθήκαμε σήμερα με το Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Στεφάνου, τον οποίο και ευχαριστούμε για την έγκαιρη ανταπόκριση στο αίτημα μας και το χρόνο που αφιέρωσε για να ακούσει τους προβληματισμούς και τα αιτήματα μας».
«Εν μέσω της αγωνίας, του πόθου και της ελπίδας του καθενός μας για την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού και κυρίως την επιστροφή μας στις πατρογονικές μας εστίες», αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΕΠ, «και εν μέσω του τι συμβαίνει δυστυχώς στην ευρύτερη γειτονιά μας, οφείλουμε να διεκδικούμε λύσεις για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο προσφυγικός κόσμος αλλά και για τα διαχρονικά μεγάλα ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί μέχρι τώρα, και που δεν τα ακούμπησε συγκροτημένα καμία κυβέρνηση».
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΕΠ, Γιώργος Λυσανδρίδης, «αναμένουμε την υλοποίηση των αναφορών του Προέδρου της Δημοκρατίας, περί εξαγγελίας ολοκληρωμένης προσφυγικής πολιτικής εντός Φθινοπώρου, αλλά την ίδια ώρα ανησυχούμε ότι ανάμεσα στα άλλα καθημερινά προβλήματα, ζητήματα όπως η αποζημίωση για την απώλεια χρήσης και η ισότιμη κατανομή βαρών, μπαίνουν στο περιθώριο».
Και προσθέτει: «Επικροτούμε τις όποιες προσπάθειες και το χρόνο που αφιερώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να συμβάλει στην κατάπαυση του πυρός και κυρίως στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, και ευελπιστούμε ότι με τον ίδιο ζήλο και ευαισθησία θα αντιμετωπιστούν και τα ζητήματα του προσφυγικού κόσμου που διογκώνονται εδώ και 50 σχεδόν χρόνια».
Την ίδια ώρα η ΠΕΠ ζητά, «να υπάρξει επιτέλους και μια σοβαρή και μελετημένη προσέγγιση στην απόδοση της ισότιμης κατανομής βαρών και στην υλοποίηση ενός σχεδίου προς αποζημίωση των ιδιοκτητών των τουρκοκρατούμενων περιοχών σε σχέση με την απώλεια χρήσης».
«50 σχεδόν χρόνια μετά την τουρκική εισβολή», τονίζει, «ένα ευνομούμενο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις και τεχνογνωσία δεν μπορεί να μην έχει κατεγραμμένο, τι έχει πάρει ο κάθε πρόσφυγας ή τα παιδιά του ή και τα εγγόνια του και τι είχε πριν την εισβολή».
Δυστυχώς, συνεχίζει, «βλέπουμε να συνεχίζεται η πεπατημένη, με τη δημιουργία διαφόρων κατηγοριών προσφύγων, μεταξύ των οποίων κάποιοι επωφελήθηκαν ή θα επωφεληθούν πολλαπλά και άλλοι καθόλου. Έχει γίνει εκτεταμένη αναφορά κατά τη συζήτηση μας στα πιο πάνω αλλά παράλληλα θέσαμε στον κ. Στεφάνου το θέμα της αναθεώρησης των στεγαστικών κριτηρίων αλλά και το ύψος των βοηθημάτων όπως και την ανησυχία μας για τη διαχείριση του τέλους του 0.4% που εισπράττεται επι των αγοραπωλησιών των ακινήτων. Αναφερθήκαμε επίσης σε κάποια διοικητικά ζητήματα που προκαλούν καθυστερήσεις στην εξέταση αιτήσεων αλλά και στην έλλειψη ανασταλτικών ή προληπτικών μέτρων που να αποτρέπουν το ξεπούλημα των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα».
«Είμαστε βέβαιοι ότι και η ηγεσία του ΑΚΕΛ μαζί με τους αρμόδιους Βουλευτές, συμμερίζονται τις ανησυχίες και τις διαπιστώσεις μας και ότι θα εντείνουν τις προσπάθειες τους ως ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα του τόπου, τόσο για το σπάσιμο του αδιεξόδου και την επανέναρξη των συνομιλιών αλλά και για την απάμβλυνση της ταλαιπωρίας και της άνισης μεταχείρισης που βιώνουν οι πρόσφυγες», καταλήγει η ΠΕΠ.