Ενταξιακές με Ουκρανία-Μολδαβία, καθεστώς υποψήφιας στη Βοσνία, εισηγείται η Κομισιόν

Έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, καθώς και την παραχώρηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Γεωργία, παράλληλα με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη εφόσον υπάρξει η συμμόρφωση με συγκεκριμένα κριτήρια, εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του πακέτου εκθέσεων για τη διεύρυνση, το οποίο παρουσίασαν το μεσημέρι της Τετάρτης στις Βρυξέλλες η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρχέλι.

Οι ετήσιες εκθέσεις της Κομισιόν για τη διαδικασία διεύρυνσης αφορούν την πρόοδο των δέκα πλέον χωρών που προσβλέπουν στην ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και θα συζητηθούν από τους ηγέτες των 27 κρατών μελών στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 14 και 15 Δεκεμβρίου, οι οποίοι θα λάβουν τις σχετικές αποφάσεις.

Οι Φον ντερ Λάιεν και Βαρχέλι ανακοίνωσαν επίσης την υιοθέτηση ενός Σχεδίου Ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια, που περιλαμβάνουν 6 δισεκατομμύρια ευρώ σε χορηγίες και δάνεια για την επίσπευση της ευθυγράμμισης των οικονομιών της περιοχής με την ΕΕ. Στόχος του Σχεδίου Ανάπτυξης, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι τα Δυτικά Βαλκάνια να μπορούν να έχουν κάποια από τα οφέλη της ένταξης στις οικονομίες τους πριν από την ένταξη στην ΕΕ.

Σε συνέντευξη Τύπου, η κ. Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι δεδομένης της προόδου στις μεταρρυθμίσεις που έχει γίνει στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, η Επιτροπή εισηγείται την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες, και την υιοθέτηση των πλαισίων διαπραγμάτευσης για τις δύο χώρες από το Συμβούλιο της ΕΕ μετά την εφαρμογή συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων από αυτές. Η Κομισιόν αναμένεται να ενημερώσει το Συμβούλιο για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων αυτών μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο.

Ειδικότερα για την Ουκρανία, αναγνωρίζεται η πρόοδος που έγινε όσον αφορά τα επτά βήματα που έχει καταθέσει η Κομισιόν, καθώς προχώρησε στη δημιουργία ενός διαφανούς συστήματος προεπιλογής των δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου και στη μεταρρύθμιση των οργάνων όργανα δικαστικής διακυβέρνησης. Παράλληλα, σημειώνεται, καταγράφηκε αύξηση στη διερεύνηση και καταδίκες για υποθέσεις διαφθοράς σε υψηλό επίπεδο και ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου, ενώ έχουν γίνει θετικά βήματα στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για την αντιμετώπιση της επιρροής των ολιγαρχών. Η χώρα σημείωσε ακόμα πρόοδο στην ευθυγράμμιση με το κεκτημένο της ΕΕ, ακόμη και σε καιρό πολέμου.

Η Μολδαβία, αναφέρεται, έχει κάνει σημαντική πρόοδο για κάλυψη των εννέα βημάτων τα οποία κατέθεσε η Κομισιόν, καθώς ξεκίνησε τη διαδικασία μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, καθώς και των οργάνων για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ υιοθέτησε σχέδιο δράσης για τη μείωση της επιρροής των ολιγαρχών. Προχώρησε ακόμα σε βήματα μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση και στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και στις δημόσιες συμβάσεις.

Στην περίπτωση της Γεωργίας, η Κομισιόν εισηγείται να δοθεί στη Γεωργία καθεστώς υποψήφιας για ένταξη χώρας, δεδομένου πως η χώρα θα προχωρήσει σε μια σειρά από βήματα που αφορούν 12 προτεραιότητες που κατέθεσε η Κομισιόν. Μέχρι στιγμής, σημειώνεται, έχει γίνει πρόοδος όσον αφορά τις νομοθεσίες για την ισότητα των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και του οργανωμένου εγκλήματος, ενώ προωθείται μια συνολική μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης. Παράλληλα, σημειώνεται, η δημιουργία διακομματικής συναίνεσης θα μπορούσε να συνεισφέρει στη μείωση της πολιτικής πόλωσης.

Στην περίπτωση της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, η Κομισιόν εισηγείται την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων εφόσον επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωση της χώρας με τα ενταξιακά κριτήρια. Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η χώρα πρέπει να καταβάλει περαιτέρω προσπάθειες για εκπλήρωση των βασικών προτεραιοτήτων που έχουν καθοριστεί από την Κομισιόν. Η Κομισιόν αναμένεται τον Μάρτιο να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο της ΕΕ για την πρόοδο και τη συμμόρφωση σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Το πακέτο περιλαμβάνει εκθέσεις προόδου και για την Αλβανία, το Μαυροβούνιο, τη Βόρειο Μακεδονία, τη Σερβία και την Τουρκία, οι οποίες είναι χώρες υποψήφιες για ένταξη, καθώς και για το Κόσοβο, το οποίο παραμένει δυνητικά υποψήφια χώρα.

Όσον αφορά το Μαυροβούνιο, η Επιτροπή καταγράφει επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων και πολιτική πόλωση και αστάθεια τον τελευταίο χρόνο, και καλωσορίζει τον πρόσφατο σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Για τη Σερβία, η Κομισιόν αναφέρει πως η χώρα ξεκίνησε την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για τη δικαστική εξουσία και σε σχέση με νομοθεσίες για τα ΜΜΕ. Σημειώνεται ακόμα πως η Σερβία πρέπει να βελτιώσει τη ευθυγράμμιση της με την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ, ειδικά σε σχέση με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως η Σερβία θα πρέπει να συνεργαστεί και να αναλάβει τα απαραίτητα βήματα ώστε να υπάρξει λογοδοσία  για την επίθεση του Σεπτεμβρίου στο βόρειο Κόσοβο.

Η Κομισιόν σημειώνει ακόμα πως τόσο η Σερβία όσο και το Κόσοβο οφείλουν να προχωρήσουν στην ομαλοποίηση των σχέσεων, και πως μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή των υποχρεώσεων τους βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του Διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας.

Για τη Βόρειο Μακεδονία και την Αλβανία αναγνωρίζεται η πρόοδος που έγινε όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, και προστίθεται πως η Κομισιόν έχει παρουσιάσει στο Συμβούλιο τις πρώτες εκθέσεις για τα πρώτα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων, προσβλέποντας σε άνοιγμα των διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του έτους.

Για την Τουρκία τέλος αναγνωρίζεται πως η ενταξιακή διαδικασία έχει παγώσει για μια σειρά από λόγους και απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημειώνεται ακόμα πως ο Ύπατος Εκπρόσωπος και η Κομισιόν θα καταθέσουν έκθεση για το σύνολο των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας εντός Νοεμβρίου.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Μικρής κλίμακας οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στον νότιο Λίβανο
Έτοιμη για μια ισραηλινή χερσαία εισβολή η Χεζμπολάχ-«Η ομάδα συνεχίζει την πορεία της»
Το Foreign Office καλεί τους Βρετανούς να εγκαταλείψουν άμεσα τον Λίβανο
Η Χαμάς ανακοίνωσε τον θάνατο του επικεφαλής της στον Λίβανο σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή
Το Ισραήλ «χτύπησε» στο κέντρο της Βηρυτού-Στόχος σπίτι που έμεναν «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», τρεις νεκροί
Ξεκινά η δίκη για κατάχρηση σχεδόν 7 εκατ. ευρώ από τη Λεπέν που μπορεί να της κοστίσει τον δρόμο για το Ελιζέ
Οι IDF είχαν την ευκαιρία να σκοτώσουν τον Σινουάρ-Δεν το έκαναν γιατί ο ηγέτης της Χαμάς είχε ομήρους ως ασπίδα
ΒΙΝΤΕΟ: Συγκρούσεις αστυνομικών με διαδηλωτές σε κινητοποίηση για τον θάνατο του Χασάν Νασράλα
Πιο κοντά σε χερσαία εισβολή στον Λίβανο το Ισραήλ-Αγωνία για τις επόμενες κινήσεις, φόβος για ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή
Αγνοείται ο εκπρόσωπος Τύπου των Χούθι-Ταξίδευε με ελικόπτερο στο Ιράν