Πρώτος σταθμός Παρίσι, επόμενος η Αθήνα-Διήμερο σημαντικών επαφών Χριστοδουλίδη

Ένα διήμερο σημαντικών επαφών, ξεκινά σήμερα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος βρίσκεται από χθες το βράδυ στο Παρίσι για να συμμετάσχει στη Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη για τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα.

Η διάσκεψη, η οποία θα γίνει σε επίπεδο αρχηγών κρατών, κυβερνήσεων και Υπουργών Εξωτερικών έχει ως στόχο τη συζήτηση θεμάτων, όπως είναι η αποκατάσταση της παροχής νερού, καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Η πρόσκληση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας στη γαλλική πρωτέυουσα από τον Γάλλο ομόλογο του Εμαννουέλ Μακρόν, συνδέεται με την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου μέσω της Κύπρου για απρόσκοπτη, ασφαλή και διαρκή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας με τελικό προορισμό τη Γάζα αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς στο πλαίσιο της διάσκεψης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναπτύξει ενδελεχώς τις παραμέτρους της υπό σχεδιασμό πρωτοβουλίας, όπως έχουν διαμορφωθεί μετά και τις επαφές που πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, τον Βασιλιά της Ιορδανίας, τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κατά την προχθεσινή τους συνάντηση, αλλά και τις σχετικές επαφές του Υπουργού Εξωτερικών με την Παλαιστίνη, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας και αξιωματούχους γειτονικών κρατών.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν στο Παρίσι ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κα Μαριλένα Ραουνά και η Πολιτική Διευθύντρια του Υπουργείου Εξωτερικών κα Θεσσαλία Σαλίνα Σιάμπου.

Επόμενος σταθμός Αθήνα

Μετά τη συμμετοχή του στο συνέδριο, στο Παρίσι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει για την Αθήνα στις 9 Νοεμβρίου, όπου θα πραγματοποιηθεί η 1η Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου – Ελλάδος. Πρόκειται για την πρώτη από την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Διακυβερνητική Σύνοδο μεταξύ των δύο χωρών, που στοχεύει στη βελτιστοποίηση της συνεργασίας και του συντονισμού Αθήνας και Λευκωσίας.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ Λευκωσίας και Αθήνας σε ολόκληρο το φάσμα του κυβερνητικού έργου, θα συμβάλει καταλυτικά στην περαιτέρω προώθηση των κοινών μας επιδιώξεων».

Στη 1η Διακυβερνητική Σύνοδο θα συμμετέχουν εννέα Υπουργοί και Υφυπουργοί της κυπριακής Κυβέρνησης, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν διμερείς συνεδρίες με τους Ελληνες ομόλογούς τους. Συγκεκριμένα, θα συμμετέχουν ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Υπουργός Εσωτερικών, ο Υπουργός Άμυνας, η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, η Υπουργός Υγείας, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, η Υφυπουργός Ναυτιλίας και η Υφυπουργός Πολιτισμού.

Απόψε, είναι προγραμματισμένο δείπνο εργασίας στο οποίο θα συζητηθούν οι προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών στο Κυπριακό και τα επόμενα βήματα, όπως και θέματα εξωτερικής πολιτικής, καθώς επίσης και ανταλλαγή απόψεων και βέλτιστων πρακτικών ως προς τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου. 

Στο δείπνο εργασίας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ελληνα Πρωθυπουργού, θα συμμετέχουν από κυπριακής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ από την ελληνική Κυβέρνηση ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Υπουργός Επικρατείας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Κατά τη δεύτερη μέρα της Διακυβερνητικής Συνόδου θα πραγματοποιηθούν διμερείς συνεδριάσεις των Υπουργών και Υφυπουργών με τους Ελληνες ομόλογούς τους, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων προς καταρτισμό συγκεκριμένων στόχων και χρονοδιαγραμμάτων με συγκεκριμένα ορόσημα ανάλογα με τα χαρτοφυλάκια τους. 

Στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής, ανάμεσα στα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν, θα είναι ζητήματα αποτελεσματικής διαχείρισης του μεταναστευτικού, ενίσχυση πολιτικής προστασίας, περαιτέρω εμβάθυνση αμυντικής συνεργασίας, ενεργειακοί σχεδιασμοί, περαιτέρω συνεργασία σε σχολική και ανώτερη εκπαίδευση, αναβάθμιση συνεργασιών στον τομέα της Υγείας, του Πολιτισμού και της Ναυτιλίας αλλά και ως προς τις βέλτιστες πρακτικές στον συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

Στη συνέχεια θα διεξαχθεί σύνοδος της Ολομέλειας, υπό τον Πρόεδρο και Πρωθυπουργό, κατά την οποία θα παρουσιαστούν τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τις χωριστές συνεδρίες προς ανταλλαγή απόψεων και λήψη τελικών αποφάσεων.  Με το πέρας της Ολομέλειας θα ακολουθήσουν δηλώσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Δειτε Επισης

Μπορέλ: Η ΕΕ καταδικάζει παραβιάσεις στον κυβερνοχώρο από ελεγχόμενους από Ρωσία
Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας λόγω βλάβης
Στη φυλακή ο νονός που ασέλγησε στο βαφτιστήρι του στην Κρήτη-«Με προκάλεσε» είπε και δήλωσε άρρωστος
Νέο θρίλερ με πληροφοριοδότη κατά της Boieng-Πέθανε μετά από μυστηριώδη λοίμωξη
Έμειναν με άδειες τις τσέπες το Πάσχα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι-«Τελικά τα €100 έγιναν €50 διότι τα μοίρασαν»
Παραμένει στα κατεχόμενα η σορός του άτυχου Φώτη Φωτίου-Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του
Κραυγή απόγνωσης από τον πατέρα δεκάμηνου βρέφους-«Θα πέθαινε στα χέρια της μάνας του»
Στο κελί ο 25χρονος που συνελήφθη από τις Αρχές μετά τα επεισόδια-Πιάστηκε με ρόπαλα, σπρέι και κουκούλα
Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα
Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)