Ανέδειξε στην Ισπανία την επείγουσα ανάγκη για συμετοχική δημοκρατία ο Ιωάννου

Την ανάγκη για δημοκρατική ποιότητα, την επείγουσα ανάγκη για μια συμμετοχική και χωρίς αποκλεισμούς δημοκρατία, με παράλληλη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας του λόγου και του πλουραλισμού, ανέδειξε ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, στο Φόρουμ Δημοκρατικής Ποιότητας, με τίτλο «Δημοκρατική Ποιότητα: Προκλήσεις της Δημοκρατίας στον 21ο αιώνα», στο Πολιτιστικό Κέντρο «Circulo de Bellas Artes», στη Μαδρίτη της Ισπανίας.

«Οι Κυβερνήσεις μας πρέπει να συνεργαστούν για την προστασία της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, προσαρμοζόμενες στις νέες πραγματικότητες και ανταποκρινόμενες στις απειλές όπως αυτές εμφανίζονται», είπε ο Υπουργός σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

«Σε μια εποχή όπου οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς για να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων, στις εκλογικές διαδικασίες και στην τοπική διακυβέρνηση», πρόσθεσε. Σημείωσε, ακόμα, ότι «η δημοκρατία δεν είναι μια αφηρημένη έννοια αλλά μια δύναμη που καθοδηγείται από τους ανθρώπους για να φέρει ευημερία και ποιότητα στη ζωή τους».

Ανέφερε περαιτέρω ότι «σήμερα η δημοκρατία αντιμετωπίζει διάφορες προκλήσεις, ανάλογα με το πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο της κάθε χώρας» και ότι «σε ορισμένες χώρες οι αρχές και οι θεσμοί της δημοκρατίας μπορεί να υπονομεύονται από κυβερνήσεις και πολιτικές, που παραβιάζουν το κράτος δικαίου, περιορίζουν την ελευθερία του Τύπου και τα δικαιώματα των πολιτών».

«Η αυξανόμενη οικονομική ανισότητα απειλεί την ισότητα και την εκπροσώπηση των κοινωνικών ομάδων με χαμηλότερο εισόδημα στη δημοκρατική διαδικασία», συνέχισε ο κ. Ιωάννου, λέγοντας ότι «οι ακραίες ιδεολογίες απειλούν την κοινωνική συνοχή με κίνδυνο διχασμού, ενώ η διαφθορά μπορεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους δημόσιους θεσμούς και τους πολιτικούς».

Ακολούθως, αναφέρθηκε ενδεικτικά σε σημερινές προκλήσεις, όπως η παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο, η διαφάνεια στην προεκλογική διαφήμιση και η χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, η ολοένα αυξανόμενη αποχή των πολιτών από την εκλογική διαδικασία και η απαξίωση του πολιτικού συστήματος. «Η εξάπλωση των ψευδών ειδήσεων είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα των πολιτών να λαμβάνουν σωστές πολιτικές αποφάσεις», είπε.

«Τα γεωπολιτικά γεγονότα που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή, η κλιμάκωση του μεταναστευτικού προβλήματος και η επιβράδυνση της οικονομίας λόγω του πληθωρισμού ενισχύουν την άνοδο ακραίων στοιχείων που θέτουν υπό αμφισβήτηση τα δημοκρατικά συστήματα», είπε ο Υπουργός, σημειώνοντας ότι «η διεθνής μετανάστευση απαιτεί πολιτικές που να είναι δίκαιες και ανθρώπινες, διατηρώντας παράλληλα την ασφάλεια και την ευημερία των κοινωνιών». 

«Η βασική έγνοια των εθνών θα πρέπει να είναι η κατανόηση των αναγκών της κοινωνίας των πολιτών σε αυτό το ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η προώθηση του ισχυρού πολιτικού ανταγωνισμού και η μείωση του δημοκρατικού ελλείμματος», σημείωσε ακόμα, αναδεικνύοντας την ανάγκη για αξιολόγηση και εκσυγχρονισμό του εκλογικού νομοθετικού πλαισίου, καθώς και αξιοποίησης των δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνολογία. «Στόχος θα πρέπει να είναι ισχυρότερα πολιτικά κόμματα, πιο αντιπροσωπευτικά εκλογικά συστήματα και δίκαιες εκλογικές διαδικασίες ώστε ο πολίτης να αισθάνεται ότι η ψήφος του μετράει πραγματικά και να έχει ενεργό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα», είπε.

Ένα ακόμη βήμα που απαιτείται είναι η προώθηση της ποιοτικής δημοσιογραφίας και των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης, είπε ο κ. Ιωάννου. Οι πολίτες, πρόσθεσε, χρειάζονται ελεύθερα μέσα ενημέρωσης για να τους παρέχουν ακριβείς πληροφορίες και τεκμηριωμένες αναλύσεις προκειμένου -μεταξύ άλλων - να διαπιστώνουν αν οι κυβερνήσεις δρουν σύμφωνα με τους κανόνες χρηστής διακυβέρνησης και αν κάνουν καλή δουλειά ή αν πρέπει να γίνουν βελτιώσεις.

"Όπου οι δημοσιογράφοι και οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί είναι ελεύθεροι να κάνουν τη δουλειά τους ανεξάρτητα και με ασφάλεια, οι κοινωνίες ευημερούν και οι κοινότητες είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν", τόνισε περαιτέρω. Γινόμαστε, είπε, συχνά μάρτυρες επιθέσεων κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των δημοσιογράφων και όσων εργάζονται σε ειδησεογραφικούς οργανισμούς και αυτό έχει αναμφίβολα αλυσιδωτές επιπτώσεις στο σύνολο της κοινωνίας, στην επιβολή του νόμου, ενώ η λογοδοσία πρέπει πάντα να διατηρείται. Η αντίληψη ότι οι δολοφονίες συμβαίνουν μόνο μακριά από τα μάτια της κοινής γνώμης, με στόχο κυρίως ξένους πολεμικούς ανταποκριτές, δεν είναι ορθή, είπε και σημείωσε πως πολλά παραδείγματα καταδεικνύουν πως η έλλειψη ασφάλειας και ακεραιότητας για τους ανθρώπους που μας παρέχουν ειδήσεις και πληροφορίες δεν έχει σύνορα, σημείωσε.

Επιπρόσθετα, έκανε λόγο για «κρίση αυθεντικότητας» την τελυταία δεκαετία, λέγοντας ότι «η παραπληροφόρηση και η προπαγάνδα είναι πλέον αυτοματοποιημένες και καθοδηγούμενες από τα δεδομένα ενώ συχνά δημιουργούνται από τους χρήστες και είναι πολύ εύκολο να εξαπολυθούν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης».

«Οι Κυβερνήσεις μας πρέπει να συνεργαστούν για την προστασία της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, προσαρμοζόμενες στις νέες πραγματικότητες και ανταποκρινόμενες στις απειλές όπως αυτές εμφανίζονται», είπε ο Υπουργός, προτείνοντας δημιουργία συμμαχιών και καθιέρωση ρεαλιστικών στρατηγικών «για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης, της συντακτικής ελευθερίας και της ενίσχυσης του πλουραλισμού είναι ζωτικής σημασίας για τη γενική ευημερία της δημοκρατίας μας».

Μίλησε, επίσης, για τη μεταρρύθμιση του συστήματος τοπικής αυτοδιοίκησης, λέγοντας ότι «με ένα σύνολο νέων νομοθεσιών και διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, στοχεύουμε στη δημιουργία πιο ισχυρών δήμων και κοινοτικών συμπλεγμάτων, με διοικητική και οικονομική ανεξαρτησία παρόμοια με τις κατευθυντήριες γραμμές που θέτει ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με ενισχυμένους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου και διαφάνειας, αυξημένο επίπεδο αρμοδιοτήτων και μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων», ώστε η λήψη αποφάσεων θα είναι πιο διαφανής, οι πολίτες θα έχουν περαιτέρω τη δυνατότητα να υποβάλλουν ερωτήσεις και να λαμβάνουν απαντήσεις και να συμμετέχουν ενεργά σε θέματα που τους αφορούν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο
Στο στάδιο προεργασίας το Κυπριακό-Η μεταβατική περίοδος και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις
Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του