Απέρριψε αίτημα Μαζέπιν για ακύρωση κυρώσεων για Ουκρανία το ΓΔΕΕ-Η σύνδεση με την Κύπρο

Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ απέρριψε αίτημα του Ρώσου επιχειρηματία Ντμίτρι Αρκαντίεβιτς Μαζέπιν (Dmitry Arkadievich Mazepin) για ακύρωση του παγώματος των περιουσιακών του στοιχείων, το οποίο επιβλήθηκε με βάση απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ στις 9 Μαρτίου του 2022, λόγω του ρόλου που ο συγκεκριμένος ολιγάρχης φέρεται να είχε στην οργάνωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Εταιρείες με τις οποίες σχετιζόταν ο κ. Μαζέπιν ήταν εγγεγραμένες στην Κύπρο μέχρι τα τέλη του 2021.

Ο κ. Μαζέπιν είναι Ρώσος πολίτης, ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παραγωγής χημικών Uralchem, η οποία παρουσιάζεται ως ο ο μεγαλύτερος παραγωγός νιτρικού αμμωνίου στη Ρωσία, καθώς και ως ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αμμωνίας και αζωτούχων λιπασμάτων.

Οι εταιρείες που έλεγχαν την Uralchem ήταν, όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΓΔΕΕ, εγγεγραμμένες στην Κύπρο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 οπότε και οι εταιρείες μεταφέρθηκαν στη ρωσική δικαιοδοσία.

Ο γιος του κ. Μαζέπιν, Νικίτα, είναι οδηγός της F1 του οποίου η ομάδα αγωνιζόταν με χορηγό εταιρίας που σχετίζεται με την Uralchem. Ο Νικίτα Μαζέπιν αμφισβήτησε τη συμπερίληψη του στις κυρώσεις, με αποτέλεσμα το ΓΔΕΕ να ακυρώσει τις κυρώσεις εναντίον του τον Μάρτιο του 2023.

Όπως υπενθυμίζεται στο κείμενο της απόφασης, στις 24 Φεβρουάριου του 2022, λίγο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο κ. Μαζέπιν και 36 ακόμα επιχειρηματίες συμμετείχαν σε συνάντηση με τον Πρόεδρο Πούτιν και άλλα μέλη της ρωσικής κυβέρνησης, όπου συζήτησαν τα επόμενα βήματα μετά την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η ΕΕ θεωρεί ότι η παρουσία Μαζέπιν στη συνάντηση, καθώς και άλλα στοιχεία, καταδεικνύουν πως είναι μέλος του στενού κύκλου του Προέδρου Πούτιν, πως αποτελεί κορυφαίο μέλος της επιχειρηματικής κοινότητας της Ρωσίας, και πως υποστηρίζει ή εφαρμόζει πολιτικές που αποτελούν απειλή για την Ουκρανία.

Ως εκ τούτο, το Συμβούλιο της ΕΕ με απόφασή του στις 9 Μαρτίου 2022 πρόσθεσε το όνομα του στον κατάλογο των στοχευμένων κυρώσεων, που περιλαμβάνουν το πάγωμα όλων των κεφαλαίων και οικονομικών πόρων του εντός της ΕΕ, και την απαγόρευση εισόδου ή διέλευση μέσω των εδαφών της ΕΕ.

Ο κ. Μαζέπιν ζήτησε την ακύρωση της απόφασης ενώπιον του ΓΔΕΕ, ωστόσο το ΓΔΕΕ με απόφαση του στις 8 Νοεμβρίου απέρριψε τα επιχειρήματα του Ρώσου επιχειρηματία.

Συγκεκριμένα, το Πρώτο Τμήμα του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ έκρινε πως το Συμβούλιο της ΕΕ αιτιολόγησε δεόντως την απόφασή του, ενώ ο κ. Μαζέπιν είχε πρόσβαση στα αποδεικτικά στοιχεία του φακέλου που τον αφορούσαν, γεγονός που του επιτρέπει εύκολα να κατανοήσει τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του και να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Επίσης, το ΓΔΕΕ έκρινε πως το Συμβούλιο της ΕΕ προσκόμισε ενδείξεις, οι οποίες ήταν επαρκώς συγκεκριμένες, ακριβείς και συνεπείς ώστε να αποδείξουν πως ο κ. Μαζέπιν δραστηριοποιείται ως επιχειρηματίας σε τομέα που παρέχει σημαντική πηγή εσόδων στη ρωσική κυβέρνηση.

Ως εκ τούτου, προστίθεται, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στον κ. Μαζέπιν είναι τέτοιες που αυξάνουν το κόστος των ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία, και επομένως συμβάλλουν στον στόχο του Συμβουλίου να ασκήσει πίεση στις ρωσικές αρχές ώστε να τερματίσουν τις ενέργειες και τις πολιτικές τους που αποσταθεροποιούν την Ουκρανία.

Ο Ντμίτρι Μαζέπιν μπορεί ακόμα να προσφύγει κατά της απόφασης στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μικρής κλίμακας οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στον νότιο Λίβανο
Έτοιμη για μια ισραηλινή χερσαία εισβολή η Χεζμπολάχ-«Η ομάδα συνεχίζει την πορεία της»
Το Foreign Office καλεί τους Βρετανούς να εγκαταλείψουν άμεσα τον Λίβανο
Η Χαμάς ανακοίνωσε τον θάνατο του επικεφαλής της στον Λίβανο σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή
Το Ισραήλ «χτύπησε» στο κέντρο της Βηρυτού-Στόχος σπίτι που έμεναν «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», τρεις νεκροί
Ξεκινά η δίκη για κατάχρηση σχεδόν 7 εκατ. ευρώ από τη Λεπέν που μπορεί να της κοστίσει τον δρόμο για το Ελιζέ
Οι IDF είχαν την ευκαιρία να σκοτώσουν τον Σινουάρ-Δεν το έκαναν γιατί ο ηγέτης της Χαμάς είχε ομήρους ως ασπίδα
ΒΙΝΤΕΟ: Συγκρούσεις αστυνομικών με διαδηλωτές σε κινητοποίηση για τον θάνατο του Χασάν Νασράλα
Πιο κοντά σε χερσαία εισβολή στον Λίβανο το Ισραήλ-Αγωνία για τις επόμενες κινήσεις, φόβος για ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή
Αγνοείται ο εκπρόσωπος Τύπου των Χούθι-Ταξίδευε με ελικόπτερο στο Ιράν