Παρουσίασε ενδελεχώς τα στάδια της ανθρωπιστικής του πρότασης ο ΠτΔ-Εισέπραξε σημαντική στήριξη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετείχε σήμερα στη Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη για τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.

Στη διάσκεψη συμμετείχαν περίπου 80 χώρες και διεθνείς οργανισμοί με κεντρικό θέμα της συζήτησης ο συντονισμός για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την παρέμβασή του, αλλά ιδιαίτερα κατά τις διμερείς του επαφές, έθεσε ενώπιον των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη, την Πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου μέσω της Κύπρου, για απρόσκοπτη και ασφαλή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας με τελικό προορισμό τη Γάζα.

«Η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας, και οι συγκεκριμένες πτυχές της, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συζητείται εκτενώς τις τελευταίες 4 εβδομάδες στο πλαίσιο των επαφών του ιδίου με τον Πρόεδρο Σίσι της Αιγύπτου, τον Βασιλιά της Ιορδανίας, τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ αλλά και κατά τις επαφές του Υπουργού Εξωτερικών κατά τις πρόσφατες επισκέψεις του στην Ιορδανία και στη Ραμάλα και με ομολόγους του στην περιοχή. Η Κυπριακή Δημοκρατία πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία, σε όλα τα επίπεδα, με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Παλαιστινιακή Αρχή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με κράτη μέλη της ΕΕ και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με τα Ηνωμένα Έθνη, η συμβολή των οποίων κρίνεται καθοριστική στην υλοποίηση αλλά και στην επιτυχία της πρωτοβουλίας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνεχίζει ο κ. Λετυμπιώτης, υπογράμμισε τη σημαντική στήριξη που τυγχάνει η πρωτοβουλία. Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται και η στήριξη που εξέφρασαν κατά τη διάρκεια της σημερινής διάσκεψης ο Πρόεδρος της Γαλλίας, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας και ο Έλληνας Πρωθυπουργός ο οποίος δήλωσε την ετοιμότητα της Ελλάδας για παροχή ναυτικών μέσων για τη μεταφορά της βοήθειας από την Κύπρο στην Γάζα. Στήριξη εξέφρασε και ο Πρίγκιπας Rashid της Ιορδανίας. Άλλωστε, σε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Προέδρου της Δημοκρατίας και Ολλανδού Πρωθυπουργού που πραγματοποιήθηκε αμέσως πριν τη Διάσκεψη, κ. Rutte εξέφρασε την ετοιμότητα της Ολλανδίας να συνδράμει με συγκεκριμένο τρόπο την Κυπριακή πρωτοβουλία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε ενδελεχώς τον λεπτομερή σχεδιασμό της Πρωτοβουλίας «Αμάλθεια» της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα πέντε στάδια που θα την συνθέτουν. Το πρώτο στάδιο θα είναι η μεταφορά και συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Κύπρο , το δεύτερο στάδιο αφορά την επιθεώρηση, καταγραφή και αποθήκευση της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα παραλαμβάνεται στην Κύπρο, το τρίτο στάδιο τη φόρτωση και επιθεώρηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στα πλοία από λιμάνι της Κύπρου, ενδεχομένως της Λάρνακας, το τέταρτο στάδιο τη διαδρομή μέσω ασφαλούς θαλάσσιου διαδρόμου και το πέμπτο και τελευταίο στάδιο την εκφόρτωση, παραλαβή και διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στον υπό διαμόρφωση σχεδιασμό και ότι έχει ήδη ετοιμαστεί συγκεκριμένο πλάνο υλοποίησης της πρωτοβουλίας με άμεσες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις και τεχνικές διευθετήσεις.

Η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, είναι μια υλοποιήσιμη, καταρτισμένη πρόταση που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης όπως εξελίσσεται. Η άμεση γειτνίαση της Κύπρο, ως κράτους της περιοχής, αφού απέχει μόλις 210 ναυτικά μίλια από τη Γάζα, προσφέρεται για την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε όμως ότι πέραν της γειτνίασης, οι διαχρονικά εξαιρετικές σχέσεις που διατηρεί η Κύπρος με τα κράτη της περιοχής, αλλά και η αξιοπιστία της ως κράτος μέλος της ΕΕ ενισχύουν και θωρακίζουν ακόμη περισσότερο την υλοποίηση και επιτυχία της πρωτοβουλίας.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη να συμβάλουν στην υλοποίηση της ολοκληρωμένης πρότασης για την πρωτοβουλία που στόχο έχει τη διάσωση ανθρώπινων ζωών, όπως η Αμάλθεια, η τροφός έδινε ζωή σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε την ανάγκη, παράλληλα με τις προσπάθειες για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην αναβίωση του πολιτικού ορίζοντα για εξεύρεση μιας λύσης δύο κρατών, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ.

Στο πλαίσιο της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό Mohammad Ibrahim Shtayyeh, τον πρίγκιπα της Ιορδανίας Rashid bin Hassan και με τον Γενικό Επίτροπο της UNRWA Philippe Lazzarini.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μετά τις εργασίες της Διάσκεψης αναχωρεί για την Αθήνα, όπου θα πραγματοποιηθεί Δείπνο Εργασίας στο πλαίσιο της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Κύπρου- Ελλάδος.

«Θέση και σχέσεις Κύπρου θωρακίζουν την Πρωτοβουλία για τη Γάζα»

Η ενεργή διπλωματία, η αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου και οι εξαιρετικές διπλωματικές σχέσεις με τα κράτη της περιοχής, αποτελούν ουσιώδη συστατικά ενίσχυσης και θωράκισης της Πρωτοβουλίας της Κύπρου για τη Γάζα, αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα 'Χ' σημειώνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσιάζει την πρωτοβουλία για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου μέσω της Κύπρου για απρόσκοπτη, ασφαλή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας με τελικό προορισμό τη Γάζα, στη Διάσκεψη που πραγματοποιείται σήμερα στο Παρίσι.

"Η ενεργή διπλωματία, η αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της χώρας μας, η αξιοπιστία μας ως κράτος μέλος της EE και οι εξαιρετικές διπλωματικές σχέσεις με τα κράτη της περιοχής, αποτελούν ουσιώδη συστατικά ενίσχυσης και θωράκισης της πρωτοβουλίας" καταλήγει ο Εκπρόσωπος.

Δειτε Επισης

Στιούαρτ: Το Κυπριακό είναι επιλύσιμο ακόμα, χρειάζεται πολιτικό θάρρος
«Άδικο και πολιτικά υποκινούμενο» το Ψήφισμα 186 ισχυρίζεται η τ/κ ηγεσία
Στιούαρτ: Να κάνουμε τα πάντα για τη λύση, δεν έχουμε την πολυτέλεια για άλλες τέτοιες επετείους
Βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωση διμερών σχέσεων, εκφράζουν Δημητρίου και Πελεγκρίνι
Κ. Κόμπος: Εργαζόμαστε για την ημέρα που η παρουσία ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν θα είναι απαραίτητη
Δεν αλλάζει λέξη στο αφήγημά του ο Τατάρ-«Η έναρξη διαπραγματεύσεων θα είναι εφικτή με κυρίαρχη ισότητα»
Τον θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα συζήτησαν Χριστοδουλίδης-Φον ντερ Λάιεν
Κι επίσημα στο ψηφοδέλτιο του ΕΛΑΜ ο Παύλος Ιωάννου-«Απέδειξε πως προωθεί τα συμφέροντα των πολιτών»
Καταγγέλλει τον αποκλεισμό των περισσότερων ΜΜΕ από τον απολογισμό του Προέδρου η ΕΣΚ
Ο Λακρουά καλεί σε διπλασιασμό των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού