Ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό για τα θέματα κυρώσεων-Εξέτασαν την πρόοδο υλοποίησης των μέτρων

Η υλοποίηση των μέτρων που υιοθέτησε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 28 Ιουνίου για τον συντονισμό σε θέματα κυρώσεων ήταν στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδη.

Σε γραπτή του δήλωση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρει ότι η σύσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της δεδηλωμένης βούλησης της Κυβέρνησης για επίδειξη μηδενικής ανοχής σε ζητήματα παραβίασης νομοθεσιών και παράκαμψης κυρώσεων και κατ’ επέκταση τη διαφύλαξη του ονόματος της χώρας ως αξιόπιστου χρηματοπιστωτικού κέντρου, που κρίνεται ως καίριας σημασίας.

Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν τα καθορισμένα χρονοδιάγραμμα που έχουν τεθεί και η μέχρι σήμερα πρόοδος υλοποίησης της δέσμης μέτρων που έχουν αποφασιστεί.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι έχει οριστεί ο Κίκης Παφίτης, από το Υπουργείο Οικονομικών, ως σημείο επαφής, ο οποίος θα είναι αρμόδιος για να λαμβάνει όλη την πληροφόρηση από κυπριακές και ξένες Αρχές και θα έχει την ευθύνη για τη σωστή διάχυση όλων των πληροφοριών. Για τις αρμοδιότητες του κ. Παφίτη έχουν ενημερωθεί με ρηματική διακοίνωση όλες οι Πρεσβείες μετά τον ορισμό του, τον Ιούλιο.

Επιπλέον, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρει ότι μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθεί η υπογραφή συμφωνίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με υπεύθυνο ερευνητή τον δρα Ανδρέα Μηλιδώνη με σκοπό την υποστήριξη των ενεργειών για την εφαρμογή των κυρώσεων και περιοριστικών μέτρων στη Δημοκρατία.

Η τεχνική βοήθεια από τη Βρετανική Κυβέρνηση για τη Σύσταση Ενιαίας Μονάδας Εφαρμογής Κυρώσεων βρίσκεται στο τελικό στάδιο και αναμένεται να υποβληθεί εντός Νοεμβρίου στις αρμόδιες Υπηρεσίες, προσθέτει ο κ. Λετυμπιώτης. Σημειώνεται ότι έχει διευρυνθεί το πεδίο της εν λόγω τεχνικής βοήθειας για τη συμπερίληψη και της σύστασης Ενιαίας Εποπτικής Αρχής. 

Ακόμα, η αξιολόγηση του τρόπου βελτιστοποίησης της διερεύνησης και δίωξης οικονομικού εγκλήματος από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως και την Αστυνομία Κύπρου αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Νοεμβρίου. 

Τέλος, οι όροι εντολής για τη διεξαγωγή ενημερωτικής εκστρατείας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, για  προβολή της Κύπρου (branding) έχουν ήδη ετοιμαστεί και μέχρι τέλος του έτους  αναμένεται να τροχιοδρομηθούν οι αντίστοιχες διαδικασίες.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, οι Υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών.

Δειτε Επισης

Εντατικοποιεί τις προσπάθειες για «κυριαρχική ισότητα» ο Ερντογάν
Ο αμερικανικός στρατός θα κάνει ρίψεις εφοδίων στη Λωρίδα της Γάζας
«Πάνω από όλα η Λεμεσός»-Παρουσίασε το πρόγραμμά του ο Χρίστος Μιχαηλίδης
Στα περιβαλλοντικά ζητήματα της Κύπρου αναφέρθηκε η Υπ. Περιβάλλοντος στη Σύνοδο ΗΕ
Το ΥΠΕΞ εκφράζει συγκλονισμό για τραγικό θάνατο ανθρώπων στη Γάζα
Ομάδα νεαρών έριξε πέτρες σε όχημα κινητής κάμερας στη Λεμεσό
Με τους δημάρχους Έγκωμης και Αγίου Δομετίου συναντήθηκε ο Χαράλαμπος Προύντζος
ΒΙΝΤΕΟ: Φωτιά ξέσπασε σε σπίτι στη Λεμεσό-Σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή
Πυρκαγιά σε εξέλιξη στο Όμοδος-Σε κινητοποίηση η Πυροσβεστική
Ευγνωμοσύνη στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ εξέφρασε ο ΥΠΕΞ, παρά τις ίσες αποστάσεις του Στιούαρτ