Σειρά δείπνων με τους 27 για τη Στρατηγική Ατζέντα θα έχει ο Μισέλ τον Νοέμβριο

Σειρά συναντήσεων με τους 27 ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μικρές ομάδες και μια σειρά από διαδοχικά δείπνα στο Παρίσι, το Βερολίνο, τη Κοπεγχάγη και το Ζάγκρεμπ τον Νοέμβριο, με αντικείμενο τη Στρατηγική Ατζέντα της ΕΕ και τις προτεραιότητες της Ευρώπης για τα επόμενα πέντε χρόνια μετά τις ευρωεκλογές, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Στην επιστολή πρόσκλησης προς τους ηγέτες, ο κ. Μισέλ σημείωσε πως τις συζητήσεις μπορούν να απασχολήσουν θέματα που αφορούν τις πολιτικές της ΕΕ, τη χρηματοδότηση της ΕΕ στο μέλλον, καθώς και τη βελτίωση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων.

Ειδικότερα, σε θέματα πολιτικής έθεσε ως πιθανά ερωτήματα «ποιες πολιτικές και προγράμματα πρέπει να βελτιωθούν για να ενισχυθεί η παγκόσμια θέση της ΕΕ και πώς», ή «ποιες τομεακές πολιτικές χρειάζονται μεταρρύθμιση στο πλαίσιο της μελλοντικής διεύρυνσης και πώς»;

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση της ΕΕ, τα ερωτήματα αφορούν για παράδειγμα «πού θα πρέπει να εστιάσουμε τον κοινό μας προϋπολογισμό», «πώς μπορούμε καλύτερα να διασφαλίσουμε ότι υποστηρίζει τις κοινές μας προτεραιότητες» και «πώς χρηματοδοτούμε αυτόν τον προϋπολογισμό στην πράξη».

Σε σχέση με τις διαδικασίες της ΕΕ, παραδείγματα θεμάτων που έθεσε ο κ. Μισέλ ήταν το «πώς μπορούμε να βελτιώσουµε τη λήψη αποφάσεων ώστε να παραμείνουμε ευέλικτοι» και αν «πρέπει να αναθεωρήσουμε τους κανόνες ψηφοφορίας και πώς».

«Βιώνουμε ταραχώδεις καιρούς - από τις καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα σε όλο τον κόσμο μέχρι την τεχνολογική αναταραχή που προκαλούν οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στον ψηφιακό τομέα και ο κατακερματισμός της διεθνούς βασισμένης σε κανόνες πολυμερούς τάξης», τόνισε στην επιστολή ο κ. Μισέλ.

«Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να προβληματιστούμε σχετικά με την ικανότητα της ΕΕ να δράσει και να επιτύχει τους στόχους της. Στη Γρανάδα, καθορίσαμε ένα ευρύ πλαίσιο και καλύψαμε μια σειρά προτεραιοτήτων: ασφάλεια και άμυνα, ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητα, ενέργεια, μετανάστευση, παγκόσμια δέσμευση και διεύρυνση της Ένωσης. Η συζήτηση στο δείπνο θα είναι μια ευκαιρία να εμβαθύνουμε σε αυτά τα θέματα και ιδίως να εξετάσουμε πώς πρέπει να προσαρμοστούμε για χάρη μιας ισχυρότερης Ένωσης, τόσο στο εσωτερικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο» πρόσθεσε.

Όπως επεσήμανε, οι συζητήσεις των αρχηγών θα τροφοδοτήσουν τις συζητήσεις που γίνονται σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο για την προετοιμασία της Στρατηγικής Ατζέντας, και θα συνεχιστούν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μέχρι και το καλοκαίρι του 2024, δηλαδή πριν τις εκλογές για τη νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και στη συνέχεια τις διεργασίες για τη σύνθεση της επόμενης Κομισιόν για την περίοδο 2024 - 2029.

«Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί, ρεαλιστές και ρεαλιστές όσον αφορά τις αλλαγές και τις προκλήσεις που έρχονται. Είμαι βέβαιος ότι μαζί θα τις αντιμετωπίσουμε με επιτυχία και θα βρούμε τρόπους να ενισχύσουμε περαιτέρω την ενότητά μας» κατέληξε η επιστολή Μισέλ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μικρής κλίμακας οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στον νότιο Λίβανο
Έτοιμη για μια ισραηλινή χερσαία εισβολή η Χεζμπολάχ-«Η ομάδα συνεχίζει την πορεία της»
Το Foreign Office καλεί τους Βρετανούς να εγκαταλείψουν άμεσα τον Λίβανο
Η Χαμάς ανακοίνωσε τον θάνατο του επικεφαλής της στον Λίβανο σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή
Το Ισραήλ «χτύπησε» στο κέντρο της Βηρυτού-Στόχος σπίτι που έμεναν «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», τρεις νεκροί
Ξεκινά η δίκη για κατάχρηση σχεδόν 7 εκατ. ευρώ από τη Λεπέν που μπορεί να της κοστίσει τον δρόμο για το Ελιζέ
Οι IDF είχαν την ευκαιρία να σκοτώσουν τον Σινουάρ-Δεν το έκαναν γιατί ο ηγέτης της Χαμάς είχε ομήρους ως ασπίδα
ΒΙΝΤΕΟ: Συγκρούσεις αστυνομικών με διαδηλωτές σε κινητοποίηση για τον θάνατο του Χασάν Νασράλα
Πιο κοντά σε χερσαία εισβολή στον Λίβανο το Ισραήλ-Αγωνία για τις επόμενες κινήσεις, φόβος για ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή
Αγνοείται ο εκπρόσωπος Τύπου των Χούθι-Ταξίδευε με ελικόπτερο στο Ιράν