Στη Βουλή οι συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί ΑΠΚΥ και ΟΝΕΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας συζήτησε την Τετάρτη τους συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) και του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ), ύψους €345.520 και €140.000 αντιστοίχως, οι οποίοι έχουν εγκριθεί. Σημειώνεται ότι ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός του ΑΠΚΥ αφορά τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του πανεπιστημίου και της προστασίας του από κυβερνοεπιθέσεις, ενώ αυτός του ΟΝΕΚ αφορά τη χρηματοδότηση συντονιστικών σωμάτων και την αγορά μηχανογραφικού υλικού.

Σε ό,τι αφορά το ΑΠΚΥ, οι βουλευτές τάχθηκαν υπέρ του προϋπολογισμού ενώ η Ελεγκτική Υπηρεσία διατύπωσε ενστάσεις για την έγκριση δύο θέσεων λειτουργών κυβερνοασφάλειας. Σε ό,τι αφορά τον ΟΝΕΚ, κάποιοι βουλευτές υπέδειξαν ότι ο Οργανισμός δεν πρέπει να υποκατασταθεί από την πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη σύσταση ομάδας νέων που θα τον συμβουλεύει.

Τι λέχθηκε για το ΑΠΚΥ

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας, ο Πρόεδρός της και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, ζήτησε τη γραπτή θέση των Υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών για το θέμα που ήγειρε η Ελεγκτική Υπηρεσία για τις 2 θέσεις λειτουργών κυβερνοασφάλειας που ζητά το ΑΠΚΥ. 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε ότι «βάζουμε τα θεμέλια ώστε να μην ξαναζήσουμε αυτό που ζήσαμε με τις κυβερνοεπιθέσεις τον περασμένο Μάρτιο», 

Αναφερόμενος στην αντίρρηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τον διορισμό δύο λειτουργών για θέματα κυβερνοασφάλειας, ο κ. Σαββίδης είπε ότι «χρειάζεται να προσληφθούν άνθρωποι επί του αντικειμένου».

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, έκανε λόγο για «απόλυτη αναγκαιότητα να αντιμετωπιστούν οι κυβερνοεπιθέσεις». Σημείωσε ότι το ΑΠΚΥ δημιουργεί μια δομή για την ανθεκτικότητά του, εκφράζοντας την άποψη πως το πανεπιστήμιο δεν λειτουργεί εκτός των θεσμίων.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο κ. Κάρουλλας τόνισε ότι είναι αναγκαίος ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός του ΑΠΚΥ, προσθέτοντας ότι το πανεπιστήμιο πρωτοπορεί στην ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης, υπέβαλε ερώτημα κατά πόσο υπάρχει μελέτη για την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα και την αναγνωρισιμότητα των εξ αποστάσεως προγραμμάτων διδασκαλίας σε σχέση με τα συμβατικά.

Από την πλευρά του, ο Χρίστος Χριστοφίδης, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας, ανέφερε ότι υπάρχουν κρατικές υπηρεσίες που αναλαμβάνουν τον ρόλο της προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις. «Το ζήτημα φαίνεται απλό, αλλά δεν είναι», συμπλήρωσε. Μιλώντας για τον στρατηγικό σχεδιασμό των δημοσίων πανεπιστημίων, σημείωσε ότι δεν υπάρχει μεταξύ τους αλληλεπικάλυψη για τα εξ αποστάσεως προγράμματα.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Αλέκος Τρυφωνίδης, Βουλευτής της ΔΗΠΑ, επεσήμανε ότι υπάρχουν οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει κάθε υπηρεσία σε περίπτωση κυβερνοεπίθεσης. «Είναι υποχρέωση του ΑΠΚΥ να έχει λειτουργούς κυβερνοασφάλειας», είπε, προσθέτοντας ότι είναι θέμα συμμόρφωσης με την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας (ΑΨΑ).

Ο Γιώργος Παπάς, Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΑΠΚΥ, απαντώντας στο ερώτημα του Βουλευτή του ΔΗΣΥ, Μάριου Μαυρίδη, ανέφερε ότι το ΑΠΚΥ δεν προσφέρει διά ζώσης διδασκαλία. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε τη λειτουργία του ΑΠΚΥ χωρίς παρεμβολές», σημείωσε, προσθέτοντας ότι πριν από την κυβερνοεπίθεση του περασμένου Μαρτίου, το πανεπιστήμιο είχε ζητήσει κονδύλι για την προστασία από κυβερνοεπιθέσεις, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε.

Η Ροδούλα Ευαγόρου, εκ μέρους της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ζήτησε να μην εγκριθούν οι δύο θέσεις για υπευθύνους κυβερνοασφαλείας μέχρι να τεκμηριωθούν πλήρως και αφότου ολοκληρωθούν οι ανάλογες διαδικασίες και με τα άλλα δύο δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου. «Γιατί οι δύο θέσεις να έχουν μόνο καθήκοντα για αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων;», διερωτήθηκε.

Ο Χριστόφορος Χριστοδουλίδης, Διευθυντής Διοίκησης & Οικονομικών του ΑΠΚΥ, απαντώντας στην κ. Ευαγόρου διερωτήθηκε προς τι οι αντιρρήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και κατά πόσον η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει κατανοήσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις κυβερνοεπιθέσεις. Απαντώντας στον Βουλευτή του ΔΗΣΥ, Μάριο Μαυρίδη, ανέφερε ότι είναι τεράστιο το θέμα της ποιότητας των εξ αποστάσεως προγραμμάτων. «Όταν γίνονται σωστά και με τον σωστό τρόπο και εργαλεία, είναι πιο αποδοτικά», κατέληξε.

Θέμα για την πρόθεση σύστασης ομάδας νέων από τον ΠτΔ

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας, οι βουλευτές υπέβαλαν διάφορα ερωτήματα προς την Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΟΝΕΚ, Μαρία Μιλτιάδου.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης ρώτησε την κ. Μιλτιάδου αναφορικά με την επέκταση του ΟΝΕΚ στην Πόλη Χρυσοχούς και αν ο ΟΝΕΚ μπορεί να επιδοτήσει εκδηλώσεις της ΕΦΕΚ. Η κ. Μιλτιάδου απάντησε ότι ο ΟΝΕΚ προσφέρει υπηρεσίες στην Πόλη Χρυσοχούς μέχρι να εγκριθούν τα κονδύλια. «Εάν η ΕΦΕΚ κάνει εκδήλωση στην Κύπρο, μπορούμε να την επιδοτήσουμε», πρόσθεσε.

Μιλώντας μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο κ. Σαββίδης χαιρέτισε την απόφαση της Κυβέρνησης για αύξηση του προϋπολογισμού από €3,8 εκατ. πέρυσι σε €5 εκατ. φέτος. «Τα περισσότερα χρήματα θα πάνε για άνοιγμα παραρτημάτων σε απομακρυσμένες περιοχές, περιλαμβανομένης της Πόλης Χρυσοχούς», σημείωσε.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης, ζήτησε να δει τον ετήσιο ισολογισμό του ΟΝΕΚ πριν από τη συζήτηση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού. Απαντώντας στον κ. Μαυρίδη, η Μαρία Μιλτιάδου ανέφερε ότι οι οικονομικοί λογαριασμοί δεν αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού. «Υπάρχει έγγραφο για τον στρατηγικό σχεδιασμό του ΟΝΕΚ για τη διετία με τις επιδιώξεις και τους στόχους του», πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, ανέφερε ότι θα στηρίξει τον προϋπολογισμό του ΟΝΕΚ. Παράλληλα, εξέφρασε ανησυχία για τον ρόλο και τις αρμοδιότητες της υπό εκκόλαψη ομάδας νέων στην Προεδρία της Δημοκρατίας σε σχέση με τον θεσμικό ρόλο του ΟΝΕΚ.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, είπε πως η Επιτροπή ενημερώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας ότι γίνονται εξοικονομήσεις στο κονδύλι για τη μαθητική πρόνοια. «Είναι απαράδεκτο να φέρνει η Πολιτεία πρόσθετα μέτρα στήριξης για να βοηθηθεί ο κόσμος που έχει ανάγκη, ενώ τα εγκεκριμένα κονδύλια δεν αξιοποιούνται», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι ζήτησε από τους εκπροσώπους του Υπουργείου Παιδείας ενημέρωση για το πώς θα διορθωθεί αυτή η στρέβλωση. 

Παράλληλα, ο κ. Χριστοφίδης έκανε λόγο για τη διαβούλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΟΝΕΚ για την άτυπη ομάδα νέων που προτίθεται να δημιουργήσει ως συμβουλευτική ομάδα. «Ο ΟΝΕΚ είναι ο διά νόμου επίσημος σύμβουλος του κράτους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση και το Προεδρικό είναι θεσμοί και δεν μπορεί να υπάρξει ένας εξωθεσμικός στρατός που να υποκαθιστά τους συντεταγμένους θεσμούς του κράτους και της πολιτείας», είπε. Ελπίζουμε ότι θα γίνουν δεύτερες σκέψεις από τον ΠτΔ, ανέφερε.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, ρώτησε αν ικανοποιήθηκε το αίτημα της αύξησης της χορηγίας προς τον ΟΝΕΚ. Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Οργανισμού ανέφερε ότι αυξήθηκε ο προϋπολογισμός από €3,8 εκατ. πέρυσι σε €5 εκατ. φέτος. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους
Για αποζημιώσεις ε/κ περιουσιών και ενέργεια μίλησε στον παράνομο Bayrak ο Ουστέλ
Οι λόγοι για έλλειψη επαγγελματιών οδηγών στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Μεταφορών
Στην Επιτροπή Παιδείας το καθεστώς εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου
Έξω από Προεδρικό και Σπίτι Ευρώπης στις 3/10 οι αγελαδοτρόφοι
Στα κατεχόμενα λειτουργούν 22 «πανεπιστήμια» με 80.000 ενεργούς φοιτητές
Ζητούν απαντήσεις από ΠτΔ και ΕΕ για τους κανονισμούς για το χαλλούμι οι αγελαδοτρόφοι
Υπογράφονται οι συμφωνίες Κύπρου και Ελλάδας για τις μεταμοσχεύσεις
ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ: Παράνομη η πρόταση Δημάρχου Λ/σου για Park & Ride, υποστηρίζει
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού-Πτώση της θερμοκρασίας και βροχές