Αιχμές για συγκάλυψη υπόθεσης σεξουαλικής παρενόχλησης αστυνομικού-Ζητήθηκαν εξηγήσεις στη Βουλή
17:36 - 08 Νοεμβρίου 2023
Σαφέστατες αιχμές για συγκάλυψη της καταγγελίας, γυναίκας αστυνομικού που υπηρετεί στο Αρχηγείο της Αστυνομίας, για σεξουαλικής φύσεως αδικήματα, εμπλέκοντας στην υπόθεση τρία μέλη της δύναμης που υπηρετούσαν σε νευραλγικά πόστα, αφέθηκαν ενώπιον της επιτροπής Θεσμών της Βουλής, η οποία συζητούσε τις συστάσεις της επιτροπής GRECO για την Αστυνομία.
Η καταγγελία της αστυνομικού, που έγινε στις 25 Φεβρουαρίου 2023 και την οποία έφερε στο φως ο REPORTER, ωστόσο, έξι μήνες αργότερα, αφού ο φάκελος της υπόθεσης πηγαινοερχόταν από την Αστυνομία και τη Νομική Υπηρεσία, για λήψη επιπρόσθετου μαρτυρικού υλικού, η Εισαγγελία αποφάσισε να μην ασκήσει ποινικές διώξεις.
Υπενθυμίζεται ότι ο ένας εκ των τριών Αστυνομικών βρισκόταν σε διαθεσιμότητα, ενώ εναντίον των άλλων δύο λήφθηκαν διοικητικά μέτρα. Πληροφορίες που είχε μεταδώσει ο REPORTER, ανέφεραν πως λήφθηκε η απόφαση να μην ασκηθούν ποινικές διώξεις, ωστόσο πηγές έκαναν λόγο πως υπήρχε εισήγηση για ποινική δίωξη του ενός αστυνομικού.
Εντούτοις η Νομική Υπηρεσία, αποφάσισε πως με βάση το μαρτυρικό υλικό που τέθηκε ενώπιον της, δεν θα μπορούσε να στοιχειοθετηθεί υπόθεση, ενώπιον Δικαστηρίου. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε συζητήσεις στις τάξεις της Αστυνομίας, με κάποιους να αφήνουν αιχμές για συγκάλυψη, λόγω του ότι κάποια από τα μέλη υπηρετούσαν σε νευραλγικές θέσεις, ενώ ανάλογες αναφορές, έγιναν ενώπιον της επιτροπής Θεσμών και από τη βουλεύτρια Ρίτα Σούπερμαν, η οποία προέρχεται από τις τάξεις της Αστυνομίας.
Συγκεκριμένα, σε παρέμβασή της και παραθέτοντας σειρά από ερωτήματα η κα. Σούπερμαν έκανε λόγο για αστυνομική ανδροκρατούμενη κουλτούρα. «Η ανδρική αλληλεγγύη, με κάλυψη μεταξύ των αστυνομικών, ειδικότερα στις πειθαρχικές υποθέσεις ανήκει στο 1960». Αναφερόμενη στην σοβαρή υπόθεση διερωτήθηκε «γιατί έκλεισε η υπόθεση βιασμού εναντίον γυναίκας αστυνομικού και της σεξουαλικής παρενόχλησής της από δύο άλλους αξιωματικούς; Γνωρίζεται ότι εάν ήμουν στη Δύναμη η υπόθεση αυτή δεν θα έκλεινε και πιθανόν να καταδικαζόταν και από το Κακουργιοδικείο. Θα μου πείτε ότι η Αστυνομία έκανε τη δουλειά της, αλλά θα ήταν καλό να γνωρίζουμε τι εισηγήθηκε ο ανακριτής της υπόθεσης στο φάκελο για να μην τα ρίξουμε στη Νομική Υπηρεσία».
Μετά το τέλος της συνεδρίας και ερωτηθείσα σχετικά για τη σοβαρή καταγγελία της βουλεύτριας του ΔΗΣΥ, η υπουργός Δικαιοσύνης, δεν θέλησε να σχολιάσει μια «γενική καταγγελία», όπως την χαρακτήρισε.
Όπως ανάφερε, «εάν η κα Σούπερμαν έχει στοιχεία, θα πρέπει να τα καταθέσει για να εξεταστούν. Δεν είναι ο ρόλος του Υπουργείου να εξετάζει τέτοιες καταγγελίες. Εάν όντως ευσταθεί, πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα, αλλά θα πρέπει να κατατεθούν στοιχεία για αυτό το θέμα που έχει θέσει. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω σε τι αναφέρεται. Είμαι σίγουρη πως εάν η ίδια έχει στοιχεία, με την οποία είμαστε σε συνεχή επαφή και επικοινωνία, θα γίνει πιο συγκεκριμένη εάν χρειαστεί».
Υπενθυμίζεται πως, δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη υπόθεση βρέθηκε ενώπιον βουλευτών, αφού η κα Σούπερμαν είχε αναφερθεί σε αυτή και στην Επιτροπή Νομικών στο πλαίσιο συζήτησης για θέσπιση ξεχωριστού πειθαρχικού αδικήματος, που αφορά τη συμπεριφορά μελών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Οι παρευρισκόμενοι, τότε, είχαν εκφράσει ανησυχία ότι μια τέτοια πιθανότητα θα έδινε χώρο στους εμπλεκόμενους τέτοιων υποθέσεων να πέφτουν στα μαλακά.