Κλείνει ψηφοδέλτια για τοπικές εκλογές, κάνει βολιδοσκοπήσεις για Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ

Καλά προχωρά η διαδικασία κατάρτισης των πολλαπλών ψηφοδελτίων για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Δημοκρατική Παράταξη-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για διεκδίκηση θέσης δημοτικού συμβούλου, κοινοτικού συμβούλου και σχολικού εφόρου από στελέχη και μέλη της παράταξης και, με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, το επικρατέστερο σενάριο είναι πως η ΔΗΠΑ θα καταφέρει να εκπροσωπηθεί με πλήρεις συνδυασμούς σε παγκύπριο επίπεδο, παρά το γεγονός πως πρόκειται για ένα νέο σε ηλικία κόμμα, χωρίς βαθιές δομές και πλήρως εξελιγμένα οργανωτικά.

Σε ό,τι αφορά τα ανώτατα αξιώματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ΔΗΠΑ συμμετέχει στις διεργασίες που τρέχουν μεταξύ των κομμάτων το τελευταίο διάστημα, χωρίς ωστόσο αυτή την περίοδο να υπάρχουν μεγάλες εξελίξεις. Ουσιαστικά γίνεται ανταλλαγή απόψεων σε ό,τι αφορά ονόματα και ο διάλογος έχει ακόμη πολύ δρόμο μέχρι την τελική κατάληξη. Ωστόσο, στόχος παραμένει η ΔΗΠΑ να συμβάλει στην εκλογή προσώπων σε Δημαρχίες, Αντιδημαρχίες και Προεδρίες Επαρχιακών Οργανισμών, και ενδεχομένως να διεκδικήσει με δικά της στελέχη κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις, στο πλαίσιο των συνεργασιών.

Σε επίπεδο Ευρωεκλογών, τα πράγματα βρίσκονται στο στάδιο των βολιδοσκοπήσεων, τόσο εντός όσο και εκτός κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν από το εσωτερικό της, η παράταξη κοιτάζει και προς προσωπικότητες ευρύτερης αποδοχής που κινούνται στον χώρο του Κέντρου και θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο, προσφέροντας προστιθέμενη αξία χωρίς ιδιαίτερη απόκλιση από το ιδεολογικό πλαίσιο της ΔΗΠΑ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι καταστατικά απαραίτητη η συμπερίληψη κατ’ επιλογήν υποψηφίων και αυτή θα γίνει μόνο εάν έρθουν σε συμφωνία με πρόσωπα που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, ως ποιοτικές επιλογές που να προσελκύουν τους ψηφοφόρους.

Στόχος είναι να υπάρχει μια καλή εικόνα σε ό,τι αφορά τα ονόματα πριν από τα μέσα Δεκεμβρίου, που θα επισκεφθεί την Κύπρο αντιπροσωπεία του Renew, καθώς αυτή η επίσκεψη αναμένεται να λειτουργήσει ως ένα άτυπο εναρκτήριο λάκτισμα για την προεκλογική εκστρατεία. Σε επίπεδο ALDE υπάρχει διαδικασία διαμόρφωσης προεκλογικού μανιφέστου, στην οποία η ΔΗΠΑ συμμετέχει με τους αντιπροέδρους της Γιάννο Λακκοτρύπη και Αντιγόνη Παπαδοπούλου, γεγονός που θα δημιουργήσει μια πολύ καλή βάση και σε ό,τι αφορά τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος.

Συζητήσεις έγιναν, ωστόσο, και κατά την παρουσία του συμπροέδρου των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών στην Κύπρο, την προηγούμενη εβδομάδα. Πέραν των επαφών που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Πρόεδρο της Βουλής και άλλους πολιτειακούς αξιωματούχους, ο Ιλχάν Κιουτσιούκ είχε την ευκαιρία να συζητήσει και με την ηγεσία της παράταξης για ζητήματα που άπτονται και των Ευρωεκλογών. Αυτές οι συζητήσεις σχετίζονται με ζητήματα υποστήριξης και επιμόρφωσης, καθώς το ALDE προσφέρει τεχνογνωσία στην ΔΗΠΑ μέσα από τη δική του εμπειρία στις Ευρωεκλογές.

Δεδομένου ότι η Κύπρος είναι μια χώρα που δεν έχει εκπροσώπηση στην πολιτική ομάδα του Renew εντός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι φυσικό να επενδύει ο συνασπισμός σε αυτήν, ιδιαίτερα από τη στιγμή που, μαθηματικά τουλάχιστον, η ΔΗΠΑ έχει πιθανότητες να καταλάβει έδρα, παρά τις δυσκολίες του εγχειρήματος. Είναι ξεκάθαρο πως, εάν τα δύο μεγάλα κόμματα καταφέρουν να διατηρήσουν από δύο έδρες και η πέμπτη παραμείνει στο ΔΗΚΟ, προβάδισμα για την έκτη έδρα έχει το ΕΛΑΜ. Εάν, όμως, υπάρξουν ανακατατάξεις, η ΔΗΠΑ μπαίνει στο παιγνίδι διεκδίκησης εισόδου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η προσπάθεια είναι, συνεπώς, να αντληθεί όσο το δυνατόν περισσότερη τεχνογνωσία από το ALDE, που σε συνδυασμό με ένα ελκυστικό και ανταγωνιστικό ψηφοδέλτιο, θα επιτρέψει στην παράταξη να αναπτύξει δυναμική προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Βούλγαρου ευρωβουλευτή στην Κύπρο, αποτιμάται θετικά από τη ΔΗΠΑ, τόσο λόγω των ραντεβού που διευθετήθηκαν, όσο και λόγω των τοποθετήσεών του σε ζητήματα προτεραιότητας για την Κύπρο. Καταγράφηκε συναντίληψη σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και κατανόηση για την ανάγκη στοχευμένων δράσεων για το μεταναστευτικό. Ο κ. Κιουτσιούκ χαρακτήρισε, επίσης, «αξιοθαύμαστη» την πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρόταση.

Δειτε Επισης

Πρόεδρος για Γενοκτονία του Πόντου -«Η Κύπρος, θύμα και η ίδια της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας»
Ενισχύεται η πρωτοβουλία Αμάλθεια-«Εξαιρετικής σημασίας η διεθνής αναγνώριση για τον ρόλο της Κύπρου
Η απόσταση της πολιτικής από τους νέους, ο παράλληλος κόσμος και η αναμενόμενη αντίδραση
Ευγνωμοσύνη ΟΗΕ για ανθρωπιστικό διάδρομο-«Oı HΠΑ και η Κύπρος αύξησαν την ανθρωπιστική βοήθεια»
Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Αυστηρό μήνυμα Προέδρου για το τερματικό στο Βασιλικό-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»
Κατηγορεί την ΕΤΥΦΑ η CMC για τερματικό LNG-«Παραβιάζει επίμονα τις υποχρεώσεις πληρωμής»
Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία»